Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Katri Kulmuni syyttää vihreitä ja perussuomalaisia pelottelusta ja muiden syyllistämisestä – keskustaa puheenjohtajaehdokas ei pidä porvaripuolueena

Elinkeinoministeri, keskustan puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni. Keskusta järjestää ylimääräisen puoluekokouksen lauanaina Kouvolassa, jossa puolueelle valitaan Juha Sipilän seuraaja.

Keskustan puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni julkaisi oman pamflettinsa tänään. Aiemmin sellaisen ehti jo julkaista Antti Kaikkonen.

Lue lisää: Puheenjohtajaehdokas Kaikkonen: Pienet eläkkeet 1000 euroon viimeistään ensi vaalikaudella

Kulmuni hahmottelee kirjoituksessaan puolueelleen linjaa ja arvioi keskustan suhdetta muihin puolueisiin.

– Sen sijaan, että poliittisella toiminnalla pyrittäisiin yhteiseen hyvään, yhä enemmän ilmaistaan vain sitä mikä olisi minun etuni, Kulmuni sanoo ja toteaa tämän olevan vieras ajattelutapa keskustalle.

Sen sijaan poliittisista puolueista etenkin Vihreät ja Perussuomalaiset hyödyntävät Kulmunin mukaan tätä kannatuksen keräämisessä ja menevät ihmisten pelot edellä muita syyllistäen.

Kokoomuksen kannattajia pienituloisia ymmärtämättömän leima ei kovin paljoa Kulmunin mukaan hetkauta, mutta keskustalle ”Köyhän asian” puolueena sellainen on kohtalokasta.

– Ja yleensäkin kun menemme hallitukseen Kokoomuksen kanssa, niin raja oikealle on pidettävä tiukkana.

Lisää aiheesta

Kulmunin mukaan jostain syystä Kokoomus on keskustalle vaikea hallituskumppani ainakin kannatuksen kasvun osalta.

“Ei totisesti ole hyvä lukeutua punavihreiksi.”

Kulmuni pohtii myös keskustan vaalitappion “katastrofitulosta”.

– Monet meitä aiemmin äänestäneet eivät enää yksinkertaisesti tunnistaneet omakseen. Keskustaa ei enää tunnistettu Keskustaksi. Ei oikein tiedetty, että mikä porukka on kyseessä ja minkä asioiden eteen olemme valmiita tekemään työtä. Ratkaisu puolueen mahdolliseen oikeistolaistumiseen ei ole mennä ”pari piirua vasemmalle”, kuten vanha poliittinen iskulause kuuluu.

– Varsinkin nyt, kun olemme Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa samassa hallituksessa, niin Perussuomalaiset ja varmaan Kokoomuskin mielellään alkaa niputtaa myös Keskustaa osaksi ”punavihreitä”. Eikä meidän ole totisesti hyvä lukeutua sellaiseksi. Niinpä onkin syytä mennä – ei oikealle, eikä vasemmalle, vaan – entistä syvemmälle keskelle, korostaa Keskustalla tärkeitä asioita entistä vahvemmin.

Kulmuni toteaa, että perinteisesti keskusta on asemoinut itseämme Kokoomuksen ja SDP:n / Vasemmistoliiton väliin ”vaihtoehtona kylmälle kapitalismille ja holhoavalle sosialismille”.

– Puhumme kolmannesta tiestä, vapaan kansan suorasta tiestä ohi kasvottoman markkinatalouden tai pakkovallan. Vaikka historia osittain onkin jo ajanut tällaisten ideologisten jakolinjojen ohitse, niin on siinä sittenkin vielä paljon perää.

“Vain mikäli kykenemme positioimaan itsemme eteen.”

Sitä, että keskusta olisi jonkinlainen vasemmiston ja oikeiston kompromissi Kulmuni ei pidä hyvänä strategiana.

– Kuluneiden vuosien ja vuosikymmenten aikana Keskusta on joskus ollut jäädä yhteiskunnallisessa keskustelussa jalkoihin, kun SDP ja Kokoomus ovat esittäneet vahvasti vastakkaisia näkökantoja joihinkin yhteiskunnallisiin kiistakysymyksiin. Viime eduskuntavaalien alla monissa kysymyksissä puolestaan Vihreät ja Perussuomalaiset näyttäytyivät keskustelun ääripäinä.

– Keskusta on ollut vahva – ja tulee jatkossakin olemaan – vain mikäli kykenemme positioimaan itsemme eteen. Asettamalla tavoitteen riittävän reilusti eteenpäin, voidaan ylittää päivänkohtaiset kiistat ja hajottaa vanhat jännitteet. Tämä edellyttää rohkeaa aloitekykyä ja politiikan teon taitoa. Vasemmisto-oikeisto -asetelmat voidaan rikkoa aloitteilla, johon muiden on pakko yhtyä, Kulmuni kirjoittaa.

Hän sanoo, ettei hyväksy Keskustaa kuvattavaksi porvaripuolueeksi.

– Useat kokoomuslaiset pyrkivät määrittelemään myös Sipilän hallituksen porvarihallitukseksi. Mielestäni meidän on tärkeää pitää kiinni keskustalaisuudesta, muuten tulemme antaneeksi pois ja muiden määriteltäväksi jotain aivan meidän ytimessämme olevaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE