Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Kauhea uutinen, mutta ei yllätä” – mediat: meppi paljastui Venäjän vakoojaksi

AFP / LEHTIKUVA / THIERRY MONASSE

Latvialainen europarlamentaarikko Tatjana Zdanoka (kuvassa), 73, on toiminut ainakin toistakymmentä vuotta Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n vakoojana, ruotsalaislehti Expressen kertoi maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lehden tiedot perustuvat venäläisen Insider-uutissivuston sekä latvialaisen Re:Baltica-sivuston ja virolaisen Delfi-sivuston kanssa yhteistyössä tehtyyn tutkivaan journalismiin.

Tietojen lähteenä ovat olleet Zdanokan vuodetut sähköpostit, joita hän on lähettänyt kahdelle eri yhteyshenkilölle FSB:ssä. Zdanokan epäillään vakoilleen Venäjälle ainakin vuosina 2004-2017.

Mihinkään poliittisen ryhmään parlamentissa kuulumaton Zdanoka on muutenkin ollut jo pitkään tunnettu avoimesta Venäjä-myönteisyydestään.

Hän on muun muassa levittänyt tietoja venäläisiin väitetysti kohdistuneista rikoksista Baltiassa ja ajanut Venäjään myönteisesti suhtautuvaa politiikkaa.

ZDANOKA kieltäytyi vastaamasta Insiderin hänelle esittämiin kysymyksiin.

-  Nämä kysymykset perustuvat tietoihin, joita teillä väitetysti on, mutta joita teillä ei pitäisi olla, hän vastasi sähköpostilla.

Europarlamentaarikko ei sinänsä kiistänyt, etteivätkö vuodetut sähköpostit olisi aitoja. Hän kuitenkin kiisti tietäneensä, että niiden vastaanottajat olisivat olleet FSB:n palveluksessa.

-  Ainoat ihmiset, joiden kanssa olen istunut samassa pöydässä ja joista tiedän varmasti, että he ovat FSB:n virkailijoita, ovat Vladimir Putin ja (Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja) Sergei Naryshkin.

RUOTSALAINEN europarlamentaarikko ja entinen kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke, joka kuului 2020-luvun alussa samaan europarlamentin ryhmittymään kuin Zdanoka, piti uutista “kauheana, mutta ei yllättävänä”.

-  Entisenä ruotsalaisministerinä tiedän, miten Venäjä ja Putinin agentit toimivat, ja heillä on verkostoja kaikkialla.

Nimettömänä pysytellyt tiedustelulähde sanoi Insiderille, ettei Zdanokan vakoilun pontimena ole ollut raha.

-  Ei hän tarvitse rahaa, sitä tulee riittävästi Euroopan parlamentista. Hän käyttää omia rahojaan puolueensa toimiin, lähde sanoi.

Juttua korjattu 1.2.2024 kello 18.37: Kuhnke ja Zdanoka olivat olleet samassa ryhmittymässä 2020-luvun alussa, ei 2000-luvun alkupuolella, kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE