Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajassa on synkkyyttä ja toivoa – “Kaikkiin kysymyksiin ei ehkä ole vastausta”

LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN

Rikkooko valheellisen muiston oikaiseminen enemmän kuin parantaa? Voiko ihminen perustaa minuutensa ja identiteettinsä valheiden varaan?

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muistaminen ja muistamattomuus, muistojen paino ja toisaalta niiden tuoma turva. Muun muassa näiden kysymysten ympärille kiertyy kaunokirjallisuuden tämän vuoden Finlandia-voittaja, Pajtim Statovcin teos Lehmä synnyttää yöllä (Otava).

Statovcin mukaan kirjan lukija saa päättää, ketä kolmesta keskeisestä henkilöstä uskoo: suomalais-albanialaista päähenkilöä Kujtimia, tämän äitiä vai isoisää. Kaikki he kertovat omalla tavallaan epätäydellisen version menneisyyden tapahtumista.

-  Kaikkiin kysymyksiin ei ehkä ole vastausta. Vastaus ei välttämättä tuo mitään sovitusta, pohtii Statovci STT:n haastattelussa.

Statovci voitti keskiviikkona kotimaisen kirjallisuuden kirkkaimman pokaalin toista kertaa. Ensimmäisen kerran kirjailija sai palkinnon Bolla-teoksestaan vuonna 2019.

Tämän vuoden voittajaromaanissa liikutaan välillä 1990-luvun lopun, välillä sodan jälkeisessä Kosovossa, paikoin taas Suomessa. Päähenkilö Kujtim joutuu kerta toisensa jälkeen hyväksymään sen tosiasian, ettei häntä ympäröiviin, sodan karmeuksista traumatisoituneisiin aikuisiin voi luottaa. He eivät osaa tarjota pienelle pojalle turvaa, vaan kuria ja väkivaltaa.

KIRJAN henkilöiden mielestä vaaralliset tilanteet tuntuvat oikeastaan kotoisilta.

Statovcin mukaan tuttu, vaikkakin vaarallinen ympäristö voi joskus olla helpompi paikka kuin tuntematon ja arvaamaton ympäristö.

-  Ei kaikilla ole voimaa ja uskallusta paeta ja aloittaa alusta.

Vaikka teos on synkkä, välittävät sen sivut myös toivoa.

-  Se on sisäänkirjoitettu (kirjan) maailmaan päähenkilön mielikuvituksen juhlana, Statovci selittää.

Menneisyytensä ja nykyisyytensä välimaastossa kipuileva Kujtim pakenee todellisuutta mielikuvitusmaailmaan, jossa kukaan ei voi kajota häneen.

Kujtim ei löydä aina sanoja kuvaamaan asioita omassa elämässään, mutta omassa mielessään hän pystyy rakentamaan uudelleen elämänsä tapahtumat. Niin hän voi käsitellä tunteita, joita ei todellisuudessa pysty kohtaamaan.

Statovci kertoo, että myös hän itse viettää paljon aikaa fiktiivisissä maailmoissa.

Mielikuvitustodellisuudessa vapaus on rajatonta, kaikki on mahdollista.

STATOVCI on tunnettu teostensa monitasoisesta symboliikasta, jonka hahmottaminen voi olla välillä lukijalle vaikeaa. Tällä kertaa symboliikan ytimessä on lehmä.

Statovcin mukaan Kosovon maaseudulle tyypillinen lehmä tuli kirjoitusprosessiin mukaan jo alkuvaiheessa. Kirjailija kertoo halunneensa kirjoittaa siitä, miten äärimmäinen pahuus ilmenee ihmisten ja luonnon välillä.

Teos alkaa brutaalisti, kun lehmä synnyttää yöllä kolmijalkaisen vasikan, jonka Kujtimin isoisä tappaa.

Pian pienen pojan ja lehmän välille syntyy erityinen suhde, eräänlainen sanaton ymmärrys. Ympäristö kohtelee heitä molempia julmasti, ja he ovat molemmat omalla tavallaan ulkopuolisia.

Isoisä ja vanhemmat odottavat, että Kujtim olisi kovempi, ei niin herkkä.

Toivo tiivistyykin teoksessa lehmän hahmoon, jolta pieni poika saa ikään kuin vertaistukea.

Lehmä kantaa päähenkilöä myös myöhemmin. Se on muisto, johon voi aina palata.

Frida Ahonen/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE