Talous

Käyttäytymistaloustieteen ”isä” nappasi Nobelin

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Taloustieteen Nobel-palkinto on myönnetty yhdysvaltalaiselle Richard H. Thalerille. Häntä pidetään käyttäytymistaloustieteen perustajana, koska hän on tutkinut muun muassa talouden psykologiaa.

Thalerin tutkimusten mukaan ihmiset eivät ole perinteisen taloustieteen odottamia rationaalisia toimijoita vaan tekevät myös muita kuin järkeviä päätöksiä.

Palkinnon saajan julkistamisen jälkeen tiedotustilaisuudessa olleiden toimittajien oli mahdollista haastatella Thaleria puhelinyhteyden välityksellä. Thaler sanoi haastattelussa tutkimustensa tärkeimmäksi havainnokseen sen, että talouden toimijat ovat ihmisiä, mikä pitää taloustieteen malleissa huomioida.

Thaler toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.

Viime vuonna palkinnon jakoivat Massachusetts Institute of Technology -yliopistossa työskentelevä suomalainen Bengt Holmström ja Harvardissa työskentelevä britti Oliver Hart.

Taloustieteen Nobel ei ole virallinen Nobel-palkinto, sillä se ei ole ruotsalaisen tiedemiehen Alfred Nobelin alulle panema. Tunnustus rahoitetaan Ruotsin keskuspankin varoilla.

Juttua päivitetty klo 13.25

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat