Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kehitysyhteistyöministeri Skinnari julkaisi ison 210 miljoonan lainapäätöksen Finnfundille – voi auttaa suomalaisia yrityksiä saamaan jalansijaa Afrikasta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd.).

Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari (sd.) julkisti tänään päätöksen myöntää Finnfundille 210 miljoona euron laina.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kyseessä on ilmeisesti suurin yksittäinen kehitysyhteistyön rahoituspäätös Suomessa.

Laina on tarkoitettu edelleen sijoitettavaksi kehitysmaiden ilmastohankkeisiin sekä hankkeisiin, jotka vahvistavat naisten ja tyttöjen asemaa kehitysmaissa.

Laina on myönnetty laina- ja sijoitusmuotoisesta kehitysyhteistyömäärärahasta eli finanssisijoitusmäärärahasta. Kyseessä ei ole lahja-apu vaan Finnfundille myönnetty edhollinen vaihtovelkakirjalaina. Sen takaisinmaksuaika on 40 vuotta ja vuosikorko 0,5 %.

– Laina- ja sijoitusmuotoinen kehitysyhteistyö nähdään monissa maissa vastauksena kestävän kehityksen valtaviin rahoitustarpeisiin. Se onkin kansainvälisesti lisääntyvä rahoitusmuoto, Skinnari sanoi tänään rahoituspäätöksen julkistamistilaisuudessa.

Skinnari painotti, etteivät finanssisijoitukset vähennä tavanomaisen kehitysyhteistyön tarvetta.
Finanssisijoitukset pyrkivät saamaan aikaan vipuvaikutusta eli saamaan muuta julkista tai yksityistä rahaa samaan sijoituskohteeseen.

Toinen puoli ilmastonmuutoksen hillintään.

Tämän syksyn budjettiriihessä finanssisijoituksiin kohdistettiin yli 500 miljoonaa euroa vuosille 2020–2023. Finanssisijoistusmäärärahalle laadittiin investointisuunnitelma, joka korostaa kolmea kehityspolitiikan painopistettä. Ne ovat ilmasto ja Afrikka sekä globaalin oppimisen kriisin ratkaiseminen, tasa-arvon edistäminen ja reiluja työehtoja noudattavien työpaikkojen luominen.

Finnfundille myönnettävä laina on osa kehityspoliittista finanssisijoittamista. Siihen käytetään vuosien 2019 ja 2018 määrärahaa. Laina ei ole siis varsinaisesti osa vuosien 2020–2030 suunnitelmaa.

Finnfund sijoittaa puolet lainasta eli 105 miljoonaa euroa hankkeisiin, jotka vahvistavat kehitysmaiden naisten taloudellista itsenäisyyttä tai tuottavat tytöille ja naisille tärkeitä palveluja.

Naisia rekkakuskeiksi?

Toinen puoli lainasta kohdistuu ilmastonmuutoksen hillintään.

– Finnfundin sijoitukset ovat monesti toimineet myös alustana suomalaisille toimijoille. Suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaista teknologiaa ja osaamista, jota tarvitaan ratkaisemaan monia kehitysmaiden haasteita. Silti vain harva suomalainen yritys on saanut kunnolla jalansijaa esimerkiksi Afrikan markkinoilla. Meidän tuleekin löytää uusia tapoja edistää yritysten, järjestöjen ja Finnfundin välistä yhteistyötä, Skinnari sanoo.

Finnfund on kertonut tekevänsä koko lainasummaa vastaavat sijoituspäätökset tai maksatukset kolmen vuoden kuluessa. Asiasta raportoidaan ulkoministeriölle.

Skinnari mainitsi myös esimerkkejä siitä, millaisia sijoituspäätökset voisivat olla. Yksi esimerkeistä oli eräässä Afrikan maassa toimiva kuljetusyhtiö, joka palkkaa rekkakuskeikseen pelkästään naisia.

– Naiset saavat hyvän työpaikan, siihen tarvittavan koulutuksen ja ennen kaikkea näyttävät esimerkkiä muille naisille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE