Politiikka

Keino saada kyykytys loppumaan? – työttömiä patistetaan ehdolle maakuntavaaleihin

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Työttömien keskusjärjestön hallitus on huolissaan, miten työttömien yhdenvertaiset palvelut turvataan tulevassa maakuntamallissa.

Tuore puheenjohtaja Irma Hirsjärvi lähtee kiertämään Suomea eri paikkakunnilla jäsenyhdistyksissä, ja kannustaa työttömiä asettumaan ehdokkaiksi maakuntavaaleihin.

Hallitus kaavailee, että vaalit pidetään lokakuussa tänä vuonna.

Hirsjärvi muistuttaa, että työllisyyspalvelut uudistuvat kokonaan tulevassa maakuntamallissa. Parhaillaan lausunnolla on hallituksen esitys niin sanotuista kasvupalvelulaeista eli laista alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista.

Keskusjärjestön hallitus vaatii, että resursseja pitää lisätä ja uudistus toteutettava niin, että työttömiä palvellaan kumppaneina ihmisarvoa kunnioittaen, ei ainoastaan toimenpiteiden kohteina. Tulevissa maakunnan palveluissa tulee arvioida asiakkaiden kokonaishyvinvointi.

Työttömille on turvattava asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti.

Vaaliohjelmakin työttömille olisi periaatteessa valmiina. Työttömien keskusjärjestö painottaa, että tulevassa maakuntamallissa työttömille on tarjottava palkkatöitä elämäntilanteet huomioiden.

Omavalmentajamallilla turvataan henkilökohtainen palvelu.

Järjestöt pitää huomioida yhteistyökumppaneina sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjinä. Lisäksi jokaiseen perustettavaan maakuntaan tulee laatia maakunnallinen järjestöstrategia.

Keskusjärjestö haluaa jokaiseen maakuntaan järjestöasioiden neuvottelukunnan. Maakunnat tarvitsevat myös osallisuussuunnitelman sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman. Niissä pitää olla myös järjestötoimijoiden edustus.

Työttömien työkyvyn arvioinnin ja kuntoutuksen pitää olla johdonmukaista, järjestö painottaa. Lisäksi palkkatukimäärärahoja on lisättävä ja kohdennettava pitkäaikaistyöttömyyden purkamiseen.

Keskusjärjestön mielestä maakuntien budjettiin on korvamerkittävä rahaa yrityksille, yhteisöille ja yhdistyksille, joiden erityinen tehtävä on pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työllistäminen.

Lisäksi työttömille on turvattava asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti työllisyyspalvelujen saamiseksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat