Ulkomaat
14.9.2024 06:03 ・ Päivitetty: 14.9.2024 06:03
Keir Starmer: Keskustelu länsiaseiden käytöstä Venäjän maaperällä jatkuu muutaman päivän kuluttua
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian pääministeri Keir Starmer tapasivat perjantaina Washingtonissa.
Kokouksen alla länsijohtajien odotettiin puhuvan muun muassa Ukrainan aseellisesta tukemisesta ja siitä, saako Ukraina iskeä länsimailta saamillaan aseilla syvälle Venäjän puolelle. Valkoinen talo ei ottanut tapaamisen jälkeen asiaan kantaa.
Starmer kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille, että keskustelu länsiaseiden käytöstä Venäjän maaperällä jatkuu YK:n yleiskokouksessa.
- Palaamme asiaan uudelleen YK:n yleiskokouksessa muutaman päivän kuluttua laajemman ryhmän kanssa, Starmer sanoi Guardianin mukaan.
Valkoisen talon tiedotteessa Bidenin ja Starmerin kerrottiin vahvistaneen horjumatonta tukeaan Ukrainalle sen puolustautuessa Venäjän hyökkäykseltä. Johtajat ilmaisivat myös syvän huolensa Kiinan tuesta Venäjän puolustusteollisuudelle sekä siitä, että Iran ja Pohjois-Korea toimittavat aseita Venäjälle.
STARMER kertoi käyneensä Bidenin kanssa laajamittaisen keskustelun strategiasta, mutta hänen mukaansa tapaamisessa ei ollut kyse yksittäisestä asiasta. Pääministerin mukaan johtajat keskustelivat muun muassa Ukrainasta ja Lähi-idästä, kertoi BBC.
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että mikäli Ukrainalle myönnettäisiin lupa iskeä Venäjän puolelle länneltä saamillaan aseilla, se merkitsisi sitä, että Nato olisi sodassa Venäjän kanssa.
Tapaamisen alkaessa Biden ei vaikuttanut olevan huolissaan Putinin sotapuheista.
- En ajattele Vladimir Putinia juurikaan, Biden vastasi toimittajien kysyessä Putinin kommentista.
ENNEN kokousta Starmerin odotettiin painostavan Bidenia tukemaan suunnitelmaansa lähettää Ukrainaan brittiläiset Storm Shadow -ohjukset, joilla voisi iskeä syvemmälle Venäjälle.
- Mielestäni seuraavat muutamat viikot ja kuukaudet voivat olla ratkaisevia ja on erittäin, erittäin tärkeää, että tuemme Ukrainaa tässä elintärkeässä sodassa vapaudesta, Starmer sanoi ennen keskustelua.
Vaikka Biden sanoikin olevan ”selvää, ettei Putin voita tässä sodassa”, hänen odotettiin hylkäävän Ukrainan vaatimus saada käyttää Yhdysvaltojen valmistamia Atacms-tykistöohjuksia hyökkäyksissä Venäjän alueelle.
Yhdysvaltojen viranomaiset uskovat, että ohjuksilla olisi sodassa vain vähän merkitystä. Lisäksi he haluavat varmistaa, etteivät Yhdysvaltojen omat ammusvarastot ehdy.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuitenkin painostanut Ukrainan länsiliittolaisia tekemään enemmän. Puhuessaan Kiovassa Zelenskyi syytti lännen olevan peloissaan edes auttaa Ukrainaa ampumaan alas maahan saapuvia ohjuksia, kuten se on tehnyt Israelissa.
UKRAINA ja Yhdysvaltojen liittolaiset odottavat kuumeisesti marraskuussa järjestettävien Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta, joka voi kääntää Yhdysvaltain Ukraina-politiikan suunnan.
Presidenttikisassa vastakkain ovat demokraattien Kamala Harris sekä republikaanien Donald Trump. Trump on toistuvasti kehunut Putinia ja kieltäytynyt ottamasta puolta sodassa.
Tiistaina käydyssä televisioväittelyssä Trump sanoi vain haluavansa sodan loppuvan. Trump on myös toistuvasti luvannut ajaa läpi nopean sopimuksen sodan lopettamiseksi, jos hänet valitaan presidentiksi. Monet ukrainalaiset pelkäävät sopimuksen tarkoittavan sitä, että heidät pakotetaan hyväksymään Venäjän aluevoitot.
Harris puolestaan on luvannut jatkaa vankkumatonta tukeaan Ukrainalle, jos hänet valitaan.
STT/Simu Perälä, Kaisu Suopanki
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.