Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kela: Hyvä työllisyystilanne vähensi perustoimeentulotuen kysyntää

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kela maksoi perustoimeentulotukea viime vuonna 686,4 miljoonaa euroa. Kela kertoo, että summa on pienempi kuin kertaakaan aiemmin sinä aikana, kun Kela on maksanut perustoimeentulotuen, eli vuodesta 2017 lähtien.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kelan maksaman perustoimeentulotuen menot vuonna olivat viime vuonna noin 12 prosenttia edellisvuotista pienemmät. Osa menojen pienenemisestä selittyy Kelan mukaan sillä, että vertailuvuoden 2020 lukuihin sisältyy väliaikainen epidemiakorvaus. Jos vertailussa poistetaan epidemiakorvauksen osuus, perustoimeentulotuen menot olivat vuonna 2021 kuusi prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna.

Kelan tutkija Tuija Korpela kertoo tiedotteessa, että työllisyystilanteen kohentuminen selittää vahvimmin perustoimeentulotuen kysynnän vähenemistä. Koko maan tasolla Kelan työttömyysetuuksien menot pienenivät viisi prosenttia. Etuusmenojen ja saajamäärien pienentymistä selittää Kelan mukaan osin myös poikkeuksellinen vertailuvuosi 2020, jolloin työttömyyteen liittyvät menot olivat suurimmillaan koronan vuoksi.

– Toisaalta koronan takia tuloja menettäneillä yrittäjillä oli oikeus työttömyysturvaan vielä lähes koko vuoden 2021. Joka tapauksessa parantunut työllisyystilanne on vähentänyt tuen tarvetta monin paikoin. Perustoimeentulotukea maksettiin vähemmän ja myös sen saajia oli vähemmän kuin kertaakaan tuen Kela-historian aikana. Työllisyyden muutokset näkyvät herkästi usein juuri nuorten tuen tarpeessa, ja viime vuonna kehitys oli sen suhteen myönteistä, Korpela summaa tiedotteessa.

MAAKUNNISSA perustoimeentulotuen menot pienenivät Kelan tiedotteen mukaan eniten Etelä-Pohjanmaalla (17 prosenttia) sekä Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa (15 prosenttia).

Koko maassa perustoimeentulotuen saajien määrä väheni yhdeksän prosenttia. Nuorten eli 18-24-vuotiaiden tuen saajien määrä väheni 10 prosenttia. Eniten nuorten saajien määrä väheni Kymenlaaksossa (16 prosenttia) ja vähiten Uudellamaalla (9 prosenttia).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE