Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

10.9.2018 13:58 ・ Päivitetty: 10.9.2018 13:58

Kelpaako Macronin puolue keskustan mepeille? – ”Hänellä on karismaa”, mutta epäilyksiäkin riittää

Keskustan europarlamenttiryhmässä suhtaudutaan lämpimästi, mutta myös varauksella ajatukseen yhteistyöstä Ranskan EU-myönteisen presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskusta kuuluu EU-parlamentissa Alde-ryhmään, jonka puheenjohtaja Guy Verhofstadt esitti viikonloppuna ranskalaislehdessä yhteistä eurooppamyönteistä rintamaa vastavetona populisteille.

Yhteistyötä kuitenkin vasta tunnustellaan. Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueesta toppuuteltiin maanantaina, ettei puolue ole valmis vaaliliittoon.

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen (kesk.) mielestä ajatus yhteistyöstä Macronin kanssa ”kuulostaa oikein hyvältä”.

– Macronilla on ihanteita. Hän haluaa näyttää suuntaa, ja hänellä on karismaa, Jäätteenmäki luettelee.

Vielä ei hänen mukaansa tiedetä, mitä yhteistyö käytännössä tarkoittaisi.

Myös Mirja Vehkaperä kertoo suhtautuvansa liberaaliryhmän puheenjohtajan avaukseen positiivisesti. Keskustan mepeistä Elsi Katainen on varautuneempi.

Lisää aiheesta

– Keskustelu varmasti jonkin verran jatkuu keskustassa. Keskusta on ehdottomasti Eurooppa-myönteinen, mutta ei halukas syvempään integraatioon, Katainen sanoo.

”Hän ottaa esille ihmisoikeusloukkauksia ja EU:n arvojen loukkauksia.”

Keskustalaiset eivät ole Jäätteenmäen mukaan kaikesta samaa mieltä Macronin kanssa, mutta ranskalaispresidentin tapa katsoa tulevaisuuteen vetoaa.

– Hän ottaa esille ihmisoikeusloukkauksia ja EU:n arvojen loukkauksia.

Jäätteenmäki arvostelee Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä siitä, että se ei ota kantaa Unkarin oikeusvaltiokehitykseen.

– Euroopassa pitää lähteä siitä, että oikeusvaltioperiaatteita noudatetaan ja rikkomukset pitää uskaltaa nostaa esille, vaikka ne tapahtuisivat omassa poliittisessa perheessä.

EU:n yhteiset arvot ja niiden loukkaukset ovat herkkä kysymys EPP:ssä, koska Unkarin valtapuolue Fidesz on sen jäsen. Suomesta EPP:hen kuuluu kokoomus.

Unkarin oikeusvaltiokehitys on tapetilla jo tiistaina ja keskiviikkona. Parlamentti linjaa, pitäisikö maata vastaan aloittaa kurinpitomenettely EU:n arvojen loukkaamisesta.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU