Politiikka
19.12.2019 11:42 ・ Päivitetty: 19.12.2019 11:42
Kenen aloite oli, että Haavistoa yritetään valtakunnanoikeuteen?
Kymmenen kansanedustajaa on jättänyt perustuslain 115 §:n mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.
Edustajat pyytävät tutkinnan osana tarkastelemaan sitä, onko ulkoministeri Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi edustajien mukaan on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen. Edelleen edustajat pyytävät tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.
Edustajien mukaan on myös tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta al-Holin asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.
Muistutuksen ovat allekirjoittaneet seuraavat kansanedustajat: Mari Rantanen (ps.), Veijo Niemi (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Jussi Wihonen (ps.), Tom Packalén (ps.), Heikki Vestman (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Kari Tolvanen (kok.), Wille Rydman (kok.) ja Sari Tanus (kd.).
Sen muodoin Kalle Jokinen kuin Mari Rantanen eivät osaa nimetä, mistä puolueesta aloite muistutuksen tekemisestä tuli.
– Keskustelu oppositioryhmien kesken nousi jo välikysymysvaiheessa, Kalle Jokinen kertoo.
– Meillä oli itsestäänselvää, että jos eivät perussuomalaiset tätä tee, me teemme.
Kokoomuksesta koordinointia hoiti Heikki Vestman, perussuomalaisista Mari Rantanen ja kristillidemokraateista Sari Tanus.
– En tiedä, onko varsinaisesti aloitteellista puoluetta. Kaikki ovat varmasti lukeneet mediasta arvioita, joita oikeustieteen professorit ovat antaneet ja herättäneet ikään kuin kysymyksen, onko kaikki mennyt siten kuin kuuluu prosessissa, Mari Rantanen sanoo.
Kalle Jokinen sanoo, ettei kokoomuksella ole muistutuksen tekemisestä mitään ryhmäpäätöstä eikä asiasta ole ryhmässä keskusteltu.
Puheenjohtajaa on varmaan kuitenkin informoitu, että tällainen tulee?
– Joo, kyllä varmaan on informoitu joo, mutta ei tästä ole ryhmäpäätöstä. Tänään varmasti nyt ryhmäkokouksesta tästä ensi kerran keskustellaan.
Eduskuntaryhmillä on tänään torstaiset ryhmäkokouksensa.
– Tämä on 10 hengen, kansanedustajien tekemä muistutus, Mari Rantanen muotoilee.
”Sitä ei voi tietää ennen kuin saadaan selvitys.”
Kalle Jokisen mukaan 10 hengen porukka hakee nyt vastauksia siihen, onko Pekka Haavisto toiminut al-Hol-asiassa lainmukaisesti.
– Siihen halutaan saada selvitys. Sitä selvitystä haettiin välikysymyksessä, mutta vastauksia ei salissa saatu.
– En lähde nyt tässä syyttämään Haavistoa. Minulla ei ole tietoa asioista. Sen takia selvityspyyntö on tehty, että epäselvät kysymykset selvitetään.
Mari Rantanen sanoo, että koko keskustelussa tausta-alalle on jäänyt se, mistä kaikki alkoi eli ulkoministeriön tapahtumat.
– On syytä selvittää juurta jaksain, onko kaikki mennyt lain mukaisesti.
– Tässä on kysymys juridiikasta, ei enää poliittisesta puolesta. Erityinen kiinnostus meillä on siihen, mitä ulkoministeriössä on tapahtunut virkamiesten kanssa sekä se olisiko ehkä pitänyt kuitenkin tuoda tämä valtioneuvoston yleisistuntoon periaatteellisena isona kysymyksenä, Rantanen toteaa.
– Tässä on kysymys sekä eduskunnasta mutta myös ministerin oikeusturvasta, jotta sitten jatkossa tiedetään että näin voi toimia tai ei voi toimia, hän jatkaa.
Mutta onko todella niin, että Kalle Jokinen uskoo, että Pekka Haavisto voisi päätyä asiassa valtakunnanoikeuteen. Siihen tarvittaisiin eduskunnan suuressa salissa enemmistö.
– Sitä ei voi tietää ennen kuin saadaan selvitys kaikkiin kysymyksiin, onko hän toiminut ministerivastuulain mukaisesti niissä vaiheissa, joita siellä on, Kalle Jokinen toteaa.
Parhaillaan myös oikeuskansleri tutkii Pekka Haaviston toimia. Niinpä nyt on menossa kaksi prosessia päällekkäin.
– Hän tutkii niiden kanteluiden pohjalta. Kun joku on kannellut ja ottanut jonkin yksittäisen kulman. Perustuslakivaliokunta joutuu katsomaan koko kokonaisuuden. Voi olla mahdollisuus, että oikeuskansleri antaa vastauksen vain johonkin kapeaan kysymykseen. Kokonaisuus voi jäädä edelleen hämäräksi. Sen takia nämä eivät voi olla vaihtoehtoisia.
Onko tässä presidenttipeliäkin vähän? Se aika vahva leima, jos Haavisto pyrkii presidentiksi ja on ollut melkein valtakunnanoikeudessa.
– En tätä tässä näe minkäänlaisena. Ministerin täytyy toimia ministerivastuulain mukaisesti. Kyllä täytyy sanoa, että Haaviston esiintyminen ja viestintä oli huonoa. Se kertomus vaihtui. Hän itse loi sen epäilyn varjon tähän prosessiin, Kalle Jokinen vastaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.