Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

3.3.2017 11:16 ・ Päivitetty: 3.11.2017 14:48

Kenestä SDP:n presidenttiehdokas?

Sosialidemokraatit ajautuivat helmikuussa presidentinvaalien osalta lähtöruutuun, kun ilmoitusta vaille valmis ehdokas, kansanedustaja Jutta Urpilainen päätti jättää vaalit väliin. Paine uskottavan ehdokkaan löytämiseksi on kevään mittaan suuri – ellei sellainen ole jo puoluejohdon tiedossa.

SDP:n ykköstavoite on lähteä presidentinvaaleihin omalla ehdokkaallaan. Ja sellaisella, jolla olisi aito mahdollisuus edetä vaalin toiselle kierrokselle. Voittaja on yleisen käsityksen mukaan jo tiedossa, jos hän vahvistaa ehdokkuutensa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nauttii suurta suosiota ja luottamusta yli puoluerajojen. Luottamusta Niinistöön löytyy myös sosialidemokraattien keskuudesta niin laajalti, että häntä on jo pariin otteeseen ehdotettu myös demareiden ehdokkaaksi.

Jos näin kävisi, toteutustapoja olisi kolme.

Puoluevaltuusto voisi päättää asettua suoraan Niinistön taakse ja luopua oman ehdokkaan asettamisesta, mutta se olisi puoluedemokratian kannalta laimea vaihtoehto, joka ei oikein istu gallup-kärjessä olevalle puolueelle.

Toinen vaihtoehto olisi, että Niinistöä ehdottaisi SDP:n ehdokkaaksi vaaditut 250 jäsentä tai kymmenen puolueosastoa niin, että kilpaileva ehdokas olisi SDP:n oma. Seuraisi puolueen sääntöjen mukainen jäsenäänestys siitä, kenet valitaan.

Kolmas, suuren yleisön ja median näkökulmasta kiinnostavin vaihtoehto edellyttäisi puoluevaltuustolta hyväksyttyä ehdotusta täysin avoimesta vaalista.

Sellaisesta, joka järjestettiin edellisen kerran, kun Martti Ahtisaari löi Kalevi Sorsan ja nousi SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Kuka vain äänestysikäinen suomalainen voisi rekisteröityä kannattajaksi ja vaikuttaa siihen kenestä tulee SDP:n presidenttiehdokas. Kiinnostavia ulkopuolisia ehdokkaita luultavasti löytyisi muitakin kuin istuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

SDP:n ykköstavoite on lähteä presidentinvaaleihin omalla ehdokkaallaan.

Pekka Haaviston vuoden 2012 kampanjan myötä presidentivaalit muuttivat pysyvästi luonnettaan. Sosiaalisessa mediassa syntynyt kansanliike antoi tilaa ja menestymisen mahdollisuuden myös yllättävälle pienpuolueen ehdokkaalle. Avoin vaali voisi tässä mielessä olla SDP:lle aito vaihtoehto, jos vahvaa omaa ehdokasta ei löydy.

Mikäli vaali SDP:n presidenttiehdokkuudesta avataan koko kansalle, asia tulisi luultavasti ajankohtaiseksi pian kevään puoluevaltuuston kokouksen jälkeen. Tosin ennen presidenttiehdokkuudesta tai vaalijärjestyksestä päättämistä keskitytään voittamaan kuntavaalit, kuten puheenjohtaja Antti Rinne on aivan oikein muistuttanut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU