Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Keppilinja ei tunnu suomalaisten mielestä auttavan” – yli puolet houkuttelisi työntekijöitä palkankorotuksilla palvelualoille

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vain viisi prosenttia työikäisistä suomalaista näkee sosiaaliturvan leikkaukset ratkaisuna yritysten työvoimapulaan. Sen sijaan palkankorotukset nähdään keinona houkutella työntekijöitä.

Demokraatti

Demokraatti

Tieto käy ilm Kantar TNS:n toteuttamasta kyselystä, jonka tilasi Palvelualojen ammattiliitto PAM. PAM on toteuttanut jo yli 10 vuoden ajan suurimpia jäsenalojaan kauppaa, majoitus- ja ravitsemisalaa sekä kiinteistöpalvelualaa koskevaa vetovoimabarometriä. Tällä kertaa PAM kysyi suomalaisten näkemyksiä myös parhaista keinoista houkutella työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

Yli puolet työikäisistä suomalaisista (53%) pitää palkkojen nostamista parhaana keinona parantaa työvoiman saatavuutta. Noin joka viides (18%) uskoo jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtimisen houkuttelevan työvoimaa. Työsuhteiden laatuun satsaamiseen luottaisi noin joka kymmenes (12%).

Paljon esillä pidetty sosiaalietuuksien, esimerkiksi työttömyysturvan, leikkaamiseen turvautuisi harva, vain joka 20. vastaaja (5%). Innokkaimmin työttömyysturvan leikkaukseen tarttuisivat yrittäjät. Koulutus ja ulkomainen työvoima oli ratkaisu vielä harvemman mielestä.

– Keppilinja ei tunnu suomalaisten mielestä auttavan, kun työvoimasta on pulaa. Voi tietysti kysyä, onko tällainen pakolla motivoinnin asenne toisinaan myös osasyynä rekrytointiongelmiin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa.

80 prosenttia arvostaa alojen työntekijöitä.

Barometrissä kysytään työikäisiltä suomalaisilta heidän mielikuviaan aloista ja niiden houkuttelevuudesta ja tunnettavuudesta työnantajana. Lisäksi kysytään, miten mielellään näkisi läheisiään alalla. Vastaajista 80 prosenttia arvostaa alojen työntekijöitä.

Osa-aikatyön ja vuorovaikutuksen runsaus yhdistyy erilaisista mielikuvista useimmin sekä kauppaan että majoitus- ja ravitsemusalan. Kiinteistöpalveluissa taas nähdään töiden olevan selkeitä ja työllistymisen helppoa.

Kaikkia kolmea alaa yhdistää myös, että palkkauksen houkuttelevuus ei yhdisty niihin. Kaupassa työntekijän ei uskota voivan vaikuttaa työn sisältöön, mara-alalla työajat eivät sovi pienten lasten vanhemmille ja kita-alan töitä ei pidetä haluttuina.

“10 vuodessa muutoksia ehtisi jo tapahtua.”

Aloista kauppa on mieluisin, tunnetuin ja houkuttelevin. Kiinteistöpalveluala ja majoitus- ja ravitsemisala ovat melko lailla tasoissa. Arviot kiinteistöpalvelualasta ovat hieman kohentuneet ja mara-alasta heikenneet.

– 10 vuodessa muutoksia ehtisi jo tapahtua, mutta ne ovat olleet kaikilla osa-alueilla erittäin pieniä, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto sanoo.

Rönni-Sällinen sanoo barometriin ja työvoimapulan lääkkeisiin työikäisillä suomalaisilta kerättyjen näkemysten vahvistavan PAMin ajatuksia alojen vetovoiman lisäämisestä.

– Silloin huomio kiinnittyy palkkaan ja työtuntien määrään, sekä erilaisiin asioihin, joilla voidaan parantaa työntekijöiden jaksamista ja hyvinvointia.

Kysely toteutettiin Gallup Forumissa marraskuussa 2021. Tutkimusta varten haastateltiin 1 106 henkilöä. Kyselyn tilastollinen virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE