Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Kertoo usein enemmän omista peloistamme kuin terrorismin uhasta” – tutkija arvioi terrorismikeskustelua

Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkkia kiinnostavat tässä ja nyt elämän varjoisat puolet. Menestyksen ja onnistumisten sijaan epäonnistumiset, vaikeudet  ja erityisesti tabut herättävät hänen mielenkiintonsa. Jos on jokin ennakkokäsitys, Malkki haluaa tietää, mikä on asian todellinen laita.

Tutkijaa on lapsesta asti turhauttanut se, miten paljon ihmiset puhuvat toistensa ohi. Se näkyy myös terrorismikeskusteluissa, kuten lokerointi ja mustavalkoinen ajattelu.

– Emme ole halukkaita katsomaan ihmisyyttä kokonaisuutena. Projisoimme niitä piirteitä muihin, joita emme halua itsessämme kohdata, Malkki pohtii.

Myöskään terroristeja Malkki ei suostu näkemään yksinomaan pahoina, vaikka jotkut saattavatkin tulkita sen heidän ”hyysäämisenään”.

– Terrorismin ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että hyväksyisi sen. Se ei tarkoita edes empatiaa, Malkki tähdentää.

Jos pyrkii ymmärtämään heitä, voi päästä lähemmäksi terrorismin ydintä ja sen syntyjuuria. Moni terroristi on idealisti ja kokee toimivansa paremman yhteiskunnan puolesta.

– Kun terrorismia katsoo lähempää, se ei vaikuta enää ollenkaan niin käsittämättömältä.

Lisää aiheesta

Terrorismin ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että hyväksyisi sen.

Viimeisen viiden vuoden aikana Malkin työn sisältö on muuttunut, vaikka monet asiat terrorismissa ovatkin pysyneet samanlaisina. Hän on yhä useammin antamassa lausuntoja terrorismista ja pitämässä esitelmiä. Tulevaisuuteen on silti vaikea ennustaa.

– Ei pysty sanomaan, mitkä poliittiset jännitteet purkautuvat poliittisena väkivaltana.

Malkkia vielä nykyisinkin joskus hämmästyttää terrorismikeskustelu, koska se saattaa poiketa paljonkin siitä, mitä hän työssään terrorismitutkijana tekee. Myös uskonnon roolia iskuissa ihmiset ylitulkitsevat helposti.

– Keskustelu kertoo usein enemmän omista ennakko-oletuksistamme ja peloistamme kuin itse terrorismin uhasta.

Jos jonkin terrorismiryhmittymän toiminta alkaa rapautua, silloin voi erityisesti saada oppeja terrorismin vastaisessa taistelussa. Ryhmä voi myös itse tuhota itsensä. Terroristien ensisijaisena pyrkimyksenä on levittää psyykkistä pelkoa.

– Toivoisin, että viranomaisilla ja poliitikoilla löytyisi valmiutta harkita ja pohtia kertomaansa siitä näkökulmasta, kuinka paljon he ruokkivat kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta.

Malkki ei ihmettele, jos terrorismista on joidenkin mielestä tullut arkipäivää. On vaikea löytää tutkijaa, jonka mielestä jihadismiterrorismi olisi vähenemässä.

– Edessä on todennäköisesti useita vuosia, jolloin iskuja tapahtuu verrattain paljon, vaikka terrorismin torjuntaan panostetaankin voimakkaasti.

Lue koko Leena Malkin haastattelu torstain 8. kesäkuuta Demokraatista ja katso video.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE