Mielipiteet
18.7.2021 13:58 ・ Päivitetty: 18.7.2021 15:59
Kesäpäivä Hangossa vierailulla Hankoniemen eläkkeensaajien luona
Lomailin Hangossa heinäkuun kuumilla helteillä. Kaupunki oli minulle likimain tuntematon ja tutustuin siihen verkossa. Lähes automaattisesti klikkasin Hankoniemen Eläkkeensaajien kotisivuja. Näin löysin kaupungin intensiivisen kesäsykkeen ja paikallisten eläkkeensaajien järjestöelämän.
Hankoniemen Eläkkeensaajien puheenjohtajan Marianne Niskasen kanssa sovittiin yhteinen kahvihetki hankolaisten kerhotilaan. Nakkilan Eläkkeensaajien taholta vierailu oli ainutlaatuinen ja tilaisuudelle ei ennakkoon laadittu piukkaa agendaa. Järjestövierailu oli yhdistysvierailu kaiken tavallisuuden ulkopuolelta nypätty asia. Lopulta se osoittautui mukavaksi tavaksi kahdenkeskiseen ajatusten vaihtoon.
Tapaaminen Hankoniemen eläkkeensaajien jäsenien kanssa
Saapuessani kokoustiloihin siellä odotti yllätys. Rouva puheenjohtaja oli pyytänyt kahville yhdistyksen perustajajäsenet Hely ja Antti Haaviston, lähes alusta lähtien toimineet Toivo Kavanderin ja varapuheenjohtaja Osmo Pohjois-Koiviston ja pari vuotta toiminnassa mukana olleen Marja Tiaisen kanssa. Isäntäväki kertoi 2004 perustetun yhdistyksen alkumetreistä ja siitä, kuinka alusta lähtien talkoo- ja vapaaehtoistyön osuus on ollut merkittävä.
Oli hienoa kuulla kuinka Hankoniemen Eläkkeensaajat saivat aikoinaan lentävän alun. Perustavaan kokoukseen osallistui asiasta kannattaneita 50–60 henkeä ja heistä ~30 henkilöä allekirjoitti yhdistyksen perustamiskirjan. Pöydän ääressä todettiin lähes yhteen ääneen lähtöloikan olleen ällistyttävän nopean ja sen kuvaavan vielä tänäänkin toimintaa hyvin. Puhuttiin siitäkin, kuinka hienoa oli olla aikoinaan mukana sellaisessa organisaatiossa, joka suorastaan otti kiitoa Sputnikin lailla.
Kokoustila vanhassa lämpökeskuksessa
Kokoustila, jossa istuimme, oli kunnostettu muutaman kerrostalon yhteiseen käytöstä poistettuun lämpökeskukseen. Kaikessa käytettiin jäsenten käsien- ja silmien yhteistyötä. Tilaremontissa on hyödynnetty jäsenten insinööritietoa sekä tilasuunnittelutaitoja erinomaisella tavalla. Tunnusomaista on yhdistyksen poikkeuksellisen vilkas kerhotoiminta. Niissä riittää vilskettä alin omaan ja kerhotilojen ovisaranat narahtelevat kutsuvasti. Osaavista ohjaajista ja vetäjistä ei ole koskaan ollut pulaa. Erikoisin kerho lienee miesten käsityökerho. Se todellakaan ei ole mikään pappakerho. Nakkilan Eläkkeensaajat saivat muistolahjaksi originellit käsityökerhon tekemät lautasliinat. Sellaisia ei Satakunnassa toisilla ole! Keskustelukumppanit laskivat kerhoja pyörivän normaalin kahvi- tai viikkokerhon lisäksi 10–12 muutakin. Osa niistä on ollut tilipäisesti tauolla sillä, suurin kiusa aktiivisten hankolaisten eläkeläisten kerhon pyörityksessä ollut kutsumaton vieras – Covid-19 jyllää.
Mukana kaksikielisiä jäseniä
Jäsenkunta Hankoniemen Eläkkeensaajissa on pääosin suomenkielistä, mutta ruotsia puhutaan ja kahta kieltä kuulee yhdistyksessä tasavertaisesti. Keskustelussa nousi esille ruotsinkielisten arvioluvuksi 10 % jäsenistöstä. Useat yhdistyksissä mukana olevista pariskunnista ovat kaksikielisiä, joten yhdistyksessä on katsottu luonnolliseksi keinoksi operoida kahdella kielellä. Siihen peilaten edellä mainittu luku saattaa olla jopa alhainen. Yhdistyksen päätökset tehdään ja sitä johdetaan sen virallisella kielellä, suomella.
Vapaamuotoinen keskustelutuokio Hankoniemen eläkkeensaajien kanssa oli antoisa kesäpäivän yhdistysasioiden todellinen tietopaketti. Hankoniemeläisiä oli mukava tavata, todeta joukolla yhdistyselämässä olevan ajoittain myötätuulta, mutta mutkan takana saattavat odottaa vastatuuli ja töppyrät. Silti kaikille yhdistysasioiden hankaluuksille Hangossa hymyiltiin yhdessä, naurettiin ja me vahvistimme toisiamme ja olimme varmoja kuinka kaikki pyörii sittenkin!
Jukka Kim, puheenjohtaja Nakkilan Eläkkeensaajat
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.