Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustalaiset innostuivat Ylen kyselystä – eduskunnan varapuhemies: “Kansa tietää, eliitti aina ei”

Pääjuhlan lippumarssi Sotkamon keskustassa, kärjessä varapuheenjohtaja Juha Rehula, seuraavana perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, joita seuraa puolueen puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä sekä varapuheenjohtaja Katri Kulmuni keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa sunnuntaina kesäkuussa.

Ylen aikaisemmin maanantaina julkaisema Taloustutkimuksen tutkimus kertoi, että selvä enemmistö eli 79 prosenttia suomalaisista katsoo, että valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna. Uutinen on herättänyt etenkin keskustalaiset kansanedustaja kesälomiltaan kommentoimaan tutkimuksen tuloksia.

Demokraatti

Demokraatti

– Kansa tietää, eliitti aina ei, kirjoitti tiedotteessaan muun muassa veteraanipoliitikko, nykyisin eduskunnan varapuhemiehenä toimiva Mauri Pekkarinen tiedotteessaan.

Käsitys siitä, että poliitikot tai niin sanottu asiantuntijaeliitti osaisivat nostaa keskusteluun kansaa laajasti kiinnostavat ja huolestuttavat asiat ei ole aina totta, hän huomioikin.

Pekkarinen korostaa, miten eliitin viime vuosien viesti on ollut: ”Suomi kaupungistuu ja keskittyy ja niin on hyvä”.

Keskustelu aluekehityksestä on ollut sangen eliittivetoista.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioikin Ylen uutisessa tulosten tuovan suhteellisuutta kaupungistumiskeskusteluun, joka hänen mielestään on ollut hiukan vääristynyttä. Rahonen arvioi kyselyn tulosten osoittavan, että suomalaiset ovat vahvasti huolissaan alueellisen eriarvoistumisen lisääntymisestä.

– Keskustelu aluekehityksestä on ollut sangen eliittivetoista. Tavallisen kansan mielipide on tähän asti sivuutettu tai sitä ei ole otettu huomioon, Rahkonen totesi Ylellä.

Lisää aiheesta

Kyselyssä enemmistö yhdeksän eduskuntapuolueen äänestäjistä kannatti sitä, että valtio tukee koko maan asuttuna pitämistä.

Suurinta kannatus oli kristillisdemokraattien, keskustan ja SDP:n äänestäjien joukossa, pienintä taas sinisten, kokoomuksen ja vihreiden äänestäjien keskuudessa.

Pekkarisen mukaan aluekehityksen koko kuvan kannalta olennaista olisi keskittyä siihen, sallitaanko sen tapahtua hallitsemattomasti niin kuin nyt on tapahtunut. Hän korostaa, miten esimerkiksi kriisinhallintakeskuksen siirtäminen Kuopiosta Helsinkiin on viimeisin väärä päätös.

– Tarvitaan uusi suunta, sellainen mitä kansakin peräänkuuluttaa.

Mitään Suomen kolkkaa ei saa jättää oman onnen nojaan.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen korostaa uutisen innoittamana tasapainoista aluekehitystä. Hän haluaisi nähdä aiheen nousevan julkisen keskusteluun entistä voimakkaammin.

– On tärkeää, että julkisia palveluita on suomalaisten halun mukaisesti saatavissa riittävästi eri puolilla maata.

Kuten Pekkarinenkin, myös Kaikkonen toteaa olevan myönteistä, että aikaansaadun hyvän talous- ja työllisyyskehityksen johdosta uusia työpaikkoja syntyy nyt käytännössä kaikkialle Suomeen.

– Tämä on omiaan vahvistamaan uskoa tulevaisuuteen myös muuttotappioalueilla. Tämän lisäksi tarvitaan myös julkisen vallan käyttäjiltä vastuullista politiikkaa aluekehityksen kannalta. Julkisten palveluiden keskittäminen on lopetettava. Pikemminkin on katsottava, miten vahvistetaan alueiden mahdollisuuksia menestyä.

Kaikkonen korostaa, että valtion toimintojen ja palveluiden sijoittuminen eri puolille Suomea on merkittävä tekijä tasapainoisen aluekehityksen kannalta.

– Erityisen tärkeää on, että eri alojen koulutuspaikkoja on riittävästi saatavilla eri puolilla Suomea. Myös liikenneverkon on oltava asiallisessa kunnossa koko maassa, sorateitä unohtamatta.

– Mitään Suomen kolkkaa ei saa jättää oman onnen nojaan. Turvallinen arki ja ylipäätään elämisen edellytykset on turvattava kaikkialla maassa, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

”Kyllä kansa tietää”.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) jakoi kyselystä kertovan Ylen jutun sosiaalisessa mediassa saatesanoilla ”kyllä kansa tietää”.

– Suomalaiset haluavat, että koko Suomessa on elämää ja meininkiä. Kyselyn mukaan valtion on oltava tässä aktiivinen, Vehviläinen kirjoitti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE