Politiikka
24.5.2018 09:29 ・ Päivitetty: 24.5.2018 09:54
Keskustan kenttä ärsyyntyi Paavo Väyrysen liikkeistä – kunniapuheenjohtajan toiminta poiki kasan puoluekokousaloitteita
Keskustan entisen jäsenen ja kunniapuheenjohtajan, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen toiminta on ärsyttänyt keskustan kenttää. Tähän viittaa joukko keskustan puoluekokoukselle tehtyjä aloitteita.
Peräti kahdeksan keskustan puoluekokoukselle tehdyistä 301 aloitteesta käsittelee puolueen kunniapuheenjohtajuutta, joissa viitataan suoraan tai epäsuorasti juuri Väyrysen toimintaan. Kyseisien kahdeksan aloitteen lisäksi neljässä puoluekokousaloiteessa ehdotetaan, että keskustan jäsen ei voi kuulua toiseen puolueeseen. Myös näiden aloitteiden voi nähdä liittyvän lähes suoraan Väyryseen.
Keskustalla on kerrallaan vain yksi kunniapuheenjohtaja, jonka valinnasta päättää keskustan puoluekokous.
Aloitteet liittyvät outoon näytelmään, jossa pääosaa ovat näytelleet itseoikeutetusti Paavo Väyrynen sekä Suomen keskusta. Välirikko puolueen puheenjohtajana 1980-luvulla toimineen Väyrysen ja keskustan välillä alkoi muodostua viimeistään silloin, kuin Väyrynen perusti Kansalaispuolueen vuonna 2016. Väyrynen on toiminut myös perustamansa Kansalaispuolueen puheenjohtajana.
Lienee paikallaan arvioida myös, että Väyrysen nouseminen kansalaisliikkeen presidenttiehdokkaaksi tammikuun 2018 presidentinvaaleissa ja sen jälkeinen uhoaminen istuvan puheenjohtajan haastamisesta eivät helpottaneet tilannetta.
Vaikka Väyrysen kuuluminen toiseen puolueeseen ja muut toimet ärsyttivät monia keskustalaisia, mukaan lukien puolueen johtoa, Väyrystä ei erotettu puolueesta. Keskustan jäsenet ovat näet puolueen paikallisyhdistysten jäseniä. Yhdistykset ovat puolestaan itsenäisiä. Jäsenyyden hyväksymisestä ja myös erottamisesta päättää yhdistys.
Väyrynen puolestaan itse toimi puheenjohtajana Keminmaan keskustaseurassa. Puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan Väyrynen on Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana 9.5. ilmoittanut puoluehallitukselle, että seura eroaa puolueesta. Sitä myöten myös Väyrynen on lakannut olemasta keskustan jäsen.
Lisää aiheesta
Keskustalaiset tarttuivat toimeen.
Kun Väyrynen ei näyttänyt kunniapuheenjohtajuudesta vapaaehtoisesti luopuvan, aloitteista näkyy, kuinka keskustalaiset tarttuivat toimeen.
Niissä joko ehdotetaan koko kunniapuheenjohtajuus-tittelistä luopumista tai sitä, ettei toisen puolueen jäsen voi olla kunniapuheenjohtaja. Myös kunniapuheenjohtajuuden nimeämiseen ja erottamiseen haluttiin muutoksia.
Kokkolan keskustanaiset ja keskustan Opiskelijaliitto ovat suorasanaisimpia, järjestöt vaativat kunniapuheenjohtajuuden riisumista Väyryseltä, mainiten tämän nimeltä.
Tilanne kärjistyi presidentinvaalien jälkeen entisestään, kun Väyrynen ilmoitti haastavansa Juha Sipilän puolueen puheenjohtajuudesta Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa. Väyrynen uskoi saavansa taakseen paljon tukijoita puolueen sisältä, ja että puolue järjestäisi vaalikiertueen hänen ja Sipilän kamppailulle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, ja Väyrysen kannatuskin tuntui olevan sangen vähäistä keskustan sisällä.
Väyrynen teki itse omat ratkaisunsa.
Ennen puoluekokousta Väyrynen teki kuitenkin itse omat ratkaisunsa. Ensin 20.4. Väyrynen ilmoitti, ettei hän lähdekään haastamaan Sipilää puheenjohtajataistossa. 25.4. Väyrynen puolestaan kertoi luopuvansa keskustan jäsenyydestä ja asemastaan puolueen kunniapuheenjohtajana. Väyrynen kertoi aikovansa myös esittää Keminmaan keskustaseuran lakkauttamista. Eduskuntaan Väyrynen aikoo palata kesäkuussa heti keskustan Sotkamon puoluekokouksen jälkeen.
Näin ollen keskustan kentän puoluekokoukselle tekemät aloitteet olivat ainakin Väyrysen kunniapuheenjohtajuuden ja erottamisen osalta myöhässä.
Keskusta haluaa kuitenkin varautua mahdollisiin vastaaviin tilanteisiin. Puolueen puoluehallitus esittääkin puolueen paikallisyhdistysten sääntöihin muutosta, jonka mukaan jäsen ei voi olla muun puolueen jäsen.
– Tämä sääntöihin tehty lisäys olisi paikallisyhdistyksen tukena mahdollista erottamista koskevassa asiassa, puoluehallitus perustelee.
Puolueen sääntöihin esitetään lisäksi muutosta, jonka mukaan puoluehallitus voi erottaa paikallisyhdistyksen puolueesta, jos se ei noudata seuraavaa viittä kohtaa:
1. jos sen toiminta on puolueen periaatteiden,
ohjelman tai sääntöjen vastaista,
2. jos se laiminlyö jäsenmaksujen suorittamisen
kolmena perättäisenä vuonna,
3. jos se muulla tavalla laiminlyö jäsenvelvollisuutensa
taikka puolue-elinten päätösten
noudattamisen,
4. jos se on menettelyllään yhdistyksessä tai sen
ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut
puoluetta tai
5. jos se ei enää täytä laissa tai puolueen säännöissä
mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Keskustan puoluehallitus ei kuitenkaan aio esittää kunniapuheenjohtajuus-arvonimestä luopumisesta. Puoluehallitus toteaa kuitenkin arvioivansa kunniapuheenjohtajuuden nimeämiskäytäntöä seuraavan puoluekokouskauden aikana.
Sotkamon puoluekokouksessa ei voida kuitenkaan valita uutta kunniapuheenjohtajaa, sillä asia ei ole kokouksen esityslistalla. Myöhemmin uusi kunniapuheenjohtaja voidaan kuitenkin valita.
Väyrysen lisäksi keskustan kunniapuheenjohtajana ovat toimineet Viljami Kalliokoski, V. J. Sukselainen sekä Johannes Virolainen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
2.5.2018 05:07
Sipilä, Orpo ja Terho käyvät pelisääntökeskustelun – siniset suivaantuivat kokoomuksen vehkeilystä
Politiikka
28.4.2018 13:56
Eero Heinäluoma: Hän on keskustan uhka – ”Asiakritiikki on vahvaa, vaikka hänen poliittinen uskottavuutensa kärsiikin”
Politiikka
25.4.2018 17:05
Väyrynen jättää kunniapuheenjohtajuuden – välittömästi ehdotus korvaajasta
Politiikka
25.4.2018 12:43
”Toiset tykkää, toiset ei, mutta maaseudun, maakuntien ja Lapin puolustaminen jatkuu” – Eduskunnasta tippuva Kärnä: Väyrysellä oli oikeus tehdä ratkaisunsa
Politiikka
25.4.2018 12:37
Väyrynen palaa eduskuntaan kesäkuussa – luopuu keskustan jäsenyydestä