Politiikka
15.12.2020 10:35 ・ Päivitetty: 15.12.2020 10:35
Keskustan Kurvinen pitää vihreiden toimintaa ”sietämättömänä ja ala-arvoisena” – kommentoi nyt myös Kärnän ja Hoskosen toimia
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai tänään eduskunnan luottamuksen ministerivastuuasian käsittelysssä seuranneessa epäluottamusäänestyksessä.
Hallituspuolueet äänestivät luottamusta. Vain keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen lipesi rivistä.
Äänestyksen vielä ollessa käynnissä, keskusta lähetti tiedotteen julkisuuteen.
”Perustuslakivaliokunnan mukaan Haavisto on toiminut lainvastaisesti, eikä keskustan eduskuntaryhmä hyväksy lainvastaista toimintaa”, tiedotteessa todettiin ja lisättiin kuitenkin, ettei puolue kaada hallitusta.
”Kunkin ministerin luottamus lähtee omasta eduskuntaryhmästä. Päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministerillä”, keskusta päätti viestinsä.
Pitäisikö siis Pekka Haaviston ymmärtää itse erota?
– Olen sitä mieltä, että vihreiden pitäisi siivota omat nurkkansa. Kysymys Haaviston mahdollisesta eromisesta on ensisijaisesti vihreiden asia ja toissijaisesti pääministeri Sanna Marinin (sd.) asia. Minusta keskustan ei tarvitse tehdä vihreiden sisäsiivousta. Heidän pitää itse arvioida, kuka on sovelias ulkoministeriksi ja pääministerin pitää arvioida, millainen henkilö on hallituksen ulkoministerinä, Antti Kurvinen vastaa Demokraatille.
”Näin on ilmeisesti käynyt.”
Keskustan eduskuntaryhmä oli tänä aamuna noin tunnin koolla ennen epäluottamusäänestystä. Ryhmässä on eittämättä hiottu viestiä, jolla puolue tulee Haavisto-äänestyksen jälkeen ulos.
Viestintäänkin yksi kupru suunnitelmiin kuitenkin tuli, kun Hoskonen äänesti eri tavoin kuin ryhmä sopi. Hoskonen on ennenkin aiheuttanut itsenäisellä toiminnallaan harmaita hiuksia keskustan ryhmäjohdolle.
Kurvinen ei innostu tälläkään kertaa käsittelemään asiaa julkisuudessa.
– Näin on ilmeisesti käynyt, että Hannu on äänestänyt epäluottamusta. Täytyy katsoa mitä se tarkoittaa. Saa nähdä.
Sitä, ovatko kurinpitotoimet mahdollisia, Kurvinen ei arvioi tässä vaiheessa. Hän kuitenkin myöntää, että Hoskonen lipesi ryhmäkokouksessa sovitusta.
”Sitä pitää kunnioittaa.”
Vihreiden toiminnasta Kurvinen on vieläkin happamana. Hän katsoo vihreiden omilla toiminnallaan viestineen, että perustuslakivaliokunnan enemmistö olisi Haavisto-kantoineen väärässä.
– Vihreiden toiminta perustuslakivaliokunnan ratkaisun jälkeen on sietämätöntä ja ala-arvoista. Kuitenkin haluamme hallitusyhteistyötä jatkaa. Siitä oli äänestyksessä kyse ihan koruttomasti. Koronakriisin keskellä ei haluta kaataa hallitusta henkilökysymykseen, Kurvinen sanoo.
Hän vertaa perustuslakivaliokunnan ratkaisua Korkeimman oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden äänestysratkaisuihin. Ei niidenkään osalta enemmistön ratkaisua tavata kyseenalaistaa.
– Sitä pitää kunnioittaa.
Eli jos korona ei olisi päällä, hallitus olisi saanut mennäkin? Kurvinen toppuuttelee tällaista tulkintaa.
– Olemme edelleen sitä mieltä, että meillä on hyvä hallitusohjelma ja hyviä yhteisiä tavoitteita. Huomasiko kukaan, että tänään päätettiin taata kaikille suomalaisille toisen asteen koulutus. Olemme keskustassakin tyytyväisiä siihen. Se on hieno uudistus. Myös sote etenee taas. Toivon mukaan saamme myös työmarkkinauudistuksia saadaan tässä keväällä kuntoon.
”Ei ole alkuunkaan kestävällä pohjalla.”
Vihreillä on siis Kurvisen mielestä peiliin katsomisen paikka.
– Heidän pitäisi oikeasti miettiä omaa toimintaansa. Tekeminen ei ole alkuunkaan kestävällä pohjalla.
– Perustuslakivaliokunnan aseman kyseenalaistaminen on vihastuttanut keskustassa. Olisimme toivoneet, että Haavisto olisi nöyrästi ja vilpittömästi katunut. Pääministerin pitäisi minusta palauttaa luottamus siihen, että Marinin hallitus ei painosta Suomessa perustuslakivaliokuntaa ja myös Suomessa hallitus kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta. Siihen toivoisimme pääministeriltä kannanottoa.
Kurvinen sanoo vihreiden kyseenalaistaneen virallisella some-tilillään perustusvaliokunnan ratkaisun. Kurvinen sanoo, että tätä voisi verrata siihen, jos keskusta kyseenalaistaisi omalla tilillään korkeimman oikeuden ratkaisun.
Kurvisen mukaan myös vuodot perustuslakivaliokunnasta on saatava loppumaan. Ne ovat vahingoittaneet valiokunnan integriteettiä eli eheyttä. Tämä on kaikkien eduskuntaryhmien vastuulla.
– Olin itse viime vaalikauden lopun perustuslakivaliokunnassa ja silloinkin se vuoti. Sen pitää kertakaikkiaan loppua. Ei tuomioharkintaneuvottelujakaan vuodeta käräjäoikeuksista tai oikeuksien muistiinpanoja, yhteenvetoja tai työpapereita. Perustuslakivaliokunnan vuodot ovat sietämättömiä. Se ei ole vain vihreiden vika vaan meidän kaikkien. Toivottavasti tulee ryhtiliike ja siihen osallistuvat kaikki puolueet.
Kurvinen sanoo myös, ettei eduskuntaryhmissä saa spekuloida perustuslakivaliokunnassa käsiteltäviä asioita, vaan puhe on pidettävä yleisellä tasolla. Ryhmien puheenjohtajien tai ministerien toimesta valiokunnan työhän ei pidä puuttua.
– Pitää tarvittaessa pääministerille tai ministerille sanoa, että sori no bonus. On tärkeää, että epäilyksiä ei herää, Kurvinen opastaa kansanedustajia.
”Hän vastaa omista toimistaan.”
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä oli kohun silmässä eilen. Hän oli vihjaillut julkisesti Twitterissä, että perustuslakivaliokunnan arvostettu asiantuntija, valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen olisi ollut kirjoittamassa vihreiden vastalausetta perustuslakivaliokunnan Haavisto-mietintöön.
Ojanen on sanonut Helsingin Sanomille tekevänsä tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta. Kärnä taasen on sanonut selvityttävänsä Ojasen rikosilmoituksen asianmukaisuuden.
– En ota Kärnän touhuihin kantaa. Jokaisen kansanedustajankin kannattaa miettiä sitä omaa toimintaansa ja tämän talon uskottavuutta kaikissa toimissaan. Olemme kansanedustajia myös lauantai-iltana saunan lauteilla, Antti Kurvinen sanoo.
Kurvinen sanoo pitävänsä hyvänä, että perustuslakivaliokunnan riippumattomuutta pohditaan, mutta Kärnä olisi voinut tehdä sen paremminkin.
– Mutta hän vastaa omista toimistaan. Jokaiselle toivon, itsellenikin sen miettimistä, miten vahvistetaan luottamusta taloon ja perustuslakivaliokuntaan.
”Tämä kantani hävisi enemmistön kannalle.”
Mikko Kärnä jätti tänään eriävän mielipiteen keskustan eduskuntaryhmän päätöksestä antaa tukensa Haavistolle.
Kärnä esitti tiedotteensa mukaan ryhmän kokouksessa, että jokainen keskustan edustaja olisi saanut äänestää omantuntonsa mukaan.
– Tämä kantani hävisi enemmistön kannalle. Kadettiupseerit eivät kuitenkaan ole jengipettureita, joten kävin äänestämässä JAA enemmistön kannan mukaisesti. Eduskuntaryhmän pöytäkirjaan kirjautin eriävän mielipiteen. Katson että tämä oli virhe, vaikkakin olen itsekin sitä mieltä, että tämä maa ei hallituskriisiä kaipaa koronakriisin keskelle. Näkemykseni mukaan sellaista ei kuitenkaan olisi ollut tulossa, vaikka olisimmekin äänestäneet vapaasti, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.