Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Keva latasi pöytään kovat luvut – toimitusjohtaja huolestui, vaatii lisää muun muassa työperäistä maahanmuuttoa

Lehtikuva

Alueelliset erot kuntatyöntekijöiden tulevien vuosien eläköitymisessä näkyvät selvästi maakunta- ja kuntakohtaisissa tilastoissa. Eläköityminen on lähivuosina pienintä Ahvenanmaalla sekä Uudellamaalla ja suurinta Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tänään julkaistut Kevan tilastot täydentävät helmikuun alussa julkaistuja valtakunnallisia ennusteita, joiden mukaan joka kolmas kuntatyöntekijä jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nyt julkaistut maakunta- ja kuntakohtaiset tilastot ennustavat kehitystä seuraavan viiden vuoden aikana.

Kevan tiedotteen mukaan eläköitymisessä on kuntakoon mukaan eroja siten, että mitä pienempi kunta sitä suurempi osuus vakuutetuista on arvion mukaan jäämässä tulevina vuosina vanhuuseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkearviot eivät juuri vaihtele kuntakoon mukaan.

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää kehitystä huolestuttavana.

”Eläköitymiset uhkaavat heikentää kuntien palvelutuotantokykyä koko maassa, erityisesti väestöään menettävillä alueilla.”

Kietäväisen mukaan väestön keskittyminen ja ikääntyminen, syntyvyyden lasku ja huoli työvoiman riittävyydestä sekä heikkenevä kuntien taloustilanne kiihdyttävät kehitystä.

”Tämän estämiseksi tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa, osatyökykyisten työhön osallistumisen lisäämistä ja työkyvyttömyyksien ehkäisyä. Tarvitaan myös koulutuksen – erityisesti aikuiskoulutuksen – uudistusta ja eläkkeellä olevien työhön osallistumiseen kannustamista sekä kuntatalouksien tervehdyttämistä.”

Kevan ennusteessa on tarkasteltu vuoden 2018 lopun työ- ja virkasuhteisten työeläkevakuutettujen eli runsaan 523 000 kuntatyöntekijän ja noin 104 000 valtiotyöntekijän arvioitua siirtymistä vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeelle tulevina vuosina. Työntekijöihin on laskettu mukaan myös erilaisilla vapailla olevat henkilöt, eikä lukua siten voi verrata suunnittelussa yleisesti käytettävään henkilötyövuosien määrään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE