Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Korkein hallinto-oikeus antoi myrskyvaroituksen Orpon hallitukselle, varoittivat tunnetut ilmastojärjestöt jo kesäkuussa – “Olemme varautuneet ottamaan seuraavia askeleita”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti kesäkuussa jättää tutkimatta Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen marraskuussa 2022 jättämän hallintovalituksen ilmastolain rikkomisesta. Ratkaisu syntyi niukasti äänin 3-2. Asia ei näytä jäävän tähän.

Rane Aunimo

Demokraatti

Valitus koski valtioneuvoston päätöstä antaa ilmastokertomus eduskunnalle.

Järjestöt kutsuivat hanketta Suomen ensimmäiseksi ilmasto-oikeudenkäynniksi. Syytös kohdistui käytännössä Marinin hallitukseen, joka oli vallassa vuonna 2022. Nyt “ongelma” on pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja hänen hallituksensa.

Hallintovalituksen taustalla oli vuosittain julkaistava ilmastovuosikertomus, jossa valtioneuvoston on arvioitava toimien riittävyyttä. Silloinen valtioneuvosto hyväksyi 27.10. päätöksellään vuoden 2022 ilmastokertomuksen eduskunnalle.

Järjestöjen mukaan valtioneuvosto päätti jättää tutkimatta ja arvioimatta tarvittavia lisätoimia ja olla ryhtymättä tarvittaviin lisätoimiin. Ne vaativat, että valtioneuvoston päätös on kumottava lainvastaisena ja palautettava uuteen valmisteluun.

Järjestöt tulkitsivat kesäkuussa KHO:n ratkaisua “myrskyvaroituksena tulevalle hallitukselle”. Ne katsoivat KHO:n perusteluissa korostuvan sen, että valtioneuvoston toimien lainmukaisuus jäi tutkimatta “tässä vaiheessa”.

Järjestöt katsoivat, että Orpon nyt vallassa olevan hallituksen tulee osoittaa, että sillä on aikomus toimia riittävän nopealla aikataululla niin, että ilmastolain tavoitteet ja velvoitteet saavutetaan.

– Uuden hallituksen pitää tehdä riittävät päätökset, joilla Suomi saavuttaa ilmastolakiin kirjatun tavoitteen hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 sekä EU-velvoitteet, joiden aikataulut tulevat vastaan jo paljon nopeammin. Hiilinielut on korjattava ja liikenteen sekä maatalouden riittävät päästövähennykset turvattava. Jos valtioneuvosto laiminlyö ilmastolain toteutuksen, palaamme asiaan ympäristön edunvalvojina. Tähän KHO:n ratkaisu antaa vahvat perusteet, Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen sanoi tiedotteessa kesäkuun alkupuolella.

HALLITUSOHJELMA on sittemmin julkaistu ja Orpon hallitus kasassa, joten on aiheellista kysyä, missä asiassa mennään nyt.

Alatteko ajaa asiaa uudestaan?

– Aktiivisessa pohdinnassa on, mitään julkista ei valitettavasti ole vielä kertoa, mutta pohdinnassa toki on, Kosonen kommentoi Demokraatille tiistaina.

Kososen mukaan tilannekuva ei ole suuresti muuttunut valituksen tekemisestä. Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa ei ole lähdetty päivittämään, eivätkä ensimmäiset signaalit hallituksen toimista muutenkaan kuulosta lupaavalta nielutilanteen korjaamiseksi.

Greenpeace ei tosiaan vaikuta tyytyväiseltä Orpon hallituksen ohjelmaan. Ohjelman julkistuksen jälkeen järjestö kertoi olevansa pettynyt konkretian puutteeseen, joka on erityisen räikeä luontotavoitteiden osalta. Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen varoitti kesäkuussa jopa siitä, että Orpon hallitus tekee Suomesta “viherpesun kärkimaan”.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) esitys budjettiehdotukseksi ei saanut sekään Greenpeaceltä mairittelevaa arvosanaa.

– Valtiovarainministeri Riikka Purran budjettiesitys vaarantaisi toteutuessaan merkittävän osan Suomen luonto- ja ilmastotavoitteista. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää luonnonsuojelurahoituksen moninkertaistamista. Tässä tilanteessa nyt esitettyjen leikkausten pitäisi olla itsestäänselvästi poissa laskuista. Myös hiilineutraaliuden saavuttaminen ja vihreä siirtymä edellyttävät määrätietoisia panostuksia, jotka budjettiesityksessä loistavat poissaolollaan, Sipiläinen kommentoi tiedotteessa elokuun lopulla.

Joten koetetaan vielä. Voitko sanoa millään tasolla, minkälaisella aikataululla (oikeus)asia mahdollisesti etenee, Kaisa Kosonen?

– Valitettavasti en. Mutta se on pöydällä. Olemme varautuneet ottamaan seuraavia askeleita, mutta aikatauluja ei ole päätetty, Kosonen vastaa vielä Demokraatin uteluun.

“Seuraavia askelia” siis kuitenkin.

Greenpeacen ilmastoasiantuntija vinkkasi tiistaina seuraamaan ensi viikon budjettiriihen lisäksi samaan aikaan pidettävää YK:n ilmastohuippukokousta (Climate Ambition Summit) New Yorkissa.

– Puheenvuoroja saavat maat, joilla on jotain näyttöjä. YK:n pääsihteeri haluaa nostaa sinne esimerkkejä maista, jotka tavalla tai toisella näyttävät, että Pariisin sopimuksen tavoitteista voidaan tehdä totta. En tiedä vielä, onko presidentti Niinistö saanut sinne kutsua kertomaan Suomen hiilineutraali 2035 tavoitteista, jotka toki ovat yhä laissa vai onko niin, että kutsua ei tänä vuonna olekaan tullut, Kosonen pohdiskeli Demokraatille tiistaina.

Päivää myöhemmin tänään keskiviikkona presidentin kanslia ehti jo tiedottaa, että presidentti Niinistö matkustaa YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin 18.-21. syyskuuta ja pitää puheenvuoron myös YK:n pääsihteeri Guterresin isännöimässä kestävän kehityksen huippukokouksessa.

Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat määritelleet, että ilmasto-oikeudenkäynneissä tärkeintä ei ole pelkkä voitto, vaan niillä on tärkeä strateginen rooli nostaa esiin kehittämiskohteita niin lainsäädännön sisällössä kuin oikeussuojakeinoissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE