Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

KHO: Tietosuojaviranomainen sai käskeä Googlea poistamaan hakutuloksia yksityishenkilön rikostaustasta

Lehtikuva / AFP

KHO linjaa, että apulaistietosuojavaltuutetulla on oikeus määrätä Googlea ja muita hakukoneyhtiöitä poistamaan yksityishenkilöiden tietoja hakupalveluista.

Demokraatti

Demokraatti

KHO:n tiistaina julkistamassa vuosikirjapäätöksessä otettiin kantaa siihen, voivatko Suomen tietosuojaviranomaiset määräillä kaupallisia hakukoneyhtiöitä piilottamaan hakutuloksia yksityisyyden suojan takia.

Ennakkotapauksessa yksityishenkilö oli pyytänyt ensin itse Googlea poistamaan palvelusta linkkejä häntä koskeviin etsintäkuulutusuutisiin vuodelta 2010. Hänen mukaansa nämä jo vanhentuneet tiedot aiheuttavat haittaa hänen nykyiselle liiketoiminnalleen.

Kun hakukoneyhtiö kieltäytyi tästä, henkilö pyysi apulaistietosuojavaltuutetulta apua pyynnölleen.

Valtuutettu määräsi Googlen tottelemaan hakijaa, mutta hakukoneyhtiö valitti määräyksestä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus ratkaisi vuonna 2021 asian Googlen hyväksi, ja tämän päätöksen tietosuojavaltuutettu halusi nyt KHO:n kumottavaksi.

KHO:N tiedotteen mukaan tässä tapauksessa piti pohtia, onko kansalaisten yleinen tiedonsaantioikeus tärkeämpää kuin yhden ihmisen yksityisyydensuoja.

Google ei KHO:n mielestä pystynyt esittämään riittäviä perusteita sille, miksi yleisön tiedonsaantitarve olisi tässä nimenomaisessa tapauksessa ollut suurempi kuin ihmisen oikeus henkilötietojensa varjelemiseen.

Taustalla ovat myös media-alan muuttuneet käytännöt. Tiedotusvälineillä on ollut takavuosina tapana julkaista rikosuutisissa niin tekijöistä kuin uhreistakin paljon yksityiskohtaisempia tietoja kuin nykyään. Näistä voi arkistoja penkovien hakukoneiden kautta koitua osallisille ja heidän omaisilleen tahatonta harmia vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

KHO on nyt kumonnut hallinto-oikeuden ratkaisun ja määrännyt apulaistietosuojavaltuutetun päätöksen voimaan. Googlen pitää poistaa hakulinkit halutulla tavalla.

Uutiset jäävät tietysti niitä julkaisseiden tiedotusvälineiden sivuille ja media-arkistoihin, joista ne voi edelleenkin löytää.

KHO sanoo punninneensa päätöstään varten myös EU-oikeuden ja EU:n ihmisoikeustuomioistuimen käytäntöjä tietosuoja-asioissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE