Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kiina ei ole markkinatalousmaa” – TP vaatii tiukkaa linjaa

Teollisuuden palkansaajien (TP) puheenjohtaja Jorma Malinen.

– Kiina ei ole markkinatalousmaa ja markkinatalousstatuksen myöntäminen sille on liian aikaista. Tosiasioita ei pidä kieltää. Niiden vääristelyllä tai toiveajattelulla voi olla erittäin haitallisia seurauksia suomalaiselle teollisuudelle ja työllisyydelle, Teollisuuden palkansaajien (TP) puheenjohtaja Jorma Malinen kommentoi Kiinan kiistanalaista kauppapoliittista asemaa.

Malisen mukaan neuvotteluja on käytävä siitä, millä uudella siirtymäajalla EU voisi vapauttaa Kiinan kanssa käytävää kauppaa.

Teollisuudessa ja sitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä edustava TP vaatii Suomea ottamaan tiukan kannan koskien täyden markkinatalousstatuksen (MES) antamista Kiinalle. Asia on parhaillaan vireillä EU:ssa ja tulee käsiteltäväksi myös eduskunnan suuressa valiokunnassa.

TP:n mukaan Kiinan tulee täyttää sille WTO-jäsenyyden myöntämisen yhteydessä määritetyt kriteerit ennen kuin maata voidaan kohdella tasapuolisena kauppakumppanina.

Markkinatalousstatuksen myöntäminen Kiinalle löisi tätä tavoitetta korville niin että soi.

TP katsoo, että nykyisen statuksen muuttaminen aiheuttaisi EU:ssa merkittäviä teollisuustyöpaikkojen menetyksiä ja vähentäisi Kiinan kannusteita siirtyä kohti aitoa markkinatalousjärjestelmää, parantaa ihmisoikeuksia sekä ratifioida ILO:n kaikki kahdeksan ydinsopimusta.

Markkinatalousstatuksen myöntäminen Kiinalle tarkoittaisi, ettei kotimarkkinoiden suojaaminen epäreilulta kilpailulta olisi enää mahdollista.

Sen on arvioitu johtavan jopa useiden miljoonien eurooppalaisten teollisuustyöpaikkojen menetykseen (European Policy Institute). Tällöin Suomenkin tappiot laskettaisiin useissa, jopa kymmenissä tuhansissa työpaikoissa, TP laskee.

– Kiinan valtio subventoi teollisuuttaan, mikä johtaa epäreiluun kilpailuun. Eurooppalaista tuotantoa on turvattava jatkamalla tarvittavia suojatulleja, varapuheenjohtaja Pertti Porokari sanoo.

– EU:n tavoitteena on uudelleen teollistaa Eurooppaa ja nostaa teollisuuden BKT-osuus 20 prosenttiin nykyisestä 15 prosentista. Markkinatalousstatuksen myöntäminen Kiinalle löisi tätä tavoitetta korville niin että soi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE