Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kiinan väkiluku pieneni ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuosikymmeneen

AFP / LEHTIKUVA / HECTOR RETAMAL
Ihmisiä kävelyllä Shanghaissa 16. tammikuuta.

Kiinan väkiluku pieneni viime vuonna ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuosikymmeneen, maan tilastokeskus kertoi tiistaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maan väkirikkainta kansakuntaa uhkaa väestönkasvullinen kriisi. Kiinan valtiollisen tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä maan väkiluku oli reilut 1,4 miljardia. Väkiluku pieneni edellisvuoden lopusta 850  000:llä.

Maan syntyvyysluvut ovat ennätysalhaalla työvoiman ikääntyessä. Asiantuntijat varoittavat, että nopea lasku voi johtaa talouskasvun hidastumiseen ja kasata painetta julkisten menojen kiristykselle.

Kiinan väkiluku pieneni edellisen kerran 1960-luvulla, kun maa kamppaili uuden ajan historiansa pahimman nälänhädän kanssa. Sen aiheutti Mao Zedongin tuhoisa maatalouspolitiikka, joka tunnetaan myös suurena harppauksena.

Maa lopetti 1980-luvulta asti käytössä olleen yhden lapsen politiikkansa vuonna 2016, joka lanseerattiin alun perin ylikansoittumisen pelossa. Vuodesta 2021 lähtien pariskunnilla on saanut olla kolme lasta. Muutokset eivät ole kuitenkaan saaneet väestönkasvua nousuun.

POIKKEUKSELLISEN heikkoja lukuja julkaistiin myös talouden osalta, kun virallisten tilastojen mukaan Kiinan talous kasvoi vain kolme prosenttia vuonna 2022. Tulos on yksi heikoimmista neljäänkymmeneen vuoteen. Sitä selittää maata kurittanut koronapandemia ja kiinteistökriisi.

Kiina oli asettanut itselleen 5,5 prosentin kasvutavoitteen, joka oli jo valmiiksi merkittävästi alhaisempi kuin vuoden 2021 tulos, jolloin maan bruttokansantuote kasvoi yli kahdeksan prosenttia.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä maan talous kasvoi 2,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kun kolmannella neljänneksellä kasvua tuli 3,9 prosenttia, kertoo maan tilastokeskus. Maailman toiseksi suurin talous kohtasi historiallisia vastatuulia 2022 lopulla, kun sen vienti sukelsi vuoden viimeisen kuukauden aikana maailmanlaajuisen kysynnän ja tiukkojen terveysrajoitusten rusikoidessa taloudellista toimintaa.

TIISTAINA julkaistut luvut ovat heikoimmat sitten vuoden 1976, jolloin Mao Zedong kuoli, pois lukien 2020 koronavuoden.

Kiinan talousongelmat heijastelevat maailmanlaajuisen toimitusketjun ongelmia kysynnän hiipuessa. Tiukat koronasulut, -karanteenit ja pakollinen massatestaus johtivat tuotantolaitosten ja yritysten äkillisiin sulkemisiin suurissa keskuksissa kuten Zhengzhoussa, jossa sijaitsee maailman suurin iPhone-tehdas.

Maa höllensi koronarajoituksiaan äkillisesti joulukuun alussa suurten mielenosoitusten jälkimainingeissa. Maailmanpankki on ennustanut, että Kiinan talous nousee kuluvana vuonna 4,3 prosentilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE