Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kirjallisuus

18.12.2020 12:01 ・ Päivitetty: 18.12.2020 12:01

Kirja-arvio: Ilmastonmuutos todella vaarantaa terveytesi – myös filosofit varoittavat tiedevastaisuudesta

LEHTIKUVA / AFP

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi 200 vuotta kasvihuoneilmiön idean keksimisestä. Ihmiskunnan päästöt ovat kuitenkin moninkertaistuneet tuona ajanjaksona. Siksi kaikkia askarruttaa nyt, onko meillä toivoa ja mahdollisuutta painaa jarrua ilmastonmuutokseksen etenemiselle ennen kuin on myöhäistä.

Pekka Wahlstedt

Nyt myös  filosofit panevat viisautensa peliin ilmastonmuutoksen jarruttamisen puolesta. Simo Kyllösen ja Markku Oksasen toimittamassa kirjassa Filosofia ja ilmastonmuutos riittääkin viisaita neuvoja kirjassa riittääkin aina teoreettisesta tieteenfilosofiasta ihmisen maailmassa olemista pohtivaan eksistentialismiin asti.

Yksi julkisessa keskutelussa usein toistuva peruste, jolla ilmastonmuutoksen vakavuutta vähätellään on, että tutkijat eivät ole yksimielisiä ilmastonmuutoksen olemassaolosta tai vaarallisuudesta, eikä täysin varmaa ja pitävää tieteellistä näyttöä ole tarjota.

Kuitenkin kirjan mukaan tutkijat ovat yhä enemmän yksimielisiä ilmastonmuutoksesta ja sen vaarallisuudesta. Ja suurelle yleisölle on jäänyt kertomatta se seikka, että tiede on jo sisäisen luonteensa vuoksi täynnä ristiriitaisuuksia ja epävarmuuksia ja että jokainen teoria joutuu kehityksen jossain vaihessa väistymään laajemman, tarkemman ja kattavamman teorian tieltä.

KIRJAT
Simo Kyllönen–Markku Oksanen (toim.):
Filosofia ja ilmastonmuutos
Gaudeamus 2020

Filosofia ja ilmastonmuutos -kirjassa erotetaan tieteellinen varmuusvaatimus ja poliittinen päätöksenteko toisistaan, ne elävät aivan eri sfääreissä. Politiikan tekemisestä ei tulisi mitään, jos kaikki päätökset pitäisi todistaa matemaattisen varmasti ja aukottomasti. Ja puhtaasti todennäköisyyslaskelmia käyttäen: ilmastonmuutoskriittisyyden väärässä olemisen hinta on moninkertainen verrattuna kriitikoiden oikeassa olemiseen.

Yksityisen ihmisen vaikutusmahdollisuutta on vähetelty ei yksi pisara merta tee -tyyppisillä argumenteilla. Mutta yksilö kuuluu aina johonkin yhteisöön, nykyään usein moniin samanaikaisesti. Toisin kuin yksilön irrallisuutta korostava uusliberalismi esittää, on sosiaalinen eläin, kuten jo Aristoteles totesi. Yhteisöittensä kautta yksilöt pystyvät muuttamaan pisarat virroiksi ja meriksi.

Koronassa on ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta hyviäkin puolia. Koronan tuomat katastrofit antavat kuin esituntuman ilmastonmuutoksen tuhoista. Paradoksaalisesti korona onkin vähentänyt päästöjä, herättänyt ihmiset eksistentialistiseen ilmastoangstiin ja saanut monet ryhtymään downsiftaajiksi.

Lopultakin ilmastonmuutoksen voittaminen vaatii ajattelutapojen, asenteiden, toimintamallien ja koko maailmankuvan radikaalia muutosta – ja tässä muutoksessa filosofialla on oma korvaamaton roolinsa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU