Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kirjallisuus

18.2.2021 06:55 ・ Päivitetty: 17.2.2021 22:34

Kirja-arvio: Isä poika ja paha henki

Kansan arkisto ja Työväen arkisto
Vaikuttavia miehiä työväenliikkeen historian eri lohkoilta: muun muassa Suomen Sosialidemokraattia päätoimittanut Hannes Ryömä (oikealla) ja poikansa Mauri Ryömä (vasemmassa kuvassa), joka kohti kommunistista Työkansan Sanomia.

Kalevi Kalemaalla on rutiinia työväenliikkeen merkkihenkilöiden elämäkerturina. Nyt hän on tarttunut Ryömien asetelmaan. Lääkärismiehet omistautuivat vasemmistolle, isä Hannes SDP:lle, poika Mauri SKP:lle oltuaan sitä ennen Väinö Tannerin ja muun demarijohdon päänsärkynä. Itsepäinen mies ehti kyllä hermostuttaa kommunistitkin moneen kertaan.

Kari Sallamaa

Kaksoiselämäkertansa kolmanneksi pyöräksi Kalemaa ottaa Stalinin. Hän alkaa raamatullisella asettamuksella Hannes Ryömän (1878-1939) uskoessa, että ”itse Saatana oli lähettänyt suuren ja mahtavan Teräsmiehen viemään paitsi hänen pienen kotimaansa myös koko maailman diktatuurin helvettiin”. Kun taas hänen uppiniskainen poikansa (1911-1958) uskoi, että sama mies oli jumalan lahja ihmiskunnalle. Isä Aurinkoinen oli hänelle yleisnero, joka osasi kaiken tieteessä, taiteessa ja politiikassa.

Mauri kohosi 30-luvulla SDP:n vasemmisto-opposition kärkimieheksi, jolla oli yhteyksiä maanalaisiin kommunisteihin, varsinkin pääsihteeri Arvo Poika Tuomiseen. Tämä vastahankainen linja suretti isää, mutta kaikesta huolimatta hän rakasti tuhlaajapoikaansa. Onnekseen hänen ei tarvinnut nähdä Maurin aktivismia välirauhan neuvostoystävyysseurassa, sodanaikaista poliittista vankeutta ja sodanjälkeistä puuhailua SKP:n elimissä.

KIRJAT
Kalevi Kalemaa:
Historian erottamat
Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä
Into 2020

Sillä että Mauri Ryömä ajautui SDP:sta kommunisteihin oli pitkät juuret kuten isän kotipitäjän Karkun ikihongalla. Työväenliikkeen historia on täynnä suuntataisteluja ja hajoamisia. Ensimmäinen syvä erimielisyys koski aseisiin tarttumista 1918. Hannes kuului sotaan osallistumattomiin Elannon miehiin. SDP:n 20-luvun linjariidoissa hän oli tiukka tannerilainen ja antikommunisti. Tältä pohjalta hän sai miltei kaiken: Suomen Sosialidemokraatin ensimmäinen päätoimittaja, pitkäaikainen kansanedustaja, Tannerin vähemmistöhalllituksen 1926-27 valtiovarainministeri, samassa tehtävässä Cajanderin punamultahallituksessa 1937-38, Lääkintöhallituksen pääjohtaja vuodesta 1927 vaikuttaen laajasti kansanterveystyön järjestämiseen, erityisesti tuberkuloosin kukistamiseen.

Ajan hengessä hän ajoi rodunjalostusta ja pakkosterilointia huonolaatuisten kansalaisten sikiämisen estämiseksi.

Mauri jyräsi

Mauri kävi eliittikoulu SYK:ia, ja vasemmistoradikaalinakin hänessä eli etuoikeutetun nuorukaisen arroganssi. Hänen murskaava taipumattomuutensa juontui osittain kotoa, jossa kiireinen isä yleensä antoi mukavuussyistä periksi. Avainromaanissaan 30-luvun kuvat (1953) Raoul Palmgren luonnehtii Mauria osuvasti jo peitenimellään Kullervo Jyrä.

Hannes Ryömä oli ensimmäisen sos.dem. opiskelijajärjestön YSY:n perustajia 1905 yhdessä Väinö Tannerin ja O.W. Kuusisen kanssa, joista kumpikin aikanaan johtaisi omaa työväenpuoluettaan, jälkimmäinen Moskovasta.
Maurista kehittyi 30-luvun Akateemisen Sosialistiseuran kärki, vaikka Palmgren oli ideologisesti oivaltavampi. Kun SDP:n puolueneuvosto 1937 erotti ASS:n puolueosastona ja yksittäisistä jäsenistä mm. Ryömän ja Palmgrenin, edellisen oli poliittisena eläimenä tuskallista olla ulkona kylmässä. Muut kokivat hänen suorastaan nuoleskelevan Tanneria päästäkseen takaisin puolueeseen, turhaan kaikki.

ASS harkitsi muuntautumista vasemmistososialistiseksi joukkopuolueeksi, mikä jatkui välirauhan ajan Neuvostoliiton ystävyysseurana. Valpo tarkkaili tätä puuhailua, ja pian SNS kiellettiin. Ryömälle vankeuden langettavin peruste oli hänen syytöskirjeensä Tannerille talvisodan alkupäivinä, sytykkeenä ulkoministerin radiopuhe 15.12.39. Kirje Tannerille osoittaa Ryömän hämmästyttävää yksiniitisyyttä. Poliitikkona hänen täytyi olla perillä vaarasta joutua pidätetyksi tasavallan suojelulain nojalla. Se johtikin turvasäilöön talvisodan ajaksi. Jatkosodan alkupuolella tuli kaikki synnit yhdistettyinä 15 vuoden kakku.

Heti sodan jälkeen Ryömä palasi muiden poliittisten vankien tavoin julkisuuteen, ja varsin näkyvästi SKDL:n kansanedustajana, mutta ennen kaikkea SKP:n Työkansan Sanomien tiukkana päätoimittajana.

Puolueen kuorma-auto?

Kalemaan teos on hyvin kirjoitettu perustuen vankkaan lähdetutkimukseen, osin tekijän entisten elämäkertojen aineistosta. Pieniä detaljivirheitä on, muttei mitään vakavampaa. 30-luvun kuvia ei ole kirjoittanut R. Palmari, vaan Palomeri, vaikka Palmarikin oli Palmgrenin salanimiä. Ja HTY on Helsingin Työväenyhdistys, ei sos.dem. nuorisoyhdistys. Toki nuoriso-osasto oli HTY:n jäsenjärjestö.

Ensimmäisen vakityöpaikkansa psykiatriaan erikoistunut Mauri Ryömä sai 50-luvulla Nikkilän mielisairaalasta. Hullut hänestä pitivät, kommunistit eivät. Ansioistaan ja uskollisuudestaan huolimatta häntä epäiltiin aina SKP:n johtoryhmissä demaritaustansa ja akateemisuutensa takia. Ja hän oli taipuvainen äkkijyrkkyyteen, ”vasemmistopoikkeamaan”.

Skisma syveni Stalinin kritiikittömän jumaloijan alettua tämän kuoleman 1953 jälkeen epäillä siihen asti uskomiaan dogmeja. NKP:n 20. puoluekokouksen 1956, jossa Nikita Hruštšov esitti kuuluisan salaisen henkilökulttipuheensa, sen vanavedessä Ryömä ainoana SKP:n johtajana tuomitsi selkeästi diktaattorin rikokset. Samalla hän kommunistien pitkän korpivaelluksen aikana alkoi puhua koko työväenliikkeen yhteistyöstä SDP:n, TPSL:n ja SKDL:n kesken, ellei suorastaan puolueliitoksista.
Työmatkalla Nikkilään 27.11.1958 Mauri Ryömä ajoi Vanhalla Porvoontiellä kohtalokkaan nokkakolarin kuorma-auton kanssa. Sitkeät huhupuheet kuiskivat SKP:n kuljettaneen tätä kuormuria.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU