Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

1.12.2020 13:22 ・ Päivitetty: 1.12.2020 13:22

Kirja-arvio: Jaakko Yli-Juonikas jatkaa ponikirjallisuudella ja silmänkääntötempuilla

Taru Lertola
Jaakko Yli-Juonikas irvailee uudessa romaanissaan jälleen niin viihteelle kuin taiteelle.

Meillä Suomessa on totuttu erottamaan raskas ja kevyt kulttuuri jyrkästi toisistaan. Ehkä juuri siksi Jaakko Yli-Juonikkaan (s. 1976) proosaan, joka yhdistelee monenlaista ainesta, on ollut niin vaikea suhtautua. Yli-Juonikas on kyllä saanut apurahoja ja palkintoja, mutta suuren yleisön suosikkia hänestä ei ole tullut.

Esa Mäkijärvi

Yli-Juonikas ja Harry Salmenniemi, kirjalliset veljet ja kilpailijat, ovat taiteellisen nykyproosan ykkösnimiä. Salmenniemen hiljattaiset novellikokoelmat ja Yli-Juonikkaan tuoreet poniromaanit muistuttavat toisiaan ahdistavuudessaan ja huvittavuudessaan.

Mitä uudet Galgalim-silmäni näkivätkään, varmasti parhaiten nimetty kirja tänä vuonna, on Yli-Juonikkaan apokalyptisen Neljä ratsastajaa -sarjan kolmas osa. Sympaattiset tallitylleröt jatkavat tutkimuksiaan Konemetsän talleilla tapahtuneesta henkirikoksesta, jonka selvittämisessä poliiseilla on vaikeuksia. Meno äityy nyt jopa hapokkaammaksi kuin My Little Pony -televisio-ohjelmassa, Yli-Juonikkaan trillerin eräässä esikuvassa.

Kirjailija irvailee jälleen niin viihteelle kuin taiteelle, muun muassa riman matalalle asettavalle ponikirjallisuudelle ja liikaa itsestään luulevalle kokeelliselle fiktiolle.

Hänestä ei taaskaan oikein ota selkoa. Salmenniemen huumori saattaa olla ymmärrettävämpää, mutta Yli-Juonikkaallakin on hetkensä, kuten uuden teoksen kohdassa, jossa ”happi huuhtoi laajentuneen tajunnan nurkat painepesurin tavoin ja Wiskarin rääkäisyt kaikuivat kallon sisällä kuin tyhjässä katedraalissa.” (s. 114)

Poikkitaiteellinen mysteeri

Mitä uudet Galgalim silmäni näkivätkään jää käsittämättömäksi, elleivät aiemmat Neljä ratsastajaa -sarjan käänteet ole tuttuja. Suosittelen lisäksi tutustumaan ennalta tekijän muuhunkin tuotantoon.

Jaakko Yli-Juonikkaalla on hämmästyttävä kyky siirtyä pinnallisesta havainnoinnista puhtaaseen kauhuun pienillä eleillä. Niin tälläkin kertaa. Mitä uudet Galgalim silmäni näkivätkään -romaani on jälleen yksi hänen nikkaroimansa muuttuva labyrintti täynnä ansoja, umpikujia ja salaovia.

Yli-Juonikkaan ja Salmenniemen rakkaus poikkitaiteellisuuteen näkyi heidän taannoisessa julkisessa ”riidassaan”, joka toi tosin enemmän mieleen performanssin kuin oikean nokittelun.

KIRJAT
Jaakko Yli-Juonikas:
Mitä uudet Galgalim-silmäni näkivätkään
Siltala 2020, 227 s. 

Vastaavassa hengessä Mitä uudet Galgalim-silmäni näkivätkään sisältää monimutkaiset ohjeet oman ponin tai hevosen hankkimiseksi ja tilisiirtolomakkeen Neuropositron-nimiselle yhtiölle.

Harvinaisen sakeaa siis. Yli-Juonikkaan kieroutunutta mielikuvitusta voi sekä kummastella että ihailla. Suuri osa tuoreesta romaanista on vieläpä puettu näytelmän muotoon. Vuorosanoja ja lavastusohjeita lukiessaan joutuu sekä raapimaan päätään että pohtimaan lajityyppien rajoja.

Vieraannutus toimii sekä kirjan eduksi että sitä vastaan. Proosaa jaksaa sen hienouden takia, mutta kyyti on sen verran kylmää, että se on tuskin useimpien mieleen. Yli-Juonikkaan mieli liikkuu jälleen mysteerisillä tavoilla: ”Eikä tämä rajoitu ratsastukseen. Taidokas mentalisti hallitsee ihmisiä nimenomaan vatsalihaksilla. Joukkojenhallinnassa auktoriteetti syntyy horjumattomasta ryhdistä ja harjaantuneesta hengityksestä, ja ryhti ja hengitys perustuvat vahvoihin vatsalihaksiin. Opetetaankohan tätä poliiseille ja vartijoille tai järjestyksenvalvojille?” (s. 103)

Kielipeliä

Jaakko Yli-Juonikkaan aivoituksista tulee läheisesti mieleen David Lynchin elokuva Blue Velvet – ja sinisempi oli yö (1986), jossa heti alussa  lähiöidyllin alta paljastuu hyönteisiä kuhiseva helvetti. Neljä ratsastajaa -osissa puolestaan tutustutaan  tyttöjen poniharrastuksen varjolla salaliittoihin ja vainoharhoihin.

Neljä ratsastajaa -teoksissa on kyse painajaisesta ja tilanteesta, jossa mistään ei voi olla varma. Tämä proosa voi liikkua mihin suuntaan tahansa, kuten puhekieleen: ”Vittu mun pää on yks mehiläispesä, Heikki mietti. Täytyy varmaan downgreidaa yrtti. Ja roskaruoka. Ja tarkistuttaa verenpaine.” (s. 128)

Yli-Juonikkaan seurassa ei taaskaan tunne olevansa turvassa, sillä hänen maailmansa ja hahmonsa hajoavat kuin järkkyvä mieli. Pohja voi pudota koska tahansa, ja putoaakin. Hän joka tapauksessa hallitsee suomen kauniit ja rumat puolet, eikä pelkää vääntää kieltä mutkalle. Edellisen sanailun lisäksi esimerkiksi käyköön Mitä uudet Galgalim-silmäni näkivätkään loppu, jonka näppärässä pyörittelyssä rinnastetaan toisiinsa virtsankarkailuongelma ja virastapidättämisprosessi.

Jos My Little Pony on anarkistinen, monitasoinen ja yllätyksellinen, kuten Yli-Juonikkaan hahmot kommentoivat, niin sama pätee tähän proosaan. Se pelottelee vastaavilla metodeilla kuin Lynchin surrealistiset filmit ja jää kummittelemaan.

On kiinnostava nähdä, miten Neljä ratsastajaa -romaanisarja viedään loppuun. Sovinnaista kaikki langat yhteen solmivaa loppuratkaisua lienee turha odottaa. Rauhoittavuus ei ole Yli-Juonikkaan juttu, joten hänen teoksistaan ei voi ennustaa kotimaisia myyntimenestyksiä. Taiteellista arvoa niillä kyllä on.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU