Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kirjallisuus

8.7.2024 12:49 ・ Päivitetty: 8.7.2024 12:49

Kirja-arvio: Kokoava tietoteos Suomen sotavuosista

SA-kuva
Sotamuseon kuva-arkiston dokumentin alkuperäinen sisältöseloste on tyhjentävä: "Ryssän tykistökeskityksen täydelleen tuhoama meikäläinen kranaatinheitinasema Vuosalmen pohjoispuolella." Vänrikki Holmingin ottama kuva on kesältä 1944

Jatkosodan päättymisen tasavuosiluku näkyy taas aihetta käsittelevän tietokirjallisuuden julkaisuintona.

Ville Jalovaara

Kokeneiden asiantuntijoiden laatima uusimpaan tutkimustietoon perustuva kokonaisesitys sotavuosistamme on luettavissa menneenä keväänä ilmestyneestä Pekka Visurin, Pasi Kesselin ja Carl-Fredrik Geustin kirjoittamasta Suomen sodat 1939-1945 -kirjasta. Teoksessa taustoitetaan sotaan johtaneet tapahtumat ja kerrotaan niin talvi-, jatko-, kuin Lapin sodankin keskeinen kulku.Taistelujen lisäksi käydään läpi poliittista päätöksentekoa ja perehdytään sotaa seuranneisiin vuosiin. Sotatila päättyi virallisesti vasta syksyllä 1947, kun Pariisin rauhansopimus oli ratifioitu ja liittoutuneiden valvontakomissio poistui Helsingistä.

KIRJAT
Pekka Visuri-Pasi Kesseli-Carl-Fredrik Geust:
Suomen sodat 1939-1945 – Selviytyminen maailmansodasta
Docendo 2024, 544 s.

KUTEN KIRJOITTAJAT teoksensa johdannossa perustelevat, uudelle kokonaisesitykselle maailmansodasta Suomen näkökulmasta on tarvetta, kun sodan kokeneita on keskuudessamme yhä vähemmän. Sotia käsitteleviä kirjoja julkaistaan, mutta monissa niissä kokonaisuus tahtoo hukkua sinänsä kiinnostavien yksityiskohtien alle.

Viime vuosina maailmalla on tutkijoiden käyttöön avautunut myös runsaasti uutta arkistoaineistoa, jota voidaan hyödyntää, kun tarkastellaan Suomen roolia maailmansodassa.

Visurin, Kesselin ja Geustin kirjan näkökulmana on tarkastella, miten Suomi selviytyi maailmansodasta. Teoksesta käy ilmi, että selviytymiseen tarvittiin niin johtajien taitoa, armeijan taistelukykyä kuin kansalta sitkeyttä kestää puutetta ja tuhoja. Toinen maailmansota oli maailmanhistorian verisin konflikti, jossa sai surmansa yli 60 miljoonaa ihmistä. Suuret armeijat marssivat valtioiden yli, kaupunkeja pommitettiin ja suuria osia Eurooppa tuhoutui. Kyseessä oli globaali konflikti, jonka taisteluja käytiin useilla mantereilla.

Suomi menetti sodan seurauksena pysyvästi alueitaan, ja sadat tuhannet Karjalan evakot joutuivat siirtymään uusille asuinsijoille. Lähes 100 000 suomalaista menehtyi sodan takia. Luvusta suuri enemmistö on rintamalla kaatuneita miehiä. Kaupunkien pommituksissa ja partisaani-iskuissa sai surmansa pari tuhatta siviiliä. Kuolleiden sotilaiden määrä oli kansainvälisesti verrattuna väkilukuun nähden suuri, kun taas siviiliuhrien määrä moneen maahan verrattuna pieni.

Menetyksistä huolimatta maan itsenäisyys säilyi ja jälleenrakennus pääsi käynnistymään heti sotatoimien päätyttyä syksyllä 1944 Etelä-Suomessa ja Lapissa seuraavana kesänä.

Suomalaisjoukkoja Taipaleenjokea ylittämässä kesällä 1944. Vuoksesta Laatokkaan laskeva lyhyt mutta leveä vesiväylä oli sekä talvi- että jatkosodassa merkittävä taistelupaikka.

MIKSI SUOMI selvisi sodasta ja sitä seuranneista ”vaaran vuosista” itsenäisenä toisin kuin moni muu itäisen Euroopan valtio? Sodan päättyessä Suomi säästyi miehitykseltä, mikä oli ratkaiseva ero verrattuna Neuvostoliiton satelliiteiksi joutuneisiin maihin. Neuvostoliiton asema Itämeren piirissä oli tuolloin kiistaton, ja sen liittolaisena taistelleet länsivallat katsoivat myös Suomen kuuluvan Moskovan vaikutuspiiriin. Lähinnä suomalaisista itsestään oli kiinni, miten itsenäisyydestä ja poliittisesta toimintavapaudesta voitiin pitää kiinni alkavan kylmän sodan oloissa.

Teoksen lopussa kirjoittajat pohtivat monia askarruttanutta kysymystä, miksi Suomi sai sodan jälkeen erikoiskohtelun verrattuna muihin Saksan ja Neuvostoliiton välissä sijanneisiin maihin. Ensinnäkin kesällä 1944 torjuntataistelut pysäyttivät puna-armeijan hyökkäyksen, mikä oli edellytys pääsemiseksi rauhaan siedettävillä ehdoilla. Tämän jälkeen Suomi jäi sivuun sodan pääpainopistealueelta. Täältä ei päässyt maata pitkin Berliiniin.

Sodan raunioittama Neuvostoliitto tarvitsi myös kipeästi sotakorvauksia, joita Suomi pystyi toimittamaan nopeasti. Lisäksi verrattuna moneen Euroopan maahan Suomen sisäpoliittinen tilanne vakautui nopeasti ja jo maaliskuussa 1945 voitiin järjestää eduskuntavaalit.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU