Kirjallisuus
27.12.2018 08:51 ・ Päivitetty: 27.12.2018 08:51
Kirja-arvio: Naurussa on voimaa
George Orwell on todennut että jokainen vitsi on pieni vallankumous, jolla voidaan häiritä yhteiskunnallista järjestystä. Koomikko Mel Brooks on puolestaan huomauttanut, että naurun edessä diktaattoritkin ovat voimattomia.
Huumoria voi käyttää myös vallitsevan järjestyksen pönkittäjänä, mistä osoituksena tyhjänpäiväinen viihde, jonka synnyttämän naurun tarkoituksena on paeta kovaa todellisuutta. Ja tietysti vitseillä voidaan alistaa niin köyhiä, naisia kuin värillisiäkin.
Jarno Hietalahti:
Huumorin ja naurun filosofia
Gaudeamus 2018.
Huomiot löytyvät Jarno Hietalahden tänä syksynä ilmestyneestä kirjasta Huumorin ja naurun filosofia, ja ne myös perustelevat naurun ja huumorin filosofisen relevanssin. Kirjassa paljastuu, että huumori jos jokin on ristiriitainen ja monitahoinen ilmiö, jota on mahdotonta määritellä kattavasti.
Kirjassa esitellään erilaisia teorioita, joilla on yritetty määritellä huumoria.
Ylemmyysteorian mukaan naurattaja asettuu kohteensa yläpuolelle ja halventaa tätä. Tästä syystä Platon kielsi huumorin kokonaan ihannevaltiossaan.
Yhteensopimattomuusteorian mukaan nauru syntyy kun yhteensopimattomia asioita yhdistetään. Esimerkiksi jotain koomista on siinä, että Donald Trump sanoo edustavansa kansaa eliittiä vastaan mutta on samalla rikkaampi kuin tavalliset kansalaiset yhteensä.
Huojennusteoria näkee huumorin pinnan alla traumoja ja muita vaikeasti kohdattavia asioita, joita huumorin avulla sublimoidaan ja kevennetään. Yhden Freudin kirjan nimi onkin Vitsi ja sen yhteys piilotajuntaan.
Kiintoisa on Frankfurtin koulukunnan näkemys yhteiskunnallisesta huumorista. Koulukunnan mukaan viihteen tehtävänä on taannuttaa ja turruttaa ja kasvattaa vain viihdeteollisuuden taloudellista tulosta. Jopa polliittinen kriittinen huumori kääntyy itseään vastaan, jos se keskittyy yksittäiseen poliitikkoon – ongelmana on koko järjestelmä, ja yksittäisiin edustajiin keskittyminen estää näkemästä kokonaisuutta.
Huumorin ja naurun filosofia -kirja ei filosofiseen ongelmat auki jättävään tyyliin asetu Frankfurtin koulukunnan taakse, vaan pitää sitä vain yhtenä näkökulmana huumorin ristiriitaiseen olemukseen.
Mutta kirjan mukaan huumorissa on aina kyse sosiaalisista suhteista – eihän kukaan kerro vitsejä itselleen – ja on sitten kontekstista kiinni, mitä merkityksiä vitsit ja muut naurettavat asiat saavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.