Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

4.11.2020 14:17 ・ Päivitetty: 4.11.2020 14:17

Kirja-arvio: Oikein ymmärretyksi tulemisen vaikea taito

Toisen maailmansodan karmea finaali, Hiroshiman atomipommitus, olisi kenties voitu välttää, jos Japanin pääministeri olisi tullut ymmärretyksi oikein.

Raskaasta raadannasta vapautunut moderni yhteiskunta toimii paljolti informaation, sanojen ja puheen voimalla. Myös monet konfliktit ja jopa sodat voivat johtua sanoista. Toisen maailmansodan suurin tragedia, atomipommin pudottaminen, olisi voitu kuulemma välttää, jolleivat Japanin antautumista vaatineet amerikkalaiset olisi tulkinneet pääministeri Suzukin käyttämän sanan mokusatsu tarkoittavan kieltäytymistä .

Pekka Wahlstedt

Venäjänkielen professori Arto Mustajoen Väärinymmärryksiä-kirja tulee enemmän kuin tarpeeseen, etenkin poliitikoille, kun ottaa huomioon, että nykyään retoriset monimielisyydet usein ajavat asiallisen argumentoinnin yli.

Mustajoki käy tarkoin läpi tekijät, jotka helposti synnyttävät väärinymmärryksiä. Näitä ovat aivojen resurssit, erilaiset maailmankuvat ja kulttuurit, eri yhteiskuntaluokat, kielen rakenteet ja sävyt ja ilmeet konkreettisissa kohtaamisissa ja puhujan ja kuuntelijan roolit dialogissa.

KIRJAT
Arto Mustajoki: Väärinymmärryksiä – Miten voisimme puhua ja kuunnella paremmin
Gaudeamus 2020

Ja tietysti kielimies tarjoaa neuvoja, joilla väärinymmärtämistä voidaan vähentää – kokonaan siitä ei koskaan pääse eroon jo luonnollisen kielen epätarkkuuden ja monimielisyyden vuoksi. Sama sana voi tarkoittaa eri yhteyksissä eri asiaa, joskus jopa päinvastaista. Esimerkiksi sanalla demokratia on (ainakin vähän) eri merkitys oikeistolaisen ja vasemmistolaisen suussa.

Tärkeätä on tiedostaa, että erilaiset ihmiset hahmottavat maailmaa eri tavoin eri kulmista. Yrittää vapautua omista ennakkoluuloista ja stereotypioista, joiden avulla jäsentää, lokeroi ja hallitsee maailmaa. Kuunteleminen, eläytyminen ja kysyminen mitä toinen tarkoittaa vievät yhteisymmärrystä eteenpäin.

Paha on, että monet eivät haluakaan ymmärtää oikein. Tai ymmärtävät tahallaan väärin. Jälkimmäinen on yleistä liike-elämässä ja politiikassa, joissa tahallinen väärinymmärtäminen on ovela strategia omien etujen läpi saamiseksi.

Muuten perusteellinen Mustajoki olisi voinut esitellä myös filosofian menetelmiä ymmärtämisen edistämisessä. Kuten Mustajokikin vihjaa, kokonainen filosofinen koulukunta, hermeneutiikka, tutkii ymmärtämistä ja nostaa ymmärtämisen kausaalisen tieteellisen selittämisen rinnalle. Hermeneutiikan motto kuului ”luontoa selitetään, ihmistä ymmärretään” – nyt selittäminen on kaikkialla jyrännyt ymmärtämisen yli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU