Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

8.1.2020 12:46 ・ Päivitetty: 8.1.2020 16:30

Kirja-arvio: Pitkä ja kivinen tie hyvinvointivaltioksi

Torppareita kookoontuneena 1920-luvun alussa Sillanpään torpalle Karkun Mäenkylään puimaan itsenäistymiskysymystä. Talonpojat ja torpparit edustivat Suomen maaseudulla demokraatiaa parhaimmillaan.

Monella hyvinvointi-Suomessa syntyneellä ja koulutetulla ihmisellä on mielikuva, että Suomi on aina kuulunut kehityksen kärkimaihin ja suunnannäyttäjiin. Kuitenkin 1950-luvulle asti Suomi oli maatalousvaltainen agraariyhteiskunta, jonka väestöstä suuri osa ei osannut edes kunnolla lukea.

Pekka Wahlstedt

Suuri loikka tapahtui 1960-luvulla, jolloin Suomi alkoi teollistua toden teolla ja kasvavat kaupungit imivät maaseudun melkein tyhjiin. Juhani Koposen ja Sakari Saaritsan toimittama, yli 20 kirjoittajan artikkeleista koostuva Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi -kirja käy läpi Suomen kehitystietä 1500-luvulta tähän päivään ja sen ulkoisia ja sisäisiä edellytyksiä ja esteitä.

Suomea on verrattu kehitysmaihin, mutta yksi tekijä esti historian saatossa Suomea joutumasta kehitysmaille tyypilliseen alistusasemaan, jossa pieni eliitti orjuuttaa ja riistää kasvottomaksi massaksi typistettyä alkuperäisväestöä. Suomessa oli itsenäinen ja omavarainen talonpoikaisto. Vuonna 1925 laadittu laki Lex Pulkkinen kielsi suuria teollisuusyhtiötä viemästä talonpoikien maita ja määräsi palauttamaan jo anastetut.

KIRJAT
Juhani Koponen-Sakari Saaritsa (toim.):
Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi – Suomi kehityksen kiinniottajana

Gaudeamus 2019, 463 s. 

Outoa on, että kirjassa ei mainita Lex Pulkkisen edeltäjää ja täydentäjää, vuonna 1922 säädettyä Lex Kalliota, joka takasi torppareille oikeuden hankkia lisämaita. Joka tapauksessa juuri talonpojat edustivat tuolloin suomalaista demokratiaa parhaimmillaan.

Oppivelvollisuus tuli myöhään

Tärkeä askel kohti hyvinvointi-Suomea oli yleisen oppivelvollisuuden säätäminen vuonna 1921 – korkeisiin Pisa-sijoituksiin tottuneille on ehkä yllättävä tieto, että Suomi oli oppivelvollisuuden ottamisessa viimeinen maa Länsi-Euroopassa. Oppivelvollisuuden voimaan astuminen lisäsi etenkin maaseudun lasten koulunkäyntiä, mikä oli merkittävää, koska maalla lapset oli totutettu kovaan työntekoon jo varhain eli lapsityövoiman käyttöä pidettiin vielä tuolloin aivan normaalina.

1960- ja 70-lukua erityisenä Ruotsiin muuton aikakautena pitäneille on ehkä uutta tietoa sekin, että Ruotsiin on muutettu aina, toisen maailmansodan jälkeen muuttoliike vain saavutti huippunsa. Jo hyvinvointivaltioksi kasvaneesta Ruotsista suomalaiset oppivat ja toivat niin uusia aatteita kuin uutta teknologiaa, jotka muodostivat perustan hyvinvointi-Suomen rakentamiselle.

Tärkeää aatteellista perustaa rakensi Pekka Kuusen vuonna 1961 ilmestynyt teos 60-luvun sosiaalipolitiikka. Kuusi kannattaa vahvaa suunnitelmallisuutta, jossa markkinatalous ja sosiaalidemokratia paiskaavat kättä. Taloudellisen kasvun edellytyksenä ovat sosiaaliset tulonsiirrot, kuten sosiaaliturva ja terveydenhoito, koska hyvinvoivat työntekijät myöskin tekevät hyvää tulosta. Eikä tämä onnistu ilman valtion tukea.

Suomen Euroopan rikkaiden maiden kärkikaartiin nostaneen suunnittelun voittokulku kestikin 90-luvulle asti, kunnes markkinatalous nousi kaiken valtiaaksi ja johtotähdeksi.

Millainen on hyvinvointi-Suomen kohtalo tulevaisuudessa? Onko sen aika ohi, vai pystyvätkö markkinatalous ja hyvinvointivaltio solmimaan uuden liiton?

Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi -kirjassa ei tähän suoraan vastata, mutta kirjoittajien näkemys historiankulusta on, ettei historia muodosta minkäänlaista suurta ja yhtenäistä kertomusta. Myös Suomen historia on yhdistelmä erilaisia sattumia, valintoja ja kamppailuita ilman suurta suunnitelmaa, ja lisäksi Suomi on –  ja on aina ollut – osa globaalia maailmaa ja sen tuomia vaikutteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU