Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Populismi-kirja valottaa ilmiön kaikkia puolia

Populismista puhutaan kaikkialla, mutta harva pohtii mitä populismi pohjimmiltaan tarkoittaa. Sanasta on yleisessä käytössä tullut leimakirves, jolla vähän jokainen, puolueesta ja ideologiasta riippumatta, yrittää mollata vastustajaansa. Suppeassa mielessä populismilla viitataan usein kansalliskiihkoiseen ja tunteisiin vetoavaan ja voimakkaita viholliskuvia luovaan poliittiseen tyyliin.

Pekka Wahlstedt

Mutta kaikki käyttävät ja ovat kautta aikojen käyttäneet viholliskuvia ja retorista maalailua asiansa edistämiseen, ja esimerkiksi vasemmistolaisten viholliskuvat kapitalisteista eivät eroa paljonkaan oikeistolaispopulisten luomasta uhkakuvasta maahanmuuttoa kohtaan.

Juha Herkman:
Populismin aika
Vastapaino 2019

Mediatutkija Juha Herkman toteaakin tuoreessa kirjassaan Populismin aika, että populismia on ollut aina ja tulee vastedeskin olemaan, ainakin politiikassa. Populismissa on kuitenkin myös korostettujen pahojen puolien lisäksi positiivisia puolia, ja populismi on erottamaton osa demokratiaa.

Varjot ja valot

Huonoja puolia ovat tietysti viholliskuvien luominen ja vihan lietsominen. Tällainen populismi johtaa autoratiiviseen yhden johtajan yhteiskuntaan, ja se kukoistaa usein erityisesti maissa, joissa demokratia on vielä lapsenkengissä.
Kehittyneiden demokratioiden vihapopulismin taustalla taas on hyvinvointivaltion vakaiden ja turvallisten rakenteiden purkaminen ja joutuminen arvaamattomien ja petollisten markkinavoimien armoille.

Media on tässä vihapopulismin kanssarikollinen, koska se elää vastakkainasetteluista ja liioittelusta. Median toisesta puolesta eli kriittisyydestä ja tasavertaisuuden puolustamisesta vapaa sosiaalinen media on kuin luotu populisteja varten.

Hyvää populismin ajassamme on etenkin se, että populistit haastavat vanhat kansasta vieraantuneet puolueet ja kapulakieltä puhuvat poliitikot. Perussuomalaiset ovat onnistuneet innostamaan syrjäytyneen kansanosan jälleen äänestysuurnille.

Toisaalta populismi on paradoksaalisesti liiankin demokraattista siinä mielessä, että se ajaa vain kansan syvien rivien eli enemmistön asiaa, ja vähemmistöt jäävät marginaaliin.

Huono populismi kääntyy kansaa ja itseään vastaan muuttuessaan autoratiiviseksi, niin kuin tapahtui 1930- ja 40-luvuilla, mutta kansasta nousevan ja kansan kieltä puhuvan hyvän populismin menestys kertoo siitä, että suora demokratia voi viimein olla  toteutumassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE