Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Uusi elämäkerta tuo tuoreita näkökulmia maailmanhistorian julmimman diktaattorin vaiheisiin

Josif Stalin, oikealta nimeltään Josif Vissarionovitsh Dzhugashvili, on maailman tunnetuimpia diktaattoreita. Kaikilla on jonkinlainen käsitys hänestä, mutta harva oikeasti on perehtynyt hänen elämäntarinassa yksityiskohtiin.  Tähän tarjoaa mahdollisuuden mennenä syksynä ilmestynyt venäläishistorioitsija Oleg V. Hlevnjukin kirjoittama Matti Kinnusen suomentama uusi elämäkerta.

Ville Jalovaara

Hlevnjuk toimii tutkijana Venäjän valtionarkistossa ja hänen alun perin vuonna 2015 ilmestynyt teos haastaa kuvan, ettei Venäjällä pystytä tarkastelemaan kriittisesti 1900-luvun historiaa. Tutkimuksen vahvuus on vankka tukeutuminen Hlevnjukin neuvostoarkistoista löytämiin kirjeisiin, päiväkirjoihin ja muihin alkuperäislähteisiin.

Elämäkerta kuvaa kuinka georgialaisen vuoristokylän pojasta kehittyi maailman suurinta valtiota johtanut julma diktaattori. Stalin johti Neuvostoliittoa rautaisella otteella vuodesta 1929 kuolemaansa asti keväällä 1953. Tänä aikana miljoonia neuvostokansalaisia vangittiin tai teloitettiin joka suunnalla salaliittoja näkevän Stalinin vainoharhaisuuden takia.

KIRJAT
Oleg V. Hlevnjuk:
Stalin –
Diktaattorin uusi elämäkerta

Suom. Matti Kinnunen
Otava 2019, 480 s.

Nyky-Venäjällä Staliniin kohdistunut ihailu perustuu pitkälti Neuvostoliiton hänen johdollaan saavuttamaan voittoon natsi-Saksasta keväällä 1945. Elämäkerta osoittaa, kuinka Stalinin haluttomuus uskoa Saksan hyökkäävän kesällä 1941 Neuvostoliittoon ja suoranainen lamautuminen johtivat sodan alkuvaiheessa suunnattomiin tappioihin ja aluemenetyksiin. Vähitellen Stalin oppi johtamaan sotaa ja nimittämään armeijan johtoon riittävän taitavia kenraaleja. Neuvostoliitto menetti sodassa 26 miljoonaa kansalaistaan. Toisin kuin Saksaa vastaan sotineiden länsimaiden johtajille,  suunnattomat ihmishenkien menetykset olivat vain numeroita jo ennen sotaa omaa kansaansa surmanneelle diktaattorille.

Stalinin jälkimaine

Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliitto otti Nikita Hrushtshovin johdolla kriittisen asenteen hänen tapaan johtaa maata omia kansalaisiaan julmasti alistaen. Nyky-Venäjällä moni kuitenkin jälleen ihailee Stalinia. On perusteltua pohtia, mistä tämä johtuu.

Diktaattorit eivät ole olleet historiassa yhdestä muotista veistettyjä, vaikka yhdistäviä piirteitäkin on. Eristäytyvä Stalin oli tietämätön tavallisen kansan elämästä, mutta myöskään kansa ei oikeasti tiennyt, millainen mies heidän kohtaloistaan päätti. Osaksi persoonallisuuden ja osaksi laskelmoinnin takia Stalin puhui harvoin suurten joukkojen edessä kuten tekivät karismaansa luottaneet Adolf Hitler ja Benito Mussolini. Stalinin kirjoitukset ja voimakas, kaikkialle neuvostoyhteiskuntaan tunkeutuva propaganda loivat kuitenkin vaikutelman, että Stalin oli läsnä kaikkialla ja tiesi ratkaisut kaikkeen.

Hlevnjuk arvioi, että nämä mielikuvat Stalinista ovat eläneet tätä itseään kauemmin, ja vaikuttavat yhä nyky-Venäjällä varsinkin kuin niitä on viime aikoina pyritty vahvistamaan. Stalinin puolustajat eivät toki nykyisin koeta kiistää kaikkia hänen aikansa rikoksia, vaan yrittävät kirjoittaa historiaa hienovaraisesti uudelleen. Näissä arvioissa Stalinin  ajan väkivaltaa lietsoivat alemman tason virkamiehet diktaattorin itsensä tietämättä. Väitteet Stalinin tietämättömyydestä eivät pidä Hlevnjukin mukaan paikkansa. Esimerkiksi 1930-luvun lopun 700 000 hengen vaatinutta suurta vainoa Stalin johti henkilökohtaisesti päivittäin oikeuttaen hirmuhallintonsa paranoidisella tarpeella eliminoida sisäiset viholliset ennen kuin joku ulkovalta hyökkäisi Neuvostoliittoon.

Kirjansa lopussa Hlevnjuk arvioi, että Venäjällä on vaara toistaa menneisyyden virheitä, jos sekoitus historiallista tietämättömyyttä, katkeruutta ja sosiaalista tyytymättömyyttä luovat otollisen maaperän Stalin-myönteisen vääristelyn juurtumiselle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE