Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

27.3.2020 12:51 ・ Päivitetty: 27.3.2020 12:57

Kirja-arvio: Vahvistaako Ahvenanmaan demilitarisointi Itämeren vakautta? 

Viimeisen parinsadan vuoden aikana ovat Itämerellä pintaan nousseet suurvaltojen jännitteet  tavalla tai toisella koskettaneet myös Ahvenanmaata.  Viimeksi keskustelun Ahvenanmaan asemasta on aktivoinut Venäjän Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota. Jukka Tarkan uusin teos käsittelee Ahvenanmaan kysymystä turvallisuuspolitiikan näkökulmasta 1800-luvulta nykypäivään.

Ville Jalovaara

Tohtori Jukka Tarkka on tunnettu Suomen poliittisen historian tutkija, jolla on laaja julkaisutoiminta. Hän on toiminut myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana ja kansanedustajana.

KIRJAT
Jukka Tarkka: Ahvenanmaa — Itämeren voimapolitiikan pelinappula
Docendo 2020, 224 s.

Tarkan uusimman tutkimuksen keskeinen väite on, että Ahvenanmaan neutraali asema ei ole lisännyt Itämeren vakautta, vaan enneminkin tuonut epävarmuutta. Hän huomio teoksessaan, että vaikka Ahvenanmaata on aina 1850-luvulla käydystä Krimin sodasta, pyritty kansainvälisin sopimuksin demilitarisoimaan, niin kaikki Itämeren alueella käydyt sodat ovat johtaneet saaren linnoittamiseen ja sotatoimiin alueella. Tänä aikana oman aikansa suurvallat  ̶ Venäjä, Saksa ja Britannia ̶ ovat osoittaneet kiinnostusta saariryhmää kohtaan.

Rauhan aikana suurvaltojen tavoite näyttää olleen Ahvenanmaan pitäminen sotilaallisena tyhjiönä, jotta ne voisivat halutessaan nopeasti yrittää miehittää sen. Suomen ja Ruotsin maanpuolustukselle Ahvenanmaan kysymys on ollut erityishaaste jo sadan vuoden ajan.

Demilitarisointi ei pitänyt Ahvenanmaata sotien ulkopuolella 

Ensimmäinen Ahvenanmaan aseettomuutta koskeva sopimus tehtiin niin sanotun Oolannin sodan jälkeen 1850-luvulla, kun brittien ja Ranskan laivasto-osasto oli ensin käynyt tuhoamassa venäläisten linnoitukset Bomarsundissa. Sopimuksesta piittaamatta Venäjä linnoitti Ahvenanmaan ensimmäisessä maailmansodassa.

Suomen sisällissodan aikana alueen miehitti ensin Ruotsin ja sitten Saksan joukot. Sodan jälkeen saarista tuli Suomen ja Ruotsin kiistakapula.  Kansainliitto antoi alueen Suomelle ja vuonna 1921 Geneven sopimuksella siitä tehtiin demilitarisoitu alue.

Talvisodan alussa Suomella oli kiire saada joukkonsa sinne estääkseen puna-armeijaa ehtimästä ensin. Talvisodan jälkeen Neuvostoliitto pakotti Suomen vetämään joukkonsa pois ja solmimaan niin sanotun Moskovan Ahvenanmaa-sopimuksen. Sopimus oikeutti Neuvostoliiton perustamaan Maarianhaminaan konsulaatin valvomaan demilitarisointia. Konsulaatti on edelleen olemassa ja toisin kuin Pariisin rauhansopimusta, Suomi ei sanonut sitä irti kylmän sodan päättyessä 1990-luvun alussa.

Onko Ahvenmaan aseman muuttaminen realistinen vaade? 

Jukka Tarkka toteaa teoksensa loppusanoissa historian osoittavan, etteivät demilitarisointi ja puolueettomuus voi kulkea käsi kädessä. Puolueettomuutta pitäisi sotilaallisesti suojata. Tarkka pystyy osoittamaan historian valossa Ahvenmaan asemaan liittyvät ongelmat, mutta jättää vähemmälle huomiolle sen, että Suomi pystyi toisen maailmansodan aikana nopealla toiminnalla estämään vihamielisiä joukkoja saamasta Ahvenanmaata käsiinsä. On myös huomattava, että alueella käydyt taistelut ovat olleet verraten vähäisiä. Ei ole myöskään syytä epäillä, etteikö Suomella olisi suunnitelmia alueen turvaamiseksi, jos maahamme kohdistuisi suora sodanuhka. Nykyaikana rannikkopuolustus ei perustu entiseen tapaan tykkiasemiin ja linnakkeisiin vaan enemmän liikkuviin joukkoihin.

Ahvenanmaan sopimusta voi toki kritisoida, mutta on myös tunnustettava tosiasia, että ilman diplomaattista selkkausta Suomi ei voi lähteä yksipuolisesti muuttamaan Ahvenmaan asemaa. Oikeastaan ainut taho, joka voisi olla asiassa aktiivinen on ahvenanmaalaiset itse. Heidän on tahollaan pohdittava, tuoko Jukka Tarkan kirja, joka on julkaistu toistaiseksi vain suomen kielellä, jotain uutta näkökulmaa, mikä antaisi aihetta tällaisen keskustelun käymiselle. Pidän epätodennäköisenä, että näin käy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU