Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kirkko työllistää työttömiä 5 miljoonalla – Piispa Askola: ”Jäsenistössä on kokemusasiantuntijoita”

Suomen-evankelisluterilainen kirkko käynnistää itsenäisyyden ja reformaation juhlavuosien kunniaksi työllistämiskampanjan. Ajatuksena on tarjota työtä tuhannelle työttömälle. Erityisenä painotuksena #1001työtä-kampanjassa ovat vaikeasti työllistettävät ihmiset. Suomessa oli joulukuussa yli 180 000 pitkäaikaistyötöntä. Määrä hipoo 1990-luvun pahimpia lamavuosia.

Käytännössä seurakuntia kehotetaan tarjoamaan työttömille pakettia, jossa yhdistetään puolen vuoden työkokeilu 3-4 kuukauden mittaiseen palkkatuettuun työhön. Näin seurakunnat pystyisivät työllistämään yhden henkilön vajaaksi vuodeksi noin 5000 euron kustannuksella.

Parivuotiseksi kaavailtu projekti tulisi onnistuessaan maksamaan kirkolle yhteensä viisi miljoonaa euroa. Summa lähestyy kirkon vuosittain antamia runsaan 7 miljoonan euron diakonia-avustuksia.

Kirkolla on jäsenistössään kokemusasiantuntijoita.

Kampanja on peruja Helsingin piispan Irja Askolan koolle kutsumasta Kirkko, työ ja työttömyys -asiantuntijatyöryhmästä, johon kuuluivat muun muassa professorit Juho Saari ja Heikki Hiilamo.

Piispa Askola perusteli työllisyysavausta tiistaina kirkon jäsenten kokemuksilla. Askolan mukaan kirkolla on arvovaikuttamisen voimavaraa.

– Jos yhteiskunnassa on jokin selkeästi merkittävä ongelma kuten työttömyys, joka tuottaa mukanaan muitakin ongelmia, niin kyllä kirkon pitää nostaa tätä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kirkolla on myöskin jäsenistössään asianosaisia kokemusasiantuntijoita, työttömiä, joita kirkko voi tuoda keskusteluyhteyteen yhteiskunnallisten päättäjien kanssa, Askola sanoi.

Kirkkohallituksen puolelta työryhmään kuulunut asiantuntija Kari Latvus korosti kokeilun olevan työttömille täysin vapaaehtoinen.

– Ketään ei tähän pakoteta vaan ihmisiä kutsutaan mukaan. Työstä maksetaan myös palkkaa. Tämä on ajateltu väliportaaksi avoimille työmarkkinoille, Latvus sanoo.

Työkokeilussa Kela maksaa normaalin työttömyysetuuden päälle 9 euron päivittäisen lisän, jolloin varsinainen palkka koskisi kokeilun jatkoksi kaavailtua 3-4 kuukauden mittaista tukityöllistettyä jaksoa.

– Jos seurakunnan osuus on 5000 euroa ja 50 prosenttia palkasta tulee muualta, palkaksi jäisi 1600-1800 euroa kuukaudessa, Latvus laskee.

Tarkoitus ei ole polkea taksoja, vetää välistä tai saada kirkkoon halpatyöntekijöitä.

Rahalla voisi hänen mukaansa palkata ihmisiä esimerkiksi puutarhatöihin tai osa-aikaiseksi diakoniatyöntekijäksi.

– Tarkoitus ei ole polkea taksoja, vetää välistä tai saada kirkkoon halpatyöntekijöitä. Palkka maksetaan sovittujen pelisääntöjen mukaan.

Latvuksen mukaan ei ole poissuljettua, etteikö kirkon keskusrahasto voisi tulevaisuudessa myös tukea vastaavia hankkeita. Toistaiseksi pilottihankkeeseen on lähdössä seurakuntia Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Latvuksen mukaan seurakunnissa työskentelee jo ennestään kymmeniä tukityöllistettyjä, mutta koottua tietoja heidän määrästään ei ole.

– Aivan ensimmäiseksi haluamme tehdä sen näkyväksi ja koota kokemuksia ja jakaa niitä, että niistä voitaisiin oppia jotakin.

Korjattu klo 17.10: Kelan työkokeilusta maksetaan osallistujalle 9€ päivässä esimerkiksi työmarkkinatuen tai toimeentulotuen päälle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE