Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Kisa Valkoiseen taloon on aivan alussa

On melkoisen aikaista tehdä johtopäätöksiä siitä, kuka johtaa Yhdysvaltoja vuosina 2017–2021. Kisa on vasta alussa. Tie Valkoiseen taloon on pitkä ja mutkikas. Vielä ei ole hötkyilyn aika.

Takana on vasta kahdet esivaalit. Tullakseen republikaanien presidenttiehdokkaaksi kandidaatti tarvitsee vähintään 1237:n puoluekokousedustajan tuen. Donald Trumpilla on koossa 17 delegaattia, seuraavina olevilla Ted Cruzilla 11, Marco Rubiolla 10, John Kasichilla 5 ja Jeb Bushilla 4.

Demokraattien presidenttiehdokas tarvitsee 2382:n kokousedustajan tuen. Hillary Clinton ja Bernie Sanders ovat varmistaneet vasta muutaman kymmenen delegaatin tuen itselleen.

Seuraavaksi esivaaleja käydään Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Republikaanit äänestävät Etelä-Carolinassa lauantaina ja Nevadassa tiistaina. Demokraateilla homma menee toisin päin. Nevada on vuorossa lauantaina ja Etelä-Carolina vasta viikon kuluttua.

Puolueen sisäistä tilaa kuvaa, että Jeb Bush totesi viime viikolla Trumpin olevan presidenttinä Obamaakin pahempi.

Tähän asti tapahtuneesta voi kyllä päätellä, että Yhdysvaltojen sisällä poliittinen eriytyminen jatkuu. Kaksissa edellisissä vaaleissa korostuivat puolueiden väliset erot. Barack Obaman liberaalit, joissakin asioissa jopa keskusta-vasemmistolaiset painotukset saivat vastakaikua itä- ja länsirannikon isoissa kaupungeissa, kun taas keskilännen raamattuvyöhykkeellä ja syvässä etelässä puhalsivat aikaisempaakin oikeistolaisemmat tuulet.

Nyt pirstoutuminen näkyy myös puolueiden sisällä. Republikaanien puolue-eliitti kannattaa presidentiksi John Kasichia tai Jeb Bushia. Donald Trump saa CNN:n teettämän tutkimuksen mukaan tässä joukossa vain kuuden prosentin kannatuksen. Politiikan ulkopuolisten äänestäjien joukossa Trump on taas aivan ylivoimainen ykkönen (60 prosenttia). Puolueen sisäistä tilaa kuvaa, että Jeb Bush totesi viime viikolla Trumpin olevan presidenttinä Obamaakin pahempi.

Lisää aiheesta

Nuorten innostus osoittaa, että pohjoismaisella sosialidemokratialla on sentään jonkinmoista kannatusta Yhdysvalloissakin.

Demokraattien puolella jakolinja näyttää kulkevan ainakin iän perusteella. Bernie Sandersin kannatus on vahvinta kaikkein nuorimmissa ikäluokissa ja laskee tasaisesti iäkkäämmissä. Yli 65-vuotiaiden demokraattien joukossa Hillary Clinton on taas haka. Nuorten innostus osoittaa, että pohjoismaisella sosialidemokratialla on sentään jonkinmoista kannatusta Yhdysvalloissakin.

Yhdysvaltojen sisäpolitiikka on ollut pitkään solmussa, koska Obaman kauden aikana demokraatit menettivät kongressissa enemmistön republikaaneille. Saattaa olla, että puolueryhmien sisäinen vääntö tuo lisäväriä politiikkaan, vaikka tulevan presidentin puolue saisikin enemmistön edustajahuoneeseen ja/tai senaattiin.

JK

Yhdysvaltojen F-15 hävittäjät tulevat keväällä Suomeen harjoituksiin. Tämä on ensimmäinen kerta. Asialla on poliittinen ulottuvuutensa. Siksi olisi ollut kohtuullista, että eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseniäkin olisi ajoissa informoitu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE