Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kiurulta suoraa puhetta: ”Voima, jolla tartuntojen määrä tulee lisääntymään, saattaa uhata terveydenhuoltomme kantokykyä”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

– Olemme tilanteessa, jossa nykyisillä rajoituksilla vedetään viimeisiä lenkkejä. Jos tautitilanne huononee kuten tartuntatautiviranomaiset ennustavat, olemme pian tilanteessa, jossa taso kaksi otetaan kokonaan käyttöön, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tänään Säätytalolla hallituksen neuvotteluihin mennessään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Taustalla Kiurun huolena oli se, että pääkaupunkiseutu höllensi koronarajoituksia alle 20-vuotiaiden harrastamismahdollisuuksissa. Taso kaksi viittaa koronarajoitusten kovenemiseen valtakunnallisella tasolla.

Kiuru sanoi myös olevansa huolissaan, onko kaikille tullut sellainen tilannekuva, joka vastaa todellisuutta.

Kiuru puhui myös laajemmin varsin pitkään näkemyksestään, miten vakavaksi koronatilanne voi kehittyä.

– Olemme tänään saaneet sellaisia tietoja tästä tautitilanteessa, mikä vetää kyllä vakavaksi. Totean hyvin yksituumaisesti teille sen suomalaiset, että me olemme todella hienosti koronatilannetta Suomessa pystyneet hoitamaan. Meiltä on vaadittu paljon. Noin vuosi sitten meillä oli ensimmäinen tapaus ja sen jälkeen vuosi on menty. Me olemme olleet monenlaisten rajoitustoimien piirissä. Ihmisiltä on kysytty paljon, hän aloitti.

Hän vertasi Suomen tilannetta tilanteisiin monissa muissa maissa, joissa ihmisten elämää rajoitetaan kovilla toimilla.

– Suomessa meidän keskeinen ajatus on ollut tässä kaikessa se, että sekä talouden että terveyden kannalta tulisi edullisimmaksi vaihtoehto, jossa tartuntamäärät pidetään alhaalla. Muuntoviruksen uhan vuoksi me olemme sellaisessa vakavassa tilanteessa, että tämä nykyinen viruskanta tulee auttamatta korvautumaan uudella viruskannalla. Se on luonnonlaki. Se tulee johtamaan siihen, kun se tapahtuu, että se voima, jolla tartuntojen määrä tulee lisääntymään, saattaa uhata terveydenhuoltomme kantokykyä, Kiuru varoitti.

– Ikävät kuvat maailmalta osoittavat, että me emme turhaan sure päivittäin sitä, onnistummeko pitämään nämä määrät niin alhaisina, että ihmiset kuitenkin pystyisivät tekemään arkisia asioita. Sen takia hyvin raskain mielin teemme näitä ikäviä päätöksiä, jotta suomalaiset olisivat turvassa niin hengen kuin terveydenkin kannalta.

Kiuru muistutti, että opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, miten lasten hyvinvointiin ja toimintakykyyn voitaisiin tehdä tukevia toimia. Hallitus on päättänyt tällaisesta selvityksestä.

– Kysymys on tulevista toimista ja siitä, miten me voisimme pitää koulut auki, myöskin yläkoulu mahdollisimman pitkään. Jos tartuntamäärät kasvavat, uhka on melkoinen siihen, että me emme edes voi taata turvallisuutta siellä. Nämä syyt ovat sellaisia, jotka on otettava joka puolella Suomea vakavasti, Kiuru sanoi.

Hän muistutti myös, että Helsingin ja Uudenmaan alueella tautitilanne on edelleen pahentumassa. Kiurun mukaan numerot ovat sellaisia, että nyt on ajan kysymys, kuinka monta viikkoa päästään eteenpäin ennen kuin alueellisista rajoituksista on siirryttävä valtakunnallisiin rajoituksiin.

– Mieleni on tässä kyllä hyvin synkkä, hän päätti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE