Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

KKV: Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskauppa tulee kieltää

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää markkinaoikeudelle, että Mehiläisen ja Pihlajalinnan välinen yrityskauppa tulee kieltää. KKV:n mukaan kauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua terveyspalvelujen markkinoilla.

Mehiläinen kertoi marraskuussa tekevänsä käteistarjouksen kaikista Pihlajalinnan osakkeista. KKV toteaa, että kaupan jälkeen markkinoille jäisi vain kaksi valtakunnallista terveyspalveluyritystä, Mehiläinen ja Terveystalo.

Nykyään Mehiläinen ja Pihlajalinna kilpailevat lähes kaikilla yksityisen terveydenhuollon alueilla ja myyvät palveluja yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkiselle sektorille. KKV arvioi, että yrityskauppa johtaisi todennäköisesti hintojen huomattavaan nousuun, mikä koituisi asiakkaiden ja veronmaksajien vahingoksi.

KKV toteaa, että terveyspalvelujen markkinat ovat viime vuosikymmenen aikana keskittyneet voimakkaasti. Kolme suurinta toimijaa eli Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo ovat vuodesta 2014 lähtien moninkertaistaneet yhteenlasketun markkinaosuutensa. Kaikki ovat ostaneet markkinoilta pois pienempiä kilpailijoita.

Pihlajalinna ja Mehiläinen yllättyivät

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoi yhtiöiden yllättyneen KKV:n esityksestä.

– Ennen yhdistymissopimuksen allekirjoitusta sekä me että Mehiläinen selvitimme kilpailuoikeudelliset näkökohdat ja KKV:n aiemmat yrityskauppapäätökset tarkkaan. Myös Pihlajalinnan hallitus on huolellisesti arvioinut näitä seikkoja ennen suositustaan ostotarjouksen hyväksymiselle. Olemme edelleen sitoutuneet ostotarjoukseen yhdistymissopimuksen mukaisesti, mutta valmistaudumme kaikkiin vaihtoehtoihin, Aaltonen sanoi tiedotteessa.

Ostajaehdokas Mehiläinen perehtyy seuraavaksi KKV:n esitykseen ja päättää jatkotoimistaan niin pian kuin mahdollista.
Pihlajalinnan pörssikurssi lähti KKV:n kannan tultua julki yli 20 prosentin laskuun.

Viides kieltoesitys Suomessa

KKV:n mukaan yrityskauppa johtaisi monilla paikkakunnilla kilpailuongelmiin muun muassa yksityislääkäripalveluissa ja työterveyshuollossa.

Yrityskaupoista aiheutuvat kilpailuongelmat voidaan usein poistaa ehdoilla ja järjestelyillä, mutta nyt se onnistunut, vaikka Mehiläinen esitti sellaisia.

– Kilpailuongelmien laajuuden vuoksi sitoumusratkaisu ei ollut realistinen vaihtoehto, sanoi KKV:n yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä tiedotteessa.

Markkinaoikeus antaa ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa. Se voi kieltää yrityskaupan, hyväksyä sen sellaisenaan tai asettaa ehtoja. Muutosta päätökseen voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Yrityskauppojen valvonta alkoi Suomessa vuonna 1998. Nyt tehty kieltoesitys on Suomessa kautta aikojen viides. Kyseessä on ollut laajin yrityskauppatutkinta viraston historiassa.
STT–Nina Törnudd

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE