Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

31.10.2023 17:00 ・ Päivitetty: 10.11.2023 08:19

Kohta koko Suomi seisoo – sana yleislakko on melkein sanottu

Hallitus ja ammattiyhdistysliike ovat pahalla törmäyskurssilla. Tänään SAK tiedotti tulevista työtaistelutoimista, jos hallitus ei peräänny suunnittelemistaan leikkaustoimista, jotka kurjistavat niin työntekijän toimeentuloa kuin myös heikentävät ammattiliittojen toimintaedellytyksiä. Ensi viikolla on tulossa monella alalla 24 tunnin mittaisia lakkoja.

Heikki Sihto

Demokraatti

Tilaisuudessa puhunut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi ensi viikon toimien olevan viimeinen varoitus hallitukselle. Edessä on laajamittainen konflikti, jos hallitus ei peräydy.

Eloranta ei sanonut sanaa yleislakko, mutta eipä hänen ilmauksensa jäänyt siitä paljoa puuttumaankaan. Sama tulee ilmi eri taustakeskusteluissa. Ammattiyhdistysliikkeellä on valmius panna Suomi seisomaan, jos hallitus pitää kiinni ohjelmastaan eikä muutoksista päästä neuvottelemaan kolmikantaisesti.

PAHALTA näyttää. Hallituksen ulostulojen perusteella ei näytä siltä, että se perääntyisi.

Ensi viikolla on myös työministeri Arto Satosen (kok.) koolle kutsuma työmarkkinaseminaari, jossa hallitus etsii yhdessä työntekijä- ja työnantajaliittojen kanssa ratkaisua tilanteeseen. Tänään pidetyn SAK:n tiedotustilaisuuden perusteella ainakaan työntekijäpuoli ei odota tämän seminaarin muuttavan tilannetta saatikka tuovan mitään uutta hallituksen työmarkkinamalliin.

Kestääkö hallituksen kantti pelata työnantajien jo käymää pitkää peliä.

Olennainen kysymys on, kestääkö hallituksen kantti pelata työnantajien jo käymää pitkää peliä, jossa työmarkkinoille runnotaan muutoksia pala kerrallaan. Nyt tosin kyseessä on jo Björn Wahlroosin oppien mukainen isompi pala pelilaudalla.

Lisää aiheesta

Wahlroosin totesi jo vuonna 2019 ilmestyneessä kirjassaan Kuinkas tässä näin kävi – Miksi maallamme ei ollut malttia vaurastua?, että (vapaasti siteeraten) ”Suomi ei tule muuttumaan ilman kovaa rettelöintiä. Se tappelu olisi parempi ottaa nyt, kun vielä on jotain pelastettavaa”. Tappelun vastapuolena hän tarkoitti ammattiyhdistysliikettä.

Elinkeinoelämäkään tuskin luopuu tavoitteistaan edessä olevien lakkojen takia. Se tietää, että tilanne voi kääntyä nurin, jos seuraavissa eduskuntavaaleissa hallituksen väri vaihtuu. Tästä syystä hallituksella on kova paine yrittää betonoida työmarkkinakentän muutokset lakimuutoksilla neuvottelun asemesta.

Tästä samasta syystä vielä viime hallituskaudella Elinkeinoelämän keskusliitto ajoi linjaa, jossa se halusi pitää poliitikot kaukana työmarkkinapöydistä. Nyt se ajaa poliitikkojen lainsäädäntöä samoihin pöytiin.

Hallituksella on osaajia pitkäjänteiseen työmarkkinapeliin, kuten esimerkiksi tällä viikolla työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi nimitetty Timo Jaatinen. Hänellä oli aikaisemmassa tehtävässään Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana näköalapaikka jo vuosia sitten alkaneisiin metsäteollisuuden järjestelyihin, jotka viime neuvottelukierroksella etenivät UPM:n kohdalla toimialakohtaisiin sopimuksiin. Edellä mainittu Björn Wahlroos toimi pitkään UPM:n hallituksen puheenjohtajana.

Asumistuki ja soviteltu päiväraha olleet eräänlaista yhteiskunnan maksamaa yritystukea, jolla mahdollistetaan pienipalkkainen työvoima.

OPRON hallituksen tavoitteet ovat elinkeinoelämän kannalta kuitenkin monin osin ristiriitaisia. Ammattiliittojen kurmootus sopii, mutta esimerkiksi hallituksen kaavailemat leikkaukset vaikkapa asumistukeen ja soviteltuun päivärahaan voivat iskeä kovaa esimerkiksi palvelualoilla.

Hallitus uskoo sosiaaliturvaa heikentävillä toimillaan patistavan osa-aikatyötä tekeviä kokoaikaiseen työhön. Valitettavasti kokoaikaista työtä ei ole palvelualoilla tarjolla. Elleivät työnantajat sitten vihdoin kuuntele Palvelualojen ammattiliitto PAMia, joka on pitkään ajanut alan työsuhteiden kokoaikaistamista ja nykyistä suurempaa viikkotuntien määrää.

Jos vähän taloustieteen mutkia vetää suoraksi, ovat tähän saakka asumistuki ja soviteltu päiväraha olleet eräänlaista yhteiskunnan maksamaa yritystukea, jolla mahdollistetaan yritysten hyödyntämä pienipalkkainen työvoima.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU