Politiikka
3.6.2020 15:33 ・ Päivitetty: 3.6.2020 15:33
Kohu Kulmunin esiintymiskoulutuksista – Palloteltiinko ministeriöiden välillä laskua, jottei 20 000 euron kilpailutusraja ylity? – virkamiehet kiistävät
Suomen Kuvalehti uutisoi eilen ministeri Katri Kulmunin (kesk.) käyttäneen syksystä 2019 lähtien käyttänyt viestintäkonsultti Harri Saukkomaan yrityksen palveluita.
Kulmunin palvelut on maksanut kaksi ministeriötä. Laskua on arvonlisäveroineen kertynyt noin puolessa vuodessa yhteensä 47 771 euroa.
Työ- ja elinkeinoministeriön osuus laskuista on 21 452 euroa ja valtiovarainministeriön (vm) osuus 26 319 euroa.
Suomen Kuvalehti kertoi, että Tekir ja työ- ja elinkeinoministeriö (tem) sopivat elokuun alussa 2019 alussa viestintävalmennuksen järjestämisestä ministerille. Aloite palvelujen ostamiseen tuli Kulmunin esikunnasta.
Nyt julkisuudessa on hämmästelty niin ministerin palvelujen poikkeuksellisen suurta tarvetta kuin niistä yhteensä kertynyttä summaa. Samalla on perätty tarkempaa tietoa siitä, voidaanko jonkin osan palvelun tarpeesta menneen enemmänkin puoluepolitiikan piikkiin kuin ministeriön tehtävien hoitamiseen. Toisaalta näiden erottaminen saattaa olla veteenpiirretty viiva.
Suomen Kuvalehti kertoo, että Kulmuni sai esimerkiksi joulukuussa 2019 viestintäkonsultointia laskujen perusteella 13,5 tuntia.
Tiistaina 3. joulukuuta Kulmunille pidettiin valmennus, jonka verollinen hinta oli 6 324 euroa. Samana päivänä pääministeri Antti Rinne (sd.) erosi ja Kulmuni kommentoi tapausta medialle. Kulmuni ei vastannut SK:lle, liittyikö konsulttipalvelu Rinteen tapaukseen.
Suomen Kuvalehti kertoo edelleen, että Rinteen eropäivänä 3. joulukuuta pidetyn valmennuksen lasku on osoitettu valtiovarainministeriölle, joka on myös maksanut laskun.
Kulmuni ei ollut vielä tuolloin valtiovarainministeri, vaan toimi elinkeinoministerinä 10.12. asti. Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund sanoi Suomen Kuvalehdelle, että VM päätti maksaa toisen ministeriön tilaaman valmennuksen kulut, koska Kulmuni oli laskun saavuttua toiminut valtiovarainministerinä jo jonkin aikaa.
”Toinen vaihtoehto olisi ollut laskuttaa jälkikäteen työ- ja elinkeinoministeriötä, mutta tämä koettiin turhana toimenpiteenä, koska kyse on kuitenkin saman konsernin (valtion) rahoista ja kyseenomainen lasku on joka tapauksessa pieni”, Sund kertoi.
Laskutuksen osoitteisiin ja laskujen maksuun tuo mielenkiintoisen lisävärinsä valtioneuvoston sisäinen ohje kilpailutuksesta.
“Ei siinä varsinaista hämärää näyttäisi olevan.”
Sekä työ- ja elinkeinoministeriön että valtiovarainministeriön laskut menivät yli 20 000 euron, mikä valtioneuvoston sisäisen ohjeen mukaan tarkoittaisi sitä, että hankinnat pitäisi kilpailuttaa.
Demokraatti tiedusteli asiasta työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Kari Klemmiltä ja kehitys- ja hallintojohtaja Juha Majaselta valtiovarainministeriöstä. Kumpikaan ei kuitenkaan näe ongelmaa siinä, että summat menivät yli 20 000 euron päälle.
Klemm toteaa, että kun päätös hankinnasta aikanaan tehtiin, silloin oli puhe, tarjoukseen perustuvasta vähäisestä hankinnasta eli alle 20 000 euron hankinnasta.
– On lähdetty siitä, että pysytään 20 000 euron puitteissa, Klemm toteaa.
– Tässä on niin, että kun sopimus on tehty, minun tietääkseni ei ole ollut ajatusta, että se ylittäisi tätä 20 000 euroa, sanoo myös Majanen.
Hän lisää, että saman sopimuksen nojalla ei voi enää hankintoja tehdä vaan ne pitää kilpailuttaa, jos samalta toimittajalta halutaan tehdä hankintoja.
Majasen mielestä ei ole toimittu ohjetta vastaan, koska sopimusta tehtäessä ei ole ollut tarkoitus hankkia valtiovarainministeriössä yli 20 000 eurolla palveluita.
– Tässä on nyt vain päädytty sellaiseen tilanteeseen, että hankintoja onkin tehty käytännössä sitten enemmän.
Majanen sanoo, ettei pitäisi tapahtunutta moitittavana.
Kuten edellä on kuvattu, Kulmunin vielä ollessa työ- ja elinkeinoministeriössä yksi Tekirin laskusta menikin valtiovarainministeriölle. Kummatkin virkamiehet kiistävät, että tässä olisi ollut kyse siitä, että oltaisiin pyritty estämään ministeriökohtaisen laskun painumista 20 000 euron paremmalle puolelle.
– Ei ole tällaista ajatusta. Tämä ei noussut millään tavalla esille, Juha Majanen sanoo.
Majasen mukaan valtiovarainministeriössä ei ollut edes tietoja temin puolelle kertyneistä laskuista.
Majanen pitää tapausta selväpiirteisenä. On hankittu asiantuntijapalveluita ministerille ja ministeriölle. Majasen mukaan kaikki on tehty hankintasääntöjen puitteissa eikä ministeriössä olla ryhtymässä asiassa toimenpiteisiin.
– Se näyttää menneen ihan niin kuin pitää noin hankintaprosessin näkökulmasta ja oikeudellisessa mielessä… Ei siinä varsinaista hämärää näyttäisi olevan, Majanen toteaa.
Myös Kari Klemm katsoo, että työ- ja elinkeinoministeriössä on toimittu täysin hankintaohjeiden mukaan.
– Ministeriönä osallistumme keskusteluun sen mukaan kuin on tarve, Klemm sanoo ja viittaa samalla esimerkiksi siihen, mikäli Kulmunin esikunta haluaa vielä asiaa käsitellä.
Myös Yle on selvittänyt kysymystä kilpailutuksen rajoista. Ylelle asiaa on kommentoinut vm:n osalta viestintäjohtaja Thomas Sund.
Sundin mukaan kun 20 000 euron rajan on huomattu ylittyneen, Tekir Oy:n palvelujen ostaminen keskeytetään.
– Heti kun huomattiin, että mentiin VM:n osalta sen yli niin ilmoitettiin, että lisää palveluja ei enää tilata. Jos Tekiriä halutaan uudelleen käyttää, niin sitten on kilpailutus tehtävä ensin, Sund sanoo Ylelle.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.