Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kohu Tytti Yli-Viikarin ja VTV:n ympärillä kiihtyy – näin pääjohtaja avautuu tiistaina

Lehtikuva

Ilta-Sanomat kertoi pääsiäisenä, että kun Valtiontalouden tarkastusvirastossa VTV:ssä tilintarkastuksiin käytettiin vuonna 2016 Tytti Yli-Viikarin pääjohtajakauden alussa 6135 henkilötyöpäivää, niin viime vuonna tilintarkastuksiin käytettiin enää 4182 henkilötyöpäivää. Henkilötyövuosia tilintarkastukseen käytettiin viime vuonna vähän yli 16, kun VTV:n henkilöstömäärä on noin 145.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

VTV:n tehtävä on tarkastaa taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta muun muassa valtion viranomaisissa, liikelaitoksissa ja rahastoissa. Sekä Iltalehti että Ilta-Sanomat kertovat perjantaina, että Yli-Viikarin aikana VTV:n tarkastus- ja valvontatoiminta ovat surkastuneet.

Ilta-Sanomien mukaan vuonna 2016 tuloksellisuustarkastukseen käytettiin 5  542 henkilötyöpäivää. Viime vuonna vastaava luku oli 48 prosenttia vähemmän, 2  881,5 henkilötyöpäivää.

Iltalehden mukaan taas VTV:n tarkastustoimintaa on muokattu systemaattisesti tarkastuskohteille mieluisammaksi Yli-Viikarin pääjohtajakaudella.

Yli–Viikari ei ole suostunut kommentoimaan medialle toimiaan VTV:ssä. Yli-Viikari kirjoittaa tiistaina VTV:n blogissa, että tarkastusviraston toiminnan vaikuttavuuden kannalta on tärkeää huomioida valtion taloushallinnossa ja tiedonhallinnassa tapahtuvat muutokset.

”Tarkastukseen käytetyt työtunnit eivät yksinään kerro työn vaikuttavuudesta. Tarkastajan tuottama lisäarvo on tämän kyvyssä kulkea hallinnon rinnalla ja tukea hallintoa uudistumisessa ja toiminnan kehittämisessä alati muuttuvassa tilanteessa.”

Yli-Viikari ei kommentoi blogissakaan häneen kohdistuvia syytöksiä.

Tänään uutisoitiin, että eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusviraston osalta. Ylimääräinen tilintarkastus liittyy Yli-Viikarin toiminnassa havaittuihin epäselvyyksiin. Eduskuntatiedotuksen mukaan erityistilintarkastus kohdistuu VTV:n ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakuluihin vuodesta 2020 lähtien.

VTV:tä ja Yli-Viikaria koskevia selvityksiä on käynnissä useilla eri tahoilla keskusrikospoliisia myöten.

Keskusrikospoliisin käynnissä olevassa esitutkinnassa epäiltyinä ovat STT:n tietojen mukaan Yli-Viikari ja VTV:n lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikokseen.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta käsittelee VTV:n taloudenpitoa kokouksessaan keskiviikkona. Valiokunnan varapuheenjohtajan Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan asiaa koskeva mietintö ei valmistu vielä keskiviikkona, vaan vasta ensi viikolla.

Eduskunnan kansliatoimikunta puolestaan käsittelee torstaina kokouksessaan pääjohtaja Yli-Viikarin viralta pidättämistä. Yli-Viikarille on varattu tilaisuus antaa kokoukselle perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan viralta pidättämisestä keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. Pääjohtajan irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE