Politiikka
25.11.2022 12:48 ・ Päivitetty: 25.11.2022 12:57
Kokoomukselta raju leikkausesitys – onko tämä lähtölaukaus porvarihallitukselle, Kai Mykkänen?
Petteri Orpoa SAK:n puheenjohtajatentissä sijaistanut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tuli avanneeksi etukäteen puolueensa ensi tiistaina julkistettavan vaihtoehtobudjetin säästötavoitteita.
Mykkäsen mukaan kokoomus tavoittelee vaihtoehtobudjetissaan 2,5 miljardin säästöjä. Mukana on satojen miljoonien leikkaus sosiaaliturvaan.
Mykkänen tarkensi avaustaan eduskunnassa Demokraatille.
Tavoittelette 2,5 miljardin euron säästöjä?
– Sitä kokoluokkaa. Tarkat luvut tulevat tiistaina. Samaa kokoluokkaa meillä oli viime vuonnakin. Ne ovat bruttosäästöjä, joista osa käytetään siihen, että panostetaan toistasataa miljoonaa enemmän koulutukseen, panostetaan hoiva-asioihin, tiestöön ja turvallisuusasioihin. Sitten kevennämme verotusta. Yli neljä viidesosaa meidän palkkaverokevennyksestä rahoitetaan terveys- ja haittaveroja nostamalla.
Mitä terveys- ja haittaveroja nostaisitte?
– En nyt ryhdy tässä koko vaihtobudjettia luettelemaan. Katsot sitten tiistaina. Toki, kun teemme nettosäästöt, joilla päästään vaatimaamme uraan eli reiluun neljään miljardiin vaalikaudessa, niin nettosäästössä näkyy sosiaaliturvaa ja näkyy hallintoa, jota pääministeri on itsekin peräänkuuluttanut, tosin mielestäni utopistisissa mittasuhteissa. Hallinnosta ei saa miljardisäästöjä.
Lisää aiheesta
Säästäisitte sosiaaliturvasta satoja miljoonia?
– Kyllä, kuten viime vuonnakin. En mene tässä yksityiskohtiin. Katsotaan sitten tiistaina.
TARKOITTAAKO tämä sotu-uudistusta?
– Ei se sotu-uudistus tapahdu kerralla. Siinähän tarvittaisiin paljon runsaampaa remonttia. Olemme esittäneet jo aiemmin yleistukimallia, jossa yhdistettäisiin asumistuki, toimeentulotuki ja valtion työttömyysetuudet. Se ei tule tässä nyt. Toki menemme tiettyjen etuuksin osalta niihin suuntiin, millä poistetaan työttömyysluokkuja, mutta emme tee vaihtoehtobudjetissa massiivista sotu-uudistusta. Se vaatii laajemman valmistelun.
– Muutenkin täytyy sanoa, että haarukoimme vaihtoehdobudjetissa myös sitä miten reformit alkaisivat neljässä vuodessa vaikuttaa. Sotu-uudistus on sellainen, joka olisi tietysti pitkäaikaisempi.
Olette aiemminkin puhuneet asumistuen leikkauksista?
– Se on yksi niistä valtion maksamista sosiaaliturvan etuuksista, jotka ovat voimakkaasti paisuneet ja siihen täytyy löytää muitakin ratkaisuja kuin, että ne tuplaantuvat tälläkin vuosikymmenellä.
Kuinka paljon asumistuesta leikataan?
– En ryhdy tässä avaamaan sitä.
Miten pääkaupunkiseudulla pystytään pitämään tiettyjen alojen työntekijöitä, esimerkiksi hoitajia ja opettajia, jos asumistuesta kovasti leikataan? Pitääkö muuttaa radanvarteen tai vielä kauemmas?
– Ensisijaisesti täytyisi lähteä siitä, että ihmiset pystyvät palkallaan maksamaan sen asumisen minkä itse katsovat välttämättömäksi. Sitten asumisen hinnannousu pitäisi pystyä pitämään asuntopolitiikalla jossakin rajoissa. Täytyy muistaa, että jos puhutaan tämän syksyn kriisistä, niin perusetuuksiin, mukaan lukien asumistukeen, on tulossa 7,8 prosentin indeksikorotus. Se momentti sinänsä kasvaa rajusti jo tämän kautta.
Eivätkö asumistukileikkaukset käytännössä tarkoita monille lähtöpasseja Helsingistä?
– Riippuu perheen tilanteesta. Se on ihan selvä kysymys, että meidän järjestelmämme ajaa päin seinää ja hyvinvointivaltion ydin vaarantuu myös silloin, jos kasvava joukko ihmisiä voisi asua tulonsiirtojen varassa suurten kaupunkien keskustoissa. Tämä visio ei toimi. Silloin työssäkäyvien maksettavana on kohtuuton, kasvava menotaakka. Nämä eivät ole helppoja valintoja, mutta voivatko asumistukimenot vaihtoehtoisesti tuplaantua tälläkin vuosikymmenellä, kuten ne tuplaantuivat kuluneen kymmenen vuoden aikana.
Miten tiettyjen palveluiden pyöriminen täällä turvataan?
– Osittain sillä, että tämä hintatason nousu pitää saada kuriin ja ihmisten pitää pystyä ansaitsemaan työllään ja yrittäjyydellään nykyistä enemmän. Toki iso osa perusturvan varassa olevista on työttöminä tai muutoin syrjäytymisen takia pois työelämästä. Emme kärjistä meidän mallissa tuloeroja ginikertoimen kautta keskimäärin, kun niin moni siirtyisi laskentamallien mukaan töihin.
– Kuten sanoin, kyllä siihen kysymykseen pitää avoimesti sanoa, että voiko asumistuki tuplaantua vuosikymmenessä taas ja voiko sellainen kehitys jatkua, että yhä useampi asuu suurten kaupunkien keskustoissa tukien varassa.
SOSIAALITURVAN leikkaus on niin kova, että onko tämä lähtölaukaus porvarihallitukselle?
– Ei sinänsä. Tässä ei ole mitään yllättävää verrattuna siihen, mitä olemme esittäneet pääpiirteissään joka vuosi. Totta kai nämä aina sovitetaan kunkin vuoden budjettiehdotuksen pohjiin ja tehdään aina jotakin uutta. Ei tässä ole mitään sen vallankumouksellisempaa mihinkään hallituspohjaan tai muuhun nähden, mitä aiemminkaan.
Tuosta perussuomalaisten katu- ja jengirikollisuutta koskevasta välikysymyksestä vielä. Orpo sanoi, että siihen lähdetään mukaan. Sinä sanoit, että mukaan lähdetään, jos löytyy sopiva teksti. Menettekö te mukaan vai ette?
– Sanoin itsestäänselvyyden. Huoli katujen turvallisuudesta on yhteinen. Meillä olisi esittää voimakkaampia toimia meidän kotoutumislinjauksissa ja jengilinjauksissa. Meitä harmittaa, että hallitus ei ole ottanut niitä ajoissa lainsäädäntöohjelmaan. Tältä osin otsikko on ihan yhteinen perussuomalaisten kanssa. Mutta en tietenkään halua antaa perussuomalaisille avointa valtakirjaa kirjoittaa minkä sattuu näköistä välikysymystä.
Eli ei ole selvää, että kokoomus on mukana?
– Mikään ei ole yhdenkään välikysymyksen osalta selvää ennen kuin on yhteinen teksti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.