Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kokoomuksen Mykkänen vastaa nyt Mäkyselle: ”SDP:n tulisi pikaisesti työntää nämä ajatukset takaisin sosialismin koipussiin”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ihmettelee SDP:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen kritiikkiä Kokoomuksen talouslinjaa kohtaan. Mäkynen totesi tänään Demokraatissa pitävänsä Kokoomuksen vaatimuksia talouden tasapainottamisesta vastuuttomina ja väitti, että asiantuntijat tukevat Marinin hallituksen sote-uudistusta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

“Ylivoimainen enemmistö talousasiantuntijoista sanoo, että Marinin hallituksen sote-malli lisää kustannusten paisumista. Siitä puuttuu kannustimet tehokkuuden parantamiseen sote-alueilla, joiden päättäjien kannattaisi aina lisätä menoja ja vaatia rahat valtiolta. Tämä on miljardiluokan kysymys, koska sote-menojen osuus kaikesta Suomessa pyörivästä rahasta kasvaa joka tapauksessa, ja pienikin tehokkuuden löystyminen on miljardeja euroja 10 vuoden päästä.”, Kai Mykkänen tähdentää.

Mykkänen muistuttaa, että Antti Rinteen hallitusneuvotteluissa SDP sai tuolloin Juha Sipilän johtaman keskustan mukaan hallitukseen sillä, että hallitusohjelmaan kirjattiin lupaus työllisyyttä lisäävistä uudistuksista. Mykkäsen mukaan niiden oli määrä parantaa julkista taloutta 2 miljardia euroa, eikä pysyviä menolisäyksiä pitänyt tehdä ennen kuin hallituksella on kasassa päätökset todennetuista työllisyystoimista.

”On käynyt päinvastoin. Kokoomuksen puoliväliriihiterveisissä osoitamme, että hallituksen päättämien ja kaavailemien työllisyyspäätösten vaikutus julkiseen talouteen on itse asiassa 70 miljoonaa euroa negatiivinen, ei 2 miljardia euroa plussaa. Hallitusohjelman menoliite on sen sijaan pantu toimeen ripeästi, vaikka tulot piti tehdä ensin eikä niitä ole.”

”Ennen kaikkea pelkään, ettei hallitus saa puoliväliriihestä taaskaan kasaan päätöksiä työllisyystavoitteen täyttämisestä ja julkisen talouden vakauttamisesta. Edellisvuosien kehysriihien ja budjettiriihien teatteri jatkuu, eikä päätöksiä synny. Tämä, jos joku, on vastuutonta suomalaisten hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisen kannalta”, Mykkänen sanoo.

Mäkynen totesi aiemmin, että valtiovetoinen elvytys on ainut ratkaisu koronan aiheuttamassa taloustilanteessa.

Mykkänen on asiasta eri mieltä.

”Hyvinvointi pelastetaan rohkaisemalla yrittäjiä toteuttamaan haaveita, ottamaan riskejä ja palkkaamaan. Ei määräämällä heidät investoimaan niihin hankkeisiin, joita viisas valtio päättää velkarahalla toteuttaa.”

”Hallituksen reseptissä julkisia menoja lisätään loputtomasti velkaantumisesta välittämättä. Tämä kuulemma vauhdittaa talouskasvua. SDP:n tulisi pikaisesti työntää nämä ajatukset takaisin sosialismin koipussiin ennen kuin suurempaa vahinkoa suomalaisten hyvinvoinnille syntyy”, Mykkänen sanoo.

Mäkynen sanoi myös SDP:n tavoittelevan 10 000 uuden yrityksen syntymistä, kuten kokoomuskin.

”Yrittäjyystavoitteessakin on ratkaiseva ero. Me tavoittelemme 10 000 uutta työllistävää yrittäjää ja 5000 uutta yli 10 hengen yritystä. Yritysten määrä ei ole suomessa ongelma, vaan kynnys palkata ja kasvaa. Esteitä pitää purkaa kevyemmillä veroilla, paikallisella sopimisella ja sosiaaliturvan kannustavuudella. Näistä Mäkynen erikseen torppaa työttömyysturvan porrastuksen ja vaikenee muut.” Mykkänen toteaa.

”Kokoomus keskittyy kakun jakamisen sijaan sen kasvattamiseen”

Mykkäsen mukaan kokoomuksen talouslinja perustuu työnantajayritysten määrän kasvuun, uusien työpaikkojen syntymiseen, suomalaisten hyvinvoinnin ja elintason vahvistamiseen sekä julkisen talouden tasapainottamiseen. Mykkäsen mukaan kokoomus keskittyy kakun jakamisen sijaan sen kasvattamiseen.

“Haluamme, että jokaisella työikäisellä ja -kykyisellä suomalaisella on mahdollisuus vaurastua omalla työllään tai yritystoiminnallaan. Ilman työtä ja yrittämistä ei ole yhteistä kakkua, jota demarit voisivat jakaa. Kokoomus on kaikkien suomalaisten asialla – ja etenkin niiden, jotka ovat riippuvaisia yhteisistä hyvinvointipalveluistamme.”

Mykkänen muistuttaa, että talouspolitiikan arviointineuvoston raportissa todettiin hallituksen työllisyyspolitiikan heikentäneen ansioiden kasvattamisen kannustimia. Mykkäsen mukaan tämä tie johtaa heikkenevään työllisyys- ja talouskehitykseen.

“Hallituksen politiikan seurauksena ihmisten tulot ovat vähentyneet 140 miljoonalla eurolla. Ruotsissa demarit ymmärsivät jo puoli vuosisataa sitten mitä hyvinvointiyhteiskunnalle käy, kun latistetaan kannustimet ahkeruuteen”, Mykkänen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE