Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksen Orpo laittamassa maakuntavaalit eurovaalien yhteyteen – konkariedustaja Zyskowicz toppuuttelee

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnan valtiosalissa.

Mielestäni maakuntauudistuksen aikataulu on ollut hyvin kunnianhimoinen, kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz totesi Demokraatille eduskunnassa.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Jo viikkoja sitten näytti siltä, että aikataulu mikä eduskuntakäsittelyn loppusuoralle annettiin ei tule riittämään, hän jatkoi.

Zyskowicz kertookin tänään, ettei hän ole yllättynyt tämän päivän uutisista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vahvisti aikaisemmin tiistaina eduskunnassa, että sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2021. Maakunnat voivat siis vasta tuolloin aloittaa toimintansa.

Sekä pääministeri Sipilä että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat, että maakuntavaalit on tarkoitus järjestää touko-kesäkuussa ensi keväänä. Orpon mukaan maakuntavaaleja ollaan siirtämässä eurovaalien yhteyteen.

– Henkilökohtaisesti en vielä olisi lausumassa tulevien ensimmäisten maakuntavaalien ajankohtia, Zyskowicz puolestaan näkee.

– Huomasin, että toukokuu on mainittu ja voi olla, että siitä on hallituksen piirissä keskusteltu. En tiedä siitä. Mutta jos ajatellaan, että lainsäädäntö tulisi voimaan vaikka tammikuun alusta vuonna 2019 ja jos siihen lasketaan 6 kuukautta päälle, niin toukokuun maakuntavaalit eivät sen valossa näyttäisi mahdolliselta.

Kannattaa katsoa syksyn käsittelyä ja miettiä maakuntavaalien ajankohtaa sen jälkeen.

Lisää aiheesta

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo puolestaan painotti tänään eduskunnassa aikaisemmin hallituksen tavoitteena olevan, että sote-lait olisi marras–joulukuun aikana hyväksytty.

– Tässä suhteessa kannattaa katsoa syksyn käsittelyä ja miettiä maakuntavaalien ajankohtaa vasta sen käsittelyn valossa, Zyskowicz painottaa.

Hän huomioi, että joidenkin virkamiesarvioiden mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittely sote-lakien osalta voisi kestää vielä useampia viikkoja. Valiokunnan on puolestaan kerrottu olevan koolla enää tämän ja ensi viikon sekä sen lisäksi yhden päivän elokuussa. Tämän jälkeen istuntoja jatketaan vasta 3.9. normaalisti syysistuntokauden alkaessa.

Onko siis turhaa linjata jälleen linjata maakuntavaaleille ajankohtaa, joka joudutaan sitten ehkä jälleen perumaan?

– Ei ole varmaan turhaa pohtia milloin ensimmäiset maakuntavaalit olisivat. Mutta ennen kuin olemme pidemmälle nähneet syksyn eduskuntakäsittelyä, niin ennen sitä emme voi varmasti tietää, milloin ensimmäiset maakuntavaalit ovat.

Myös esimerkiksi sosialidemokraattien piiristä on kummeksuttu hallituksen tekemää linjausta. SDP:n puheneenjohtaja Antti Rinne ja puolueen ryhmäjohtaja Antti Lindtman ovat ihmetelleet hallituksen toimintatapaa ja sitä, että pääministeri voisi noin vain ilmoittaa, milloin vaaleja pidetään.

Mistä 200 miljoonassa on kyse?

Sekä pääministeri Juha Sipilä että hallituspuolue sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ovat esittäneet, että uudistusten lykkääntyminen maksaa valtiolle 200 miljoonaa euroa. Zyskowicz ei osaa arvioida tarkasti, mistä summassa on kyse.

– Kuvittelisin sen lähtevän siitä, että koneisto, joka on ollut valmistelemassa maakunta- ja sote-uudistusta, on nyt sitten valmistelutyössä vuoden pidempään. Kyse on esimerkiksi virkamiesten toimintamenoista ja palkoista ja muista, hän kuitenkin esittää.

– Mutta toisaalta pitää anoa, että eihän siinä vuotta olla tyhjäkäynnillä. Tarkoitus on, että se ylimääräinen vuosi, joka nyt on syntymässä, käytetään uudistusten tehokkaaseen valmisteluun. Monihan on jo aikaisemmin epäillyt, ovatko esimerkiksi tietojärjestelmät käytettävissä riittävän ajoissa.

Pelaan [Antti] Häkkäsen (kok.) pussiin.

Verkkouutisten kommentissa esitettiin aikaisemmin tiistaina, että edes kokoomuksen sisällä ei tiedetä, pelaako Zyskowicz tällä hetkellä Orpon, itsensä vai Helsingin pormestarin, voimakkaana sote-kriitikkona kunnostautuneen Jan Vapaavuoren (kok.) pussiin.

Lisäksi samassa jutussa tuotiin ilmi, että Zyskowicz ja hänen tavoin helsinkiläinen ja perustuslakivaliokunnassa vaikuttava kokoomusedustaja Wille Rydman olisivat ottaneet yhteen viime viikolla kokoomuksen ryhmäkokouksessa. Kiista koski kirjoituksen mukaan hallituksen valinnanvapauslakivastinetta ja sitä, miten valinnanvapauden lykkääntyminen olisi Zyskowiczin mielestä pitänyt ratkaista.

Zyskowicz toteaa Demokraatille, ettei ole perillä kyseisenkaltaisesta analyysista.

Eli yhteenottoa ei ole tapahtunut?

– Ryhmän sisäiset keskustelut ovat ryhmän sisäisiä keskusteluita, Zyskowicz pyörittelee.

Kenen pussiin pelaat?

– Pelaan [Antti] Häkkäsen (kok.) pussiin, Zyskowicz vitsaili oikeusministerin juuri kävellessä haastattelutilanteen ohi.

– Niin kuin sanottu, en ole tätä juttua nähnyt ja tässä niin kuin muissakin asioissa pelaan isänmaan ja kokoomuksen pussiin, hän vakuuttelee.

Sipilä kertoi aikaisemmin tänään haluavansa selkeät sitoumukset hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä, että ne ovat muuttuneen tilanteen takana. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään kello 17. Zyskowicz uskoi, että kokoomuksen kokouksesta tulee rauhallinen.

– Kuten sanottu, tämän kunnianhimoisen aikataulun ei-toteutuminen on kyllä ollut ryhmän piirissä aika pitkälle tiedossa jo ennen tätä päivää.

– Mitä ryhmän sisäiseen keskusteluun itse uudistuksesta tulee, niin oletan, että ne ketkä ovat julkisuudessa kertoneet vastustavansa uudistusta, ovat edelleen sillä kannalla. Ja kaikki ne muut, jotka ovat uudistuksen kannalla, ovat edelleen sillä kannalla.

“En halua sitä sen tarkemmin kommentoida.”

Sosialidemokraattien suunnalta on ihmetelty myös Sipilän eilisen ja tämän päivän aikana nopeasti muuttunutta mieltä. Vielä eilen Ylen A-studiossa Sipilä väläytti, että hallitus toisi sote-muutoksista hallituksen tiedonannon, jos lykkääntyminen varmistuu. Kun lykkääntyminen sitten varmistui, Sipilä kertoikin, että asiasta seuraa ainoastaan keskiviikkona kello 15  pääministerin ilmoitus.

Tiedonannon jälkeen myös hallituksen luottamuksesta olisi äänestetty. Nyt näin ei tapahdu, sillä pääministerin ilmoitukseen kuuluu vain pelkkä keskustelu ilman luottamusäänestystä.

Lisäksi vielä viime viikolla Sipilä itse oli sitä mieltä, että pääministerin ilmoitus sopii hirveän huonosti tilanteeseen, jossa asian käsittely on kesken valiokunnassa. Asia on yhä valiokunnassa kesken, mutta Sipilä kuitenkin aikoo nyt ilmoittaa muutoksista nimenomaan pääministerin ilmoituksella.

– Tätä keskustelua ja siinä olleita puheenvuoroja en sen tarkemmin tunne, joten en halua sitä sen tarkemmin kommentoida, Zyskowicz muotoilee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE