Politiikka

Kokoomuksen sote-rintama repeää yhä – Susanna Koski vaatii valinnanvapauslain tarkistamista EU:ssa

Lehtikuva
Lehtikuva

Sote-uudistuksen valinnanvapauslain suhteen on olemassa merkittävä riski, että laki jumiutuu EU-oikeudelliseen tarkasteluun pitkäksi aikaa, eikä sitä voida toimeenpanna samaan aikaan muun uudistuksen kanssa, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

Hän muistuttaa blogissaan, että on poliittinen päätös, jos maakuntauudistus hyväksytään ilman takeita valinnanvapauslain toteutumisesta halutussa muodossa.

– Hallituksen on harkittava uudelleen notifioinnin tekemistä valinnanvapauslain osalta eli asian saattamista EU:n komission käsittelyyn jo ennen lainsäädännön hyväksymistä.

”Notifikaation tekemättä jättämisestä aiheutuvat riskit ovat liian suuria.”

Hallitus päätti tammikuussa, ettei se lähetä valinnanvapauslakia komissiolle notifioitavaksi. Hallituksen päätöksen taustalla oli asiaa selvittäneiden työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön arvio, että komissiolle ilmoittaminen ei ole tarpeellista, koska malli ei sisällä kiellettyä valtiontukea.

– Se, sisältääkö valinnanvapausmalli kiellettyä valtiontukea vai ei, on kuitenkin juuri se asia, josta EU-oikeudellinen tulkinta olisi tärkeä saada.

– Notifikaation tekemättä jättämisestä aiheutuvat riskit ovat liian suuria. Näin etenkin, jos tässä vaiheessa kaikki valinnanvapausjärjestelmän elementit, jotka saatetaan tulkita kielletyiksi valtiontuiksi, eivät ole tiedossa, Koski muistuttaa.

Valinnanvapauslain on tarkoitus tulla tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat