Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Häkkänen suorana: ”En usko, että kokoomus ja vasemmistoliitto mahtuvat samaan hallitukseen”

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toteaa kokoomuksen suhtautuvan hallitustunnusteluihin asialähtöisesti. Eri puolueiden vastaukset puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) tunnustelukysymyksiin on tutkittu.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Yksi keskeinen kysymys on, miten hyvinvointiyhteiskunnan palvelut pelastetaan rahoituksen osalta. Eli miten työllisyyttä ja talouskasvua luodaan. Meillä on kyllä vasemmistoliiton kanssa aivan päinvastaiset näkemykset. Eli en usko, että kokoomus ja vasemmistoliitto mahtuvat samaan hallitukseen, Antti Häkkänen sanoo.

Näettekö sen jopa mahdottomaksi?

– Asiakysymyksissä olemme aivan eri linjoilla. Sitten kun hallituskauden aikana tulee yllättäviä uusia tilanteita, taloudellinen taantuma tai jotain muuta, pitää kyetä olemaan jonkinlaista yhteistä näkymää, miten työllisyys-, talous- ja veropolitiikkaa hoidetaan sellaisissa tilanteissa. Vasemmistoliiton kanssa on aika hankala nähdä, että kokoomus mahtuisi mitenkään hallitukseen.

On vaikea nähdä tällä hetkellä mitään sellaista mahdollisuutta, että nämä asiakysymykset olisivat yhteensovitettavissa. 

Häkkäsen mukaan nämä kaksi puoluetta lähtisivät aivan eri näkökulmista rakentamaan sosiaaliturvaa ja veropolitiikkaa rakentamaan, työllisyyspolitiikkaa sekä julkisen talouden vastuullista hoitoa.

“Edustaa tietysti punavihreän talousajattelun ääripäätä.”

Häkkäsen mukaan varmaankin lähiviikkoina selviää, onko SDP:n kanssa sovittavissa yhteiset linjaukset. 

Tarvittaessa kokoomus on Häkkäsen mukaan valmis menemään myös oppositioon.

– Se on nimittäin niin, että tässä talossa on 124 kansanedustajaa, jotka ovat vaaliohjelmissa ja Rinteelle annetuissa vastauksissa – siis selvä enemmistö tässä talossa – esittäneet suurin piirtein kokoomuksen suuntaista talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa. Taasen punavihreää talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa kannattaa 76 kansanedustajaa, Häkkänen sanoo.

76 kansanedustajalla hän viittaa SDP:hen vihreisiin ja vasemmistoliittoon.

– Ne ovat saaneet kansalta selvän vähemmistön tuen heidän talouspoliittiselle linjalleen. Se muodostaa tästä tilanteesta hyvin haasteellisen. Vasemmistoliitto edustaa tietysti punavihreän talousajattelun ääripäätä. 

Häkkäsen mielestä tämä tekee tilanteesta hallitustunnustelijoille varsin mielenkiintoisen.

– Kuinka saada vetovastuussa tästä hankkeesta ollessaan enemmistöhallitus kasaan tilanteessa, jossa eduskunnan enemmistö ei edusta punavihreää talouspolitiikkaa, hän selventää.

“Ei tässä kannata kenenkään neuvottelujen alla keulia.”

Kysyttäessä Häkkänen vastaa myös siihen, olisiko kokoomuksella jokin varasuunnitelma, jos tunnustelija ei saisi hallitusta kasaan.

– Mennään tradition ja sääntöjen mukaan. Presidenttihän ei uusia vaaleja määrää kovin herkästi. Rinteellä on pallo varmasti ja hän katsoo hyvin pitkälti perusteellisesti neuvottelut ja kortit. Me suhtaudumme hyvin maltillisesti ja käytännönläheisesti tähän. Ei tässä kannata kenenkään neuvottelujen alla keulia. Vaalituloksen alla haetaan ratkaisua niin pitkään kuin pystytään.

Pitääkö Häkkäsen puheita tulkita niin, että tällä hetkellä oppositio kuulostaa kokoomukselle jopa houkuttelevalta vaihtoehdolta?

– Ei… Me jopa lisäsimme paikkamäärää yhdellä ja olemme käytännössä melkein kärkipaikalla. Totta kai me haluamme vaikuttaa. Meillä on vahva mandaatti kansalaisilta. Sitten kun tiedämme vielä, että eduskunnassa RKP:n, kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan talouslinjasta on löydettävissä hyvin paljon yhteistäkin myös kokoomuksen kanssa. Ei tämä mikään sellainen tilanne ole, että me haluaisimme oppositioon.

– Me haluamme vaikuttaa ja haluamme hyvän hallitusohjelman. Uskon, että Antti Rinteen kanssa nyt käydään tulevina päivinä varmasti hyviä keskusteluja tästä.

Eilen myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen pohdiskeli Twitterissä kokoomuksen ja vasemmistoliiton mahtumista samaan hallitukseen Twitterissä.

– En näe edellytyksiä Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle. Käsitys isänmaan asioiden vastuullisesta hoitamisesta täysin erilainen, hän tviittasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE