Politiikka

Kokoomuksesta hypitään lobbarin leipiin omalla ilmoituksella – konkari hermostui: ”Ei saa olla läpihuutojuttu”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti haluaa siirtyä Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti haluaa siirtyä Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti haluaa siirtyä Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila on huolissaan siitä, millaisilla perusteilla kansanedustajat pyrkivät nykyisin lähtemään kesken vaalikauden muihin tehtäviin.

– Kansanedustaja saa vaaleissa kansalta imperatiivisen mandaatin, jonka purkaminen ei saa olla läpihuutojuttu. Kansanedustajan toimesta vapauttaminen kesken vaalikauden onkin aikaisemmin ollut erittäin korkean kynnyksen ja poikkeuksellisen painavien perusteiden takana.

Anttila on eduskunnassa eduskunnassa yhdeksättä vaalikautta. Hänen parlamenttiuransa alkuaikoina se oli käytännössä lähes mahdotonta.

– Nyt sen sijaan olemme tilanteessa, jossa kaksi kokoomuksen kansanedustajaa melkein omalla ilmoituksellaan ovat eroamassa eduskunnasta, Anttila ihmettelee.

Outi Mäkelä on valittu Nurmijärven kunnanjohtajaksi ja Sanna Lauslahti Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi. Molemmat ovat todenneet hakevansa vapautusta helmikuun aikana.

Nykyinen käytäntö on aivan liian lepsu.

Anttilan mielestä eduskunnan perustuslakivaliokunnan pitäisi arvioida kansanedustajan imperatiivisen mandaatin purkamisen ehtoja.

– Nykyinen käytäntö on aivan liian lepsu.

Anttila pitää erityisesti Lauslahden tapauksessa erityisenä ongelmana sitä, että hän on siirtymässä lobbausjärjestön johtoon.

– Sote-uudistuksen käsittely on eduskunnassa kesken, ja hän on vieläpä istunut jäsenenä asiaa käsittelevässä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sirkka-Liisa Anttila antaa kaikki pisteet kokoomuksen entisille puheenjohtajille Ilkka Suomiselle ja Pertti Salolaiselle. Suominen on pohtinut kriittisesti kansanedustajien lähtemistä eduskunnasta kesken vaalikauden. Salolainen taas paheksui tänään Ilta-Sanomissa ”sote-lobbareiden vallan kasvua puolueessa”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat