Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Kokoomus kipuilee itsensä oikealle

Nykyinen Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen oli kokoomuksen puheenjohtajana kymmenen vuotta. Kataisen ja hänen puoluesihteerinsä Taru Tujusen kausi kokoomuksen johdossa oli sikäli historiallinen, että kokoomuksesta tuli uudemman poliittisen historian aikana ensimmäisen kerran Suomen johtava hallituspuolue.

Kataisen hallituksen muodostaminen vuonna 2011 oli kokoomuslaisille eräänlainen unelmien täyttymys. Siihen sisältyi sikäli kitkerä sivumaku, että hallituksesta tuli poikkeuksellisen vaalituloksen perusteella peräti kuuden puolueen sixpack, jolle ei missään vaiheessa löytynyt kunnollista ideologista pohjaa. Lisäksi hallitus joutui poikkeuksellisen suurten taloushaasteiden ratkojaksi, eikä menestys aina ollut kummoinen.

Kokoomuksen 2000-luvun nousun askelmerkkejä haettiin erityisesti Ruotsista. Sisarpuolue Moderaterna ryhtyi kosiskelemaan äänestäjiä teemoilla, jotka muistuttivat erehdyttävästi työväen­liikkeen argumentointipankista varastetuilta.

Kokoomus rakensi imagoaan samalla tavalla ja siirtyi ainakin brändimielessä lähemmäs poliittista keskustaa ja joskus vähän ylikin, vaikka politiikan sisällöissä ja varsinkaan kunnissa kokoomuksen linja ei välttämättä kovin paljon muuttunut. Tosin valtakunnan tasolla Jyrki Kataista pidettiin aidosti edistyksellisenä keskusta-oikeistolaisen puo­lueen johtajana.

Kokoomuksen nousukiito päättyi, kun Katainen ja Tujunen jättivät puo­lueen johtotehtävät. Takki oli politiikan melskeissä tyhjentynyt. Kokoomuksessa huomattiin myös, ettei oikeaa sivustaa pidä jättää tyhjäksi. Tyhjiö kun pakkaa täyttymään muualta, esimerkiksi kepun suunnalta.

Alexander Stubbin valinnassa puolueen puheenjohtajaksi korostui tarve saada puolueelle nykyisen media-ajan johtaja, jonka opportunismi voisi tyydyttää myös puolueen oikeaa laitaa.

Lisää aiheesta

Viime vuoden vaaleissa kokoomuksen rakennelma ei kuitenkaan toiminut. Vaikka Stubb on pyrkinyt muuttamaan imagoaan, puo­lueen suosio gallupeissa on ollut mollivoittoista.

Tulevassa puolueko­kouksessa Alexander Stubb saa haastajia.

Kun kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti haastavansa Stubbin, tämä ilmoitti, että kisassa on oiva tilaisuus ”kirkastaa kokoomuksen linjaa”.

Tästä onkin kysymys.

Elina Lepomäki kannattaa puhdasoppisesti sääntelemätöntä markkinata­loutta, vastustaa yleissitovia työehtosopimuksia ja ajaa julkisen sektorin pienentämistä. Lepomäen tiukkaa oikeistolinjaa on pidetty kuitenkin rehellisenä. Hän ei edes yritä peittää näkemyksiään minkäänlaisen sosiaalisen kaavun alle.

Näyttää siltä, että kokoomuksen sisäinen keskustelu vie puoluetta todellisuudessakin oikealle. Tämä näkyy nyt myös kannatuslukemissa siinä, että kepulle jää enemmän tilaa poliittiseen kes­kustaan.

JK

Porvarihallitus on julkistanut lisää suunnitelmiaan sote-uudistuksesta. Palvelujen ”valinnanvapaus” eli rahavalta seuraa potilasta -periaate aiotaan toteuttaa yhtiöittämällä myös nykyisiä julkisia toimijoita. Kauas karkaa kansanvalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE