Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

16.9.2021 15:11 ・ Päivitetty: 16.9.2021 15:13

Kokoomus-päätoimittaja hyppää Alfa-tv:lle – näin hän vastaa julkisuudessa pyöriviin ”Suomen Fox News” -puheisiin: ”Tyhmää”

Lehtikuva
Alberto Claramunt.

Alfa-tv:n uutistoiminnan vahvistaminen on ollut kuuma mediamaailman puheenaihe viime päivinä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Esimerkiksi Helsingin Sanomat omisti sunnuntaina ison siivun lehdestään asialle. ”Alfa-tv hamuaa kunnon siivua televisiobisneksestä. Se yrittää karistaa kristillistä leimaansa ja haluaa omat uutiset”, Helsingin Sanomat lähestyi ilmiötä.

Alfa-tv:n taustalla on politiikasta tuttuja nimiä oikeistopuolueista. Niin kutsuttuja ”ankkurisijoittajia” ovat esimerkiksi kansanedustaja Harry Harkimo (liik.) ja entinen kansanedustaja Eero Lehti (kok.).

Matti Vanhasella (kesk.) oli taannoin ohjelma kanavalla. Perussuomalaisten tuore puoluesihteeri Arto Luukkanen tunnetaan puolestaan Dosentti-ohjelmastaan.

Onko Suomeen nyt syntymässä konservatiivinen media, jolla on myös omaa uutistoimintaa, kahvipöydissä kysellään.

Ainakin jälkimmäiseen eli vahvaan uutistoimintaa Alfa-tv itse ilmoittaa nyt tosissaan pyrkivänsä. Ajankohtais- ja uutispuolelle se onkin jo palkannut muutaman tunnetun ja vahvoiksi uutishankkijoiksi tiedetyn ykkösrivin toimittajan. Rekrytointeja on luvassa lisää. Alfa-tv hakee myös Julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä.

Eilen selvisi myös, kuka johtaa Alfa-tv:n verkkosisältöä ja uutistoimintaa, kun sisältöjohtajaksi nimettiin kokoomuksen Nykypäivän ja Verkkouutisten päätoimittaja Alberto Claramunt. Claramunt kertoo Demokraatille aloittavansa uudessa työssä lokakuussa. Jo huomenna hänen työvelvoitteensa päättyy kokoomuksen pää-äänenkannattajissa.

Claramunt aloitti Verkkouutisten uutispäällikkönä 2009. Vuonna 2013 hänestä tuli päätoimittaja. Claramuntin aikana Verkkouutiset on kasvanut luetuksi verkkomediaksi. Puoluelehdistä sitä luetaan verkossa eniten.

Ennen kokoomusmediaa Claramuntilla oli taustaa niin talous- kuin politiikan toimittajana. Nyt hän sanoo uskovansa, että lähtö Alfa-tv:lle on ”win-win-tilanne”.

Claramuntin mukaan Alfa-tv alkaa satsata uutisiin niin tv:ssä kuin verkossakin.

– Ne tukevat toinen toisiaan ja raja-aidat ovat hyvin matalat. Näin se nähdään.

Verkkosisältöjä aletaan rakentaa pikku hiljaa, paniikkia karttaen. Claramunt myöntää, että käytännössä liikkeelle lähdetään nollasta.

— Riippuu tekniikastakin, mikä otetaan aikajänteeksi. Siinä on monia asoita, mitä pitää katsoa ensi alkuun, ettei lähdetä turhan nopeasti liikkeelle. Olemme uutistoimitus, tv-kanava ja verkko. Minun pitää katsoa ensisijaisesti, mitä verkko tarvitsee. Täytyy löytää uskottava ja tehokas tapa tuottaa uutisia. Sitä kuitenkin omistaja ja vastaava päätoimittaja haluavat ja sen takia olen taloon tullut.

Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat ovat nostaneet myös Alfa-tv:n talousasioita eri tavoin luupin alle. Muun muassa Alfa-tv:n ja sen taustayhtiön rahaliikenne on nostanut esiin kysymyksiä. Alfa-tv:n osakeannin puolestaan piti päättyä jo kesällä mutta se jatkuu ja jatkuu yhä.

Alfa-tv:n taustayhtiö on Brilliance Communications Oy. Osakeannin jälkeenkin yhtiö on yhä vahvasti kristillisen medialähetysjärjestön IRR-tv:n omistuksessa.

Alberto Claramunt toteaa toimineensa ennenkin yhtiössä, jossa on keskittynyttä omistusta, viitaten Verkkouutisia ja Nykypäivää kustantavaan Kansalliskustannukseen, jonka kokoomus omistaa sataprosenttisesti.

”Eihän se nyt kovin pieni raha ole.”

Alfa-tv:n osakeannin venymisen hän kuittaa todeten, että rahaa on kuitenkin kertynyt yli 2 miljoonaa euroa.

– Eihän se nyt kovin pieni raha ole. Olen nähnyt, että yrittäjäihmisissä on kiinnostusta.

– Teen journalistisin perustein töitä, yritän tehdä ammattimaisesti ja oppia siitä. En osaa talouspuolesta enempää sanoa. Olen tyytyväinen kun halutaan panostaa uutisiin, Claramunt painottaa.

Alfa:tv:n tausta- tai omistajahahmoista Claramunt heittää, että on puoluekytky kuitenkin paljon hajautuneempi kuin hänen nykytyössään.

– Osan Alfa-tv:n nimekkäistä omistajista puoluekannan tiedän, toisten en, siellä on myöskin varianttia olemassa.

Claramunt huomauttaa, että taustalla on myös yrittämisen ja mediamaailman tuntemusta.

Claramunt itse korostaa sitoutuvansa niihin arvoihin, joita hän on löytänyt myös Alfa-tv:n esitteestä. Sieltä hänelle nousee silmiin etenkin kaksi sanaa: yrittäjyys ja huolenpito.

– Mielelläni kiinnityn näihin. Minulla ei ole mitään hävettävää niiden edessä.

Kokoomuksen jäsenyyden Claramunt aikoo jättää aivan samalla tavalla kuin hän on tehnyt aiemmin toimiessaan politiikan toimittajana yleislehdissä. Hän kuitenkin painottaa, että puolueiden jäsenyys on jokaisen toimittajan yksityisasia.

– Uskottavuus punnitaan uutisilla, ohjelmilla ja teoilla. Jäsenyyspunninta ei ole mitenkään dramaattinen asia. Minun arvoni tiedetään luultavasti siitä huolimatta, olenko puolueen jäsen vai ei. Jokaisella toimittajalla on jokin arvopohja ja jollakin tavalla se työssä näkyy.

Helsingin Sanomat tietää Alfa-tv:n tilanneen kahdelta raskaan sarjan mediavaikuttajalta vuonna 2018 muistion. Laatijat olivat Mikael Pentikäinen ja Harri Saukkomaa. Tuon muistion mukaan Alfa-tv:n olisi menestyäkseen luotava itselleen uusi identiteetti. Vanha maine olisi liian suuri rasite uskottavan uutistoiminnan kannalta.

”Kyllä tässä jonkin verran on nähtävissä 70-luvun kaikki asiat ideologisoidaan -asetelmaa.”

Claramunt vastaa Alfa-tv:n virittävän nyt uskottavaa uutistoimintaa. Hän sanoo, että samalla mielikuva myös Alfa-tv:stä lavenee.

– Uskon, että tästä kyllä vallitsee kovin laaja ymmärrys. Olemme löytäneet toisemme senkin vuoksi, että tätä myös omistaja ja nykyinen johto haluavat. Kyllä siis pitää laventaa mielikuvaa.

Alfa-tv:lle neuvonantajana toiminut Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen puhui Helsingin Sanomissa ”aatepohjaisesta” journalistiset kriteerit täyttävästä mediasta.

Claramunt sanoo allekirjoittavansa Alfa-tvn:n aatepohjaisuuden, mutta puoluepoliittista sidonnaisuutta hän ei tähän liitä. Alfa-tv:hen tutustuttuaan ja avainhenkilöiden kanssa puhuttuaan hän nostaa itse arvoista esiin yrittäjyyden, huolenpidon liittäen tähän toisaalta yhteisöllisyyden mutta myös yksilönvapauden, asiallisuuden ja markkinatalouden.

Julkisuudessa kuitenkin törmää myös näkemyksiin, joissa arvellaan, että Alfa-tv:stä yritettäisiin tehdä jonkinlaista USA:n konservatiivisen kanavan tyyppistä ”Suomen Fox Newsia”. Onko näin, pyöriteltiin muun muassa keskiviikkona Pauli Aalto-Setälän vetämässä Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä -ohjelmassa.

Samaan kuvioon ikään kuin kolikon toisena puolena liittyvät myös ne väitteet, että suomalainen media olisi tällä hetkellä jotenkin ”punavihreä”. Tätä kuulee etenkin perussuomalaisten suunnasta.

– Olisin aika huolissani, jos kukaan ei lukisi Fox Newsia Suomessa, Claramunt sanoo amerikkalaiskanavaan viitaten.

Hän muistuttaa, että myös moni muu kanava kuin Fox on USA:ssa politisoitunut ja polarisoitunut.

– Fox oli aikoinaan Trumpia vastaan silloin, kun republikaaninen puolue etsi presidenttiehdokasta. Tämä on hyvin pinnallista tämä Foxin käsittely Suomessa.

Claramunt sanoo, että hänen oma lempimediansa Yhdysvalloissa on Wall Street Journal. Vaikkapa Washington Postia hän ei pidä enää niin neutraalina kuin se joskus oli.

Hän sanoo suorastaan ”tyhmäksi” suomalaisen mediamaailman peilaamista Foxiin ja muistuttaa, että USA:ssakin mediassa on ollut käynnissä kokonaismuutos.

– Myös Foxia voidaan siteerata ja lukea, jos halutaan tietää mitä Amerikassa kokonaisuudessaan tapahtuu. Minä en ole Trumpin kannattaja sinällään, mutta kyllä nyt hyvänen aika pitää ottaa selvää ennen kuin huutaa. Aion Foxia seurata ja olen seurannut.

Puhe suomalaisen median ”punavihreydestä” ei vaikuta erityisesti innostavan Claramuntia.

– Yritän aina, olipa kysymys vaikkapa kokoomuksen linjasta tai historiasta, katsoa vähän kauemmas taaksepäin. Minusta media on vähemmän vasemmistolainen kuin se oli 70-luvulla.

Claramunt sanoo, että paljon isompi kysymys on vaikkapa pohtia politiikassa sitä, millä keinoin voidaan toimeenpanna yhtä aikaa kahta kovaa kuluerää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ilmastonmuutoksen hoitamista.

Claramuntin mielestä suomalainen media on aika moniarvoista. Pieni varauma hänellä kuitenkin tuntuu olevan:

– Kyllä tässä jonkin verran on nähtävissä 70-luvun kaikki asiat ideologisoidaan -asetelmaa, joka vähän näyttäytyy vasemmistolaiselta. Mutta kyllä media kohtuullisesti selviää tehtävästään. Ei sitä suoraan voi leimata punavihreäksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU