Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomus prässäsi eilen hallitusta, mutta oma kanta 0,7:n hoitajamitoitukseen unohtui kertoa – Onko kanta muuttunut ja paljonko laittaisitte rahaa Petteri Orpo?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Oppositio prässäsi eilen hallitusta eduskunnan kyselytunnilla 0,7:n hoitajamitoituksen toteuttamisesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokoomus oli tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksenkin. Jos kuunteli tarkkaan kokoomuksen puheenvuoroja ja luki kirjallisen kysymyksen, missään ei kuitenkaan suoraan sanottu, onko kokoomuskin siirtynyt kannattamaan 0,7:n hoitajamitoitusta.

Demokraatti penäsikin kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta tänään eduskunnassa kantoja hoitajamitoitukseen ja siihen, kuinka paljon kokoomus olisi valmis laittamaan rahaa lisää sen parantamiseen.

Jälkimmäiseen Petteri Orpo sanoo, että ensin pitää olla hoitajat ja kysymykseen mitoituksesta, että puolue kannattaa sitovaa yksilöllistä hoitajamitoitusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitajamitoitus voi tällöin olla ylempi mutta myös alempi kuin 0,7.

Näin Petteri Orpo vastasi Demokraatin kysymyksiin:

Kannattaako kokoomus 0,7:n hoitajamitoitusta tällä hetkellä?

– Me kannatamme sitä, että sen mukainen hoitajamäärän lisäys tulee.

Mitä se tarkoittaa?

– Se tarkoittaa sitä, että me tarvitsemme lisää hoitajia. Se on 0,7 mukainen hoitajamäärän lisäys eli 4000 tarvitaan Suomeen. Mutta edelleen olemme sitä mieltä, että se on parempi, että se tehdään sen hoitoisuuden mukaan juuri niin kuin Krista Kiuru sen eilen sanoi. Tuemme häntä siinä, että hoitoisuuden mukaan jokainen vanhus saa juuri sen hoidon, jota hän tarvitsee. Mutta sen saman 4000 hoitajaa me tarvitsemme. Jotta se on mahdollista, tarvitaan pitkä…tarvitaan suunnitelmat, miten nämä hoitajat koulututetaan, mistä heidät saadaan ja miten se homma rahoitetaan.

Kuinka paljon kokoomus olisi valmis pistämään tähän rahaa?

– Se pitää laskea, missä tahdissa ne lisähoitajat pystytään kouluttamaan ja saamaan, etteivät ne ole pois kotipalveluista eikä vaikkapa vammaisten palveluista. Se rahamäärän lisäys silloin tarvitaan, mitä se edellyttää. Nyt se mitä hallitus on nyt itse kaavaillut, niin se jättää jo muistaakseni 150 miljoonan aukon kuntien talouteen.

Olisitteko kokoomuksessa valmiita laittamaan sen 150 miljoonaa euroa aukon?

– Vanhusten asiat ovat sellaisia, että ne pitää hoitaa. Jos mietitään sitä, että hallitus käyttää tällä hetkellä jo 1,1 miljardia ja tulee budjettiriihessä luultavasti lisäämään vielä satoja miljoonia pysyviä menoja kaikkeen muuhun niin kysymys on arvovalinnasta. Olen kuullut tämän heidän itsensä suusta viime kaudelta useita kertoja.

Mutta siis kokoomusko laittaisi THL:n mukaiset 200 miljoonaa samoin tein?

– Ensin pitää olla ne hoitajat. Sen verran mitä hoitajia on saatavilla, silloin heidän palkkaamiseensa tarvittavat rahat täytyy löytyä, koska kunnat sen joutuvat hoitamaan. Ja viime kädessä kuntia ei voi laittaa siihen ahdinkoon.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi eilen kyselytunnilla eduskunnassa, että THL:n tekemän selvityksen mukaan 200 miljoonaa olisi hinta-arvio siitä, kuinka paljon maksaisi riittävien hoitajamäärien tuominen vanhustenhuoltoon.

Kauanko arvelette, että siinä (hoitajien saamisessa) kestäisi?

– Minä en ole riittävän hyvä asiantuntija siinä. Siinä on tällä hetkellä työryhmä, jonka jo viime hallitus pisti liikkeelle ja joka arvioi koko tätä, miten tämä ongelma ratkaistaan. Sen takia se meidän eilinen viesti oli se, että tehkää suunnitelma, katsokaa mistä ne hoitajat saadaan, paljonko se vaatii rahaa. Kertokaa se rehellisesti suomalaisille, mikä tässä on mahdollista, mitä se maksaa, mistä ne rahat otetaan.

– Siihen tarvitaan ensin se suunnitelma ja se työ loppuun, mitä asiantuntijat tekevät. Siksi on vielä tässä vaiheessa oikeasti vaikea sanoa, että kuinka monta miljoonaa siihen tarvitaan. Mutta Antti Rinne (sd.) sanoi, että rahaa ei ole eikä hoitajia tule. Se on tässä se oleellinen asia, mistä pitää puhua. Hän lupasi. Nyt niitä ei ole missään, ei ole, ei tule.

Jos nyt sanon, että kokoomus kannattaa 0,7:n hoitajamitoitusta, onko se väärin vai oikein sanottu?

– Sen mukaista hoitajamäärän lisäystä, mutta me haluamme, että se ei perustu yhteen lukuun. Voi olla useampia lukuja, koska eri vanhus tarvitsee erilaisen määrän hoitoa. Me tarvitsemme lisää hoitajia.

Voiko se olla alempi kuin 0,7?

– Jossain tapauksessa kyllä, jossain korkeampi.

– Siis kokoomus kannattaa sitovaa yksilöllistä mitoitusta, että se on yksilöllä riittävän korkea ja se on sitova. Selvää on, että hoitajamäärät ovat tällä hetkellä liian alhaiset.

Krista Kiurun eilisellä kyselytunnilla kertoman mukaan nyt selvitetään, voidaanko hoitoisuus määrittää — jotta ei käy niin, että minimistä tulee aina maksimi. Kiurun mukaan minimi on 0,7 jatkossa ja maksimi määritellään hoitoisuuden kautta.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että hallituksella on tällä hetkellä hoitajamitoitukseen budjettivarauksia seuraaville kolmelle vuodelle noin 75 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE