Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Komissaari Urpilainen näkee EU:lla välittäjän roolin Kiinan ja USA:n välillä

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Komissaari Jutta Urpilainen.

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen (sd.) sanoi tänään tasavallan presidentin järjestämissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa Kultaranta-keskusteluissa toivovansa, että EU voisi toimia jonkinlaisena välittäjänä USA:n ja Kiinan välillä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Urpilainen painotti samassa yhteydessä myös nimenomaan monenkeskistä sääntöperusteista yhteistyötä, jota maailma enemmän kuin koskaan komissaarin  mukaan nyt kaipaa.

Urpilainen totesi, että hän on vaikeaa nähdä, että koronakriisi itsessään muuttaisi Kiinan ja USA:n välisiä suhteita.

– Kriisi on vähän kuin röntgenlaite, että se tekee näkyväksi yhteiskuntien heikkoudet mutta myöskin ehkä kansainvälisen järjestelmän jännitteet ja heikkoudet ja vahvuudet. Kiinan ja USA:n suhde on ollut vaikea jo tätä ennen. Ehkä kriisi on vain tehnyt sen voimakkaammin näkyväksi.

Urpilaisen mukaan iso kysymys on se, miten EU asemoituu suhteessa USA:han ja Kiinaan ja kasvavaan jännitteisyyteen.

– Totta kai Yhdysvaltojen kanssa meillä on transatlanttinen perinne, yhteistyö ja yhteinen arvopohja, mutta minun on vaikea nähdä, että EU kääntäisi täysin selkäänsä myöskään Kiinaa kohtaan, hän sanoi painottaen EU:n välittäjän roolia.

Urpilaisen mukaan on vaikea nähdä myös, että jännite USA:n ja Kiinan välillä poistuisi, jos USA:n presidentti vaihtuisi.

Urpilaisen kanssa keskustelivat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala  ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Haukkala totesi, että jos saamme loppuvuodesta koronarokotteen, palaamme todennäköisesti aika lailla tunnistettaviin asetelmiin ja maailman tuttuun suurvaltakilpailuun ehkä uusin vähän tulisimmin maustein.

Jos pandemia jatkuu pitkään, silloin se alkaa murentamaan totuttua käsitystä siitä miten maailma ja valtiot toimivat ja siinä mielessä voisi osoittautua historialliseksi käännekohdaksi. Ei kuitenkaan ole Haukkalan mukaan selvää, miten asiat muuttuisivat.

Haukkala painotti, että meillä johtopäätös on, että tarvitaan lisää yhteistyötä. Monessa paikassa se vastaus kuitenkin on, että tarvitaan  lisää kilpailua. Haukkala arvioikin, että lyhyellä aikavälillä koronakriisi lisää kilpailua, vastakkainasettelua ja vaikeita kysymyksiä kaikille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE