Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kommentti: Kun Kekkonen rautahevosen kylkeen kirveen iski

Demokraatin arkisto
Urho Kekkonen.

Veturimiehet ovat ennen tätä päivää olleet lakossa vuonna 1950 – melkein 70 vuotta sitten. Vallassa istui Urho Kekkosen maalaisliittovetoinen porvarihallitus. Veturimiehet halusivat itselleen parempia eläkkeitä, mutta valtiovalta ei suostunut. Alkoi lakko, jonka Kekkosen porvarihallitus yritti nujertaa voimakeinoin.

Veturimiehet kutsuttiin kertausharjoituksiin – ja olisi määrätty töihin. Hallitus kuitenkin veti esityksensä takaisin pikaiseen tahtiin.

 

Höyryveturi tyyppiä Hv-1 nro 554. (Wikimedia Commons)

Pääministeri Urho Kekkosen hallitus ällistyi perin pohjin, kun reserviläiset veturinkuljettajat kieltäytyivät yksissä tuumin lakonalaisesta työstä. Itseasiassa he kieltäytyivät aseista. Noissa kuohuissa oli mukana veturinkuljettaja Pekka Oivio, joka myöhemmin valittiin Verurimiesten liiton puheejohtajaksi ja vielä myöhemmin SAK.n puheenjohtajaksi. Kekkonen perui kertausharjoituskutsun, eikä kieltäytyjille tullut seuraamuksia lainkaan.

Miksei? Toisinkin olisi voinut käydä.

Lisää aiheesta

Oivio jäi eläkkeelle SAK:sta 1981. Kuten tappoihin kuului, merkkimiehet haastateltiin työväenlehtiin eläkkeelle lähtiessään. Painelimme SAK:n toimistolle yhdessä Jukka Pääkkösen (Demari) ja valokuvaajan kanssa. Itse edustin Työväen Sanomalehtien Tietotoimistoa (TST).

Oivio äityi muistelemaan vanhoja, eritoten veturimiesten lakkoa. Silloin selvisi, miksi kertausharjoituskutsu peruttiin.

Virkavalta kuulusteli veturimiehiä. Yksitellen heiltä kysyttiin, oliko päätös kieltäytyä aseista ja armeijan määräämistä tehtävistä miehen oma päätös, Oivio muisteli. Vastaus kuului jokaisen suusta, että oli. Jos olisi ilmennyt, että kyseessä oli porukan päätös, olisi seurauksena ollut syyte jopa kapinasta, mutta porukka piti, eikä Kekkonen voinut kuin mitätöidä kutsut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE